Reiszoeker

Reizen naar Mozambique

Geld Mozambique

De munteenheid van Mozambique is de metical (meervoud: meticais).  Momenteel zijn biljetten in omloop van 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 meticais. Munten zijn er van 1, 5, 10, 20 en 50 cent (centavos) en van 1, 2, 5 en 10 meticais. Kijk voor de actuele wisselkoersen op: www.oanda.com.

ATM in Mozambique: Overal in het land, maar natuurlijk niet in hele kleine dorpjes, kun je bij geldautomaten het lokale geld van je  Nederlandse of Belgische rekening opnemen. Let op dat bij de machines dezelfde  symbolen staan vermeld als op je pas: ‘Maestro’ bijvoorbeeld. De bank met de meeste en best functionerende geldautomaten is Millennium Bim.

Veilig pinnen in Mozambique: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Mozambique dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa. Als dat ook niet mogelijk blijkt, dien je ervoor te zorgen dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart  meeneemt.

Geld wisselen in Mozambique: In het zuiden van het land kun je hotelrekeningen vaak ook in Zuid-Afrikaanse randen betalen en in het noorden van het land is de Amerikaanse dollar vrij gangbaar. Op steeds meer plaatsen is het ook mogelijk om euro’s te wisselen. Alleen in de steden worden in hotels en sommige restaurants en winkels creditcards geaccepteerd – en dan eigenlijk alleen Visa of Mastercard.