Reiszoeker

Reizen naar Mozambique

Veiligheid Mozambique

Mozambique is in veel opzichten veilig. Wie alert is op de risico's en zijn spullen goed in de gaten houdt (dagrugzak op de buik en geldbuidel onder de kleding) en zich niet in afgelegen donkere plaatsen begeeft, hoeft weinig problemen te verwachten.

Wilde dieren: De wilde dieren die je in Zuidelijk Afrika in overvloed kunt zien, vormen in principe geen gevaar, mits je een aantal regels in acht neemt. Het eerste is dat je onmiddellijk doet wat de reisbegeleid(st)er zegt als deze een gevaar bespeurt. Daarover kun je alleen achteraf in discussie. Bij zwempartijen vraag je eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Verder moet je altijd je schoenen uitkloppen, omdat er een kleine kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Hyena's lusten ze ook! Soms zijn er bavianenkolonies die aardig aan mensen gewend zijn. Ze kunnen scherpe aanvallen inzetten op het voedsel dat wordt bereid of gegeten. Laat het verjagen aan de Afrikanen over, ze zijn voor hen beduidend banger dan voor jou.

Landmijnen: Het is bekend dat er in Mozambique nog meer dan een miljoen landmijnen liggen die nog niet tot ontploffing zijn gebracht. Ze liggen daar al sinds de tijd van de gruwelijke burgeroorlog. Sommige mijnenvelden hebben waarschuwingsborden. Andere worden soms pas ontdekt nadat iemand per tragisch toeval op zo'n mijn is gestapt. Het is dan ook niet verstandig in Mozambique zomaar wat te gaan ronddwalen in de bush. Blijf op de wegen en de paden, waarvan je duidelijk kunt zien dat ze recentelijk door mensen zijn betreden.