Reiszoeker

Reizen naar Myanmar

Fooien Myanmar

Fooien zijn in Azië erg gebruikelijk, maar nog geen algemeen gebruik in Myanmar. Al komt hier wel verandering in! In restaurants en hotels waar voornamelijk toeristen komen verwachten serveersters, bell boys en kamermeisjes inmiddels een fooi voor hun diensten.

Voor obers, koffersjouwers, kamermeisjes, buschauffeurs, taxichauffeurs en reisbegeleiders zijn fooien een mooie aanvulling op hun karige loon. Kleine presentjes worden ook gewaardeerd, zoals pennen, sigaretten of parfummonstertjes en lippenstift. Buitenlandse T-shirts doen wonderen. Houd er met het aanbieden van die presentjes rekening mee dat er in eerste instantie geweigerd zal worden. Dat is namelijk beleefd. Overigens heeft de fooi in een hotel of restaurant waar je vaker komt ook een andere functie. Het personeel wordt er vaak aanzienlijk attenter door. In eenvoudige restaurants of eetkraampjes langs de weg en bij taxi’s verwacht men meestal geen fooi.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Shoestring werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.