Reiszoeker

Reizen naar Noord-Korea

Eten en drinken Noord-Korea

Hét basisvoedsel in Noord-Korea is rijst. Voedsel wordt gegeten met een lepel en een paar eetstokjes. Er is geen mes bij het bestek. Het voedsel wordt in stukjes gesneden geserveerd.

Het belangrijkste Koreaanse tussengerecht is kimchi. Dit kan verschillende vormen hebben, maar de bekendste bestaat uit ingemaakte kool, gekruid met rode peper, knoflook en gember. Populair is bulgogi, ook bekend als Koreaanse barbecue. Het bestaat uit reepjes biefstuk gemarineerd in sesamolie, sojasaus, knoflook en gember. Het wordt gebraden op een houts- of gasvuurtje dat op tafel staat.

Er wordt relatief veel vis geserveerd. Speciale wensen zoals vegetarisch eten dienen van te voren kenbaar gemaakt te worden. In Pyongyang zijn er veel restaurants voor buitenlanders waaronder een aantal Japanse restaurants en een Kantonees restaurant in het Yanggakdo Hotel. Buiten Pyongyang is de keus beperkter en het eten soberder.

Qua drank is dé specialiteit de insam-ju, Koreaanse wodka met daarin ginsengwortel. Het lokale Taedonggang bier is goed en niet duur. Koreanen - althans mannen - drinken graag en soms veel. Drinken vindt plaats in de groep. Je schenkt niet zelf in, maar laat dit over aan de gastheer of je buurman. Daarbij houd je je glas met beide handen vast. Op dronkenschap wordt niet echt negatief gereageerd.