Reiszoeker

Reizen naar Noord-Korea

Festivals Noord-Korea

Feestdagen: Er zijn een aantal officiële vrije dagen zoals 16 februari, de verjaardag van Kim Jong Il, 15 april, de verjaardag van Kim Il Sung, 1 mei, de Dag van de Arbeid, 9 september, de oprichting van de republiek Noord-Korea en 10 oktober, de oprichting van de Koreaanse Arbeiders Partij.

Van eind januari tot eind februari wordt het Nieuwe Maanjaar in heel Korea gevierd met veel familiefeestjes en mooie kleding. Officieel begint op 1 januari het nieuwe jaar, maar ondanks aandrang van de autoriteiten, vinden de Koreanen het Nieuwe Maanjaar veel belangrijker

In april vindt het Lente Vriendschap Kunst Festival plaats. Er treden diverse zang- en dansgroepen op. Het doel van het festival is te tonen dat de Noord-Koreanen van hun leider houden. De nadruk in de culturele expressie ligt in het promoten van de spirit van het volk. Het levert levendige voorstellingen op met veel volksdans en koorgezang. Vanuit Pyongyang gaan 'kunstpropagandagroepen' de provincie in om op fabrieken en werkplaatsen stukjes te spelen, poëzie voor te dragen en te zingen om 'de werkers te feliciteren met hun successen'. Vooral in het oogstseizoen zijn deze groepen op vele plaatsen aanwezig om de productiviteit te helpen opvoeren.

Noord-Korea is natuurlijk beroemd om zijn 'massamanifestaties'. Het zijn performances waarin duizenden mensen strikt gechoreografeerde dansen uitvoeren, vooral traditionele dansen afgewisseld met gymnastische onderdelen, die afgesloten wordt met een ritmische totaaldans waarin de duizenden deelnemers exact dezelfde bewegingen uitvoeren. Zij zingen ondertussen over de loyaliteit aan Kim Il Sung, de Arbeiderspartij en het principe van de 'Juche', de zelfredzaamheid. Dit Arirang festival wordt jaarlijks uitgevoerd.

In Korea bestaan er heel wat seizoensgebonden tradities. In september vieren de Koreanen een traditioneel feest, met een eigen gerecht, spelen en ontspanning. Hangawi (Chusok in het Koreaans) is één van de belangrijkste traditionele feesten van het Koreaanse volk.

Hangawi betekent Herfstfestival en wordt gehouden wanneer de granen rijp zijn. Op deze feestdag maken de Koreanen hun voedsel klaar met vers geoogste graanproducten en bezoeken ze met heel de familie de graftomben van hun voorouders om ze te onderhouden en een klein eerbetoon te betuigen. Zij profiteren ook van het maanlicht om gedichten voor te lezen en liederen te zingen over hun diepste verlangens. Een typisch gerecht dat in september wordt klaargemaakt zijn de rijsttaarten die geroosterd worden op een tapijtje van pijnappelnaalden.

Er worden ook diverse traditionele spelen gespeeld, waarvan het Koreaans worstelen, het ‘Ssiroom’ het meest populair is. De worstelwedstrijden worden door het hele land gehouden en eindigen met de finales die gehouden worden op Hangawi. De kampioen ontvangt een grote os, het toernooi wordt dan ook wel ‘Grand Ox Prize Ssiroom Game’ genoemd.