Reiszoeker

Alle veelgestelde vragen over het boeken van een reis

Hier vind je alle veelgestelde vragen van een optie nemen tot de betaling tijdens de boeking.

Wat is een optie?

Wanneer je er nog niet zeker van bent om een reis definitief te boeken, maar je wilt wel graag alvast een plekje reserveren op een reis waar jouw interesse naar uitgaat en je wilt op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen, dan is het mogelijk om een optie te nemen op de reis. Een optie is geheel vrijblijvend. Met een optie houd je zo lang mogelijk (afhankelijk van de beschikbaarheid) een plekje vast op de reis. Bij het nemen van een optie tonen wij altijd een richtprijs, er wordt namelijk nog geen vlucht voor je vastgelegd. De exacte prijs zie je op het moment van boeking.

Bij elke reis staat een tabje ‘reisdata & prijzen’, hier kan zowel de reis geboekt worden als een optie genomen worden. Als je een optie wilt nemen, klik dan op: neem een optie. Door een optie te nemen, heb je meer tijd om na te denken en voorkom je de teleurstelling van een inmiddels volgeboekte reis.

De grootste verschillen tussen een optie en een boeking zijn:
• Een optie is geheel vrijblijvend. Een boeking niet.
• Een optie is kosteloos. Bij een boeking betaal je boekingskosten.
• Een optie kun je kosteloos annuleren. Een boeking niet.
• Een optie is geldig voor 7 dagen. Een boeking is definitief.
• Een optie is geen prijsgarantie. Een definitieve boeking wel.
• Een optie toont een richtprijs, gezien er geen vluchten worden vastgelegd. 
• Een optie biedt geen mogelijkheid tot het kiezen van een kamerindeling. Een boeking wel.
• Een optie biedt geen mogelijkheid tot het aanvragen van bijv. een andere vlucht of een verlenging. Een boeking wel.
• Een optie heeft geen aanbetalingsplicht. Een boeking wel.

Op reizen die op korte termijn vertrekken (< 4 weken) of al volgeboekt zijn is het niet (meer) mogelijk een optie te nemen.

Let op: voor zowel opties als boekingen geldt dat onze reizen enkel worden uitgevoerd indien deze een gegarandeerd vertrek hebben.

Geldigheid optie

Voor reizigers die nog niet direct kunnen beslissen bestaat de mogelijkheid om soepel en geheel vrijblijvend een optie te nemen op een reis naar keuze. Een optie is in principe 7 dagen geldig. In overleg mag je de optie ook langer aanhouden. Echter, houd jij met je optie de laatste plek(ken) beschikbaar, dan vragen we jou snel te beslissen. In de tussentijd houden wij vrijblijvend een plaats vrij op de reis.

Let op, met een optie neem je géén optie op de vlucht en daarmee ook geen optie op de prijs. Een optie geeft dus geen prijsgarantie. Op het ogenblik dat je de optie omzet in een boeking, en deze boeking wordt door ons definitief bevestigd, geldt de prijs van dat moment. Vanaf dan hoef je je geen zorgen meer te maken over prijsverhogingen!

Helaas kun je geen optie nemen op de laatste plaatsen van de reis of binnen een maand voor vertrek. In het geval dat je met jou optie de laatste plaatsen van de reis bezet houdt en er nieuwe boekingen voor deze reis binnenkomen zullen wij telefonisch, dan wel per mail contact met je opnemen en dien je dezelfde dag een beslissing te nemen of je de optie om wilt zetten in een boeking.

Optie verwijderen of bevestigen

Een optie verwijderen kan je niet zelf doen, dat kunnen wij voor je doen. Laat het ons weten en dan halen wij de optie uit ons systeem.

Je kunt de optie via Mijn Shoestring makkelijk omzetten in een boeking. Deze boeking wordt door ons definitief bevestigd en dan kun jij je gaan voorbereiden op een prachtige reis.

Kan ik nog kort voor vertrek boeken?

Het is mogelijk om een reis kort voor vertrek te boeken, maar houdt er wel rekening mee dat reizen die binnen een maand vertrekken op aanvraag zijn. Wij moeten dan opnieuw kijken naar de beschikbaarheid van vliegtuigstoelen en accommodaties. Een maand voor de reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) moeten wij on ze niet gebruikte vliegtuigstoelen retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen 'op aanvraag' en kan het voorkomen dat het vluchtschema afwijkt van het vluchtschema van de rest van de groep en de prijs van de reis hoger wordt. Bovendien kan boeken binnen een maand voor vertrek een eenpersoonskamertoeslag met zich meebrengen, dit indien het niet meer mogelijk is om de kamer te delen.

Wat als mijn reis niet gegarandeerd doorgaat?

Als de reis het minimumaantal deelnemers heeft behaald gaat de reis op gegarandeerd vertrek, dit zal ook op de website getoond worden. Indien het minimum aantal niet wordt behaald zal 3 tot 4 weken voor vertrek besloten worden dat de reis niet doorgaat. Als de reis niet doorgaat zijn er twee opties: je kunt de reis omboeken naar een andere reis of datum, óf wij storten het reeds betaalde bedrag z.s.m. terug op jouw rekening. Houd er rekening mee dat wanneer de keuze valt op een andere reis of datum, je wel de reissom betaalt die op dat moment op de website vermeld staat. 

Soms geven we een reis al een gegarandeerd vertrek onder het minimumaantal deelnemers. Hartstikke leuk natuurlijk! Dit doen we als we de kans groot inschatten dat we het minimumaantal deelnemers later gaan halen, en om nieuwe enthousiaste reizigers aan te trekken.

Let op; mochten we het minimumaantal deelnemers onverhoopt niet halen - terwijl de reis een ‘gegarandeerd vertrek’ heeft - dan kijken we naar de mogelijkheden. We zullen in deze situatie altijd proberen de reis onder het minimum aantal deelnemers uit te voeren, maar uitzonderlijk kan het gebeuren dat we de reis alsnog moeten annuleren.

Kan ik mijn boeking annuleren?

Dat kan. Als je de boeking wilt of moet annuleren, zitten hier annuleringskosten aan vast. Voor een annulering hebben wij een schriftelijke (e-mail: [email protected]) bevestiging nodig. Wij zullen dan een annuleringsnota naar jouw huisadres opsturen. Vervolgens kan jij eventueel zelf deze annuleringsnota indienen bij de verzekering.

Wat zijn de annuleringskosten?

Vanwege de avontuurlijke aard van de reizen en de specifieke problemen bij een aantal reisbestemmingen, hanteert Shoestring in overleg met de ANVR annuleringsvoorwaarden die afwijken van de in de ANVR-brochure vermelde reisvoorwaarden. Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

a) tot 56 dagen voor vertrek: 15% van de reissom* met een minimum van € 250,- per persoon
b) van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 50% van de reissom*
c) bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 75% van de
reissom*
d) bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: de volledige reissom*.

Tevens dien je 25% van de reissom* aan te betalen. Het restant moet zes weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

Het kan voorkomen dat er voor jouw reis afwijkende annuleringskosten in rekening gebracht moeten worden. Deze afwijkende annuleringskosten zijn van toepassing als jij gekozen hebt voor een vlucht die direct door ons bevestigd moet worden. Indien je in zo’n geval onverhoopt de reis zou moeten annuleren, dienen wij de volledige kosten van het vliegticket in rekening te brengen en worden de annuleringskosten voor het landarrangement berekend op basis van bovenstaande vermelde staffels. Wanneer deze afwijkende annuleringskosten voor jou van toepassing zijn, wordt dit op jouw factuur vermeld.

*De reissom omvat de gepubliceerde reissom, eventuele (internationale) vluchten, eventuele luchthavenbelastingen, eventuele toeslagen, eventuele visumkosten, bijdrage Calamiteitenfonds, eventuele wijzigingskosten. Deze bedragen worden gedekt door een annuleringsverzekering (mits je uiteraard een geldige reden hebt om te annuleren). 

Allianz Global Assistance heeft voor Shoestring verschillende verzekeringspakketten samengesteld, waaronder annuleringsverzekeringen. Deze pakketten vind je op deze pagina.

Is de vluchtprijs bij de reissom inbegrepen?

Ja, de vluchtprijs is inbegrepen bij de reissom.

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag, hier zitten wel extra kosten aan verbonden. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Dit kan ook niet omdat je je wensen kenbaar hebt gemaakt op het formulier. Dus je boeking komt binnen op een zijspoor. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Kost het me iets om mijn vluchtroute aan te passen?

Het is mogelijk om de vluchtreisroute aan te passen. Het wijzigen van de vlucht kost 50 euro per dossier (complete boeking), hier kunnen dan nog eventuele meerkosten bijkomen.

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of mocht je voorkeur hebben voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Dit kan ook niet, omdat je je wensen kenbaar hebt gemaakt op het formulier. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

Zijn de prijzen gebaseerd op eigen of gedeelde accommodaties?

De prijzen zijn gebaseerd op gedeelde accommodatie. Als je op indeling gaat, zal je altijd ingedeeld worden met een medereiziger van hetzelfde geslacht (zoals vermeld in het paspoort). Als je de voorkeur geeft aan een eenpersoonskamer, zal hier een toeslag voor berekend worden.

Wat is er allemaal inbegrepen in de reissom?

Dit verschilt per reis. Bij elke reis staat in de rechterkolom aangegeven wat inbegrepen is in de reissom.

Hoe zit het met de betaling van mijn reis?

Alles over de betaalwijzen, aanbetaling en annulering kan je terugvinden op deze pagina

Waar moet ik nog meer aan denken?

  • Boek zo vroeg mogelijk, zodat je voor de beste prijs boekt!
  • Dubbelcheck of jouw persoonlijke gegevens correct zijn;
  • Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens 6 maanden na de terugreisdatum geldig is;
  • Check of je een visum nodig hebt;
  • Zoek uit of je nog een reis- of annuleringsverzekering nodig hebt.

Mag ik als single reiziger ook mee met een reguliere reis?

Tuurlijk mag je als single reiziger ook mee met onze groepsreizen. Het maakt bij deze reizen dus niet uit of je als stelletje reist of alleen of wellicht wel met je beste vriend/vriendin. Op veel van onze groepsreizen gaan ook andere reizigers mee die alleen reizen, dus je zult waarschijnlijk niet de enige zijn.

Mag je met zijn tweeën een single reis boeken?

Dat mag! Wil je graag samen met je beste vriend, broer, zus, collega, buurman, moeder, etc. op reis? Dan ben je van harte welkom op een single reis, mits je in de juiste leeftijdscategorie valt en jullie geen stelletje zijn. Reis je samen met iemand die wél tot de juiste doelgroep behoort, dan maken we speciaal voor jou vaak een uitzondering.

Mag ik als stelletje mee op een single reis?

Het is niet mogelijk om als stelletje mee te gaan op een single reis. Single reizen zijn echt speciaal voor mensen die alleen op reis gaan. Onze groepsreizen daarentegen kun je wel boeken!

Hoe streng zijn de leeftijdsgrenzen van de singlereizen?

Al onze single reizen hebben leeftijdscategorieën: 18 t/m 45 en 25 t/m 35 jaar. Als je nét buiten de leeftijdscategorie valt, maar graag mee wilt met een single reis, maken wij een uitzondering op deze regel. Wij zullen reizigers die maximaal 1 jaar jonger of 1 jaar ouder zijn dan de aangegeven leeftijdscategorie tot de reis toelaten. Is het leeftijdsverschil groter dan 1 jaar, maar reis je samen met iemand die wél tot de juiste doelgroep behoort, dan maken we speciaal voor jou vaak een uitzondering.

Moet ik als alleenreizende verplicht een 1 persoonskamer?

Reis je alleen, dan ben je niet verplicht om een 1 persoonskamer te boeken. Je kunt namelijk ook mee gaan op indeling. Je deelt dan de kamer met iemand van hetzelfde geslacht (zoals vermeld in het paspoort) en zo bespaar je de kosten voor een eigen kamer. 

Als ik mee ga op indeling, deel ik dan de kamer met iemand van hetzelfde geslacht?

Als je gekozen hebt om mee te gaan op indeling en dus een kamer te delen, dan deel je altijd een kamer met iemand van hetzelfde geslacht (zoals vermeld in het paspoort). Mannen samen met de mannen en vrouwen samen met de vrouwen. 

We beseffen ons dat het geslacht, zoals vermeld in het paspoort, niet per definitie overeen hoeft te komen met hoe iemand zich identificeert. Geldt dit voor jou? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.

Stond jouw vraag er niet tussen? Bekijk één van de andere thema's: