Alles over de vluchtinformatie op een rij

Vluchtinformatie

We merken dat er onder reizigers veel vragen leven die allemaal betrekking hebben op de gebruikte luchtvaartmaatschappijen. Daarom hebben we hieronder de meest voorkomende vragen beantwoord. Wij zullen er al het nodige aan doen om ook jullie vliegreis zo goed mogelijk te organiseren. We weten hoe belangrijk dit is voor onze reizigers.

Met welke luchtvaartmaatschappij vlieg ik?

Wij werken samen met een beperkt aantal betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Hierbij streven we ernaar dat er maximaal 1 overstap gemaakt wordt op de internationale vlucht en kijken we sterk naar de prijs-kwaliteit verhouding.

Voor de meeste reizen die we aanbieden reserveren we al een jaar voor je vertrek vliegtuigstoelen bij de luchtvaartmaatschappij (een ‘allotment’). Tegen een vooraf afgesproken prijs ontvangen we dan bijvoorbeeld 12 of 18 stoelen voor een bepaalde reisdatum.

Vanaf 10 dagen voor vertrek vind je je definitieve vluchtschema en e-ticketnummer in de vertrektijdenbrief op Mijn Shoestring. Meestal is vanaf 3-4 weken voor vertrek je definitieve vluchtschema al bij ons bekend, dus kun je ons hierover contacteren, indien je bijvoorbeeld graag stoelen voorafgaand wilt reserveren (indien mogelijk).

Ben je op onze website of in je vertrektijdenbrief codes m.b.t. tot je vlucht tegenkomen die je niet helemaal snapt? In dit overzicht vind je de airlines waar wij mee samenwerken met hun afkortingen.

Kan ik nog kort voor vertrek boeken?

Ja, bij de meeste reizen is het mogelijk tot een paar dagen voor vertrek te boeken. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel: 

1. Op (sommige) bestemmingen moet onze lokale agent ter plaatse navragen of een extra kamer in de gebruikte hotels beschikbaar is

2. Het kan zijn dat een visumprocedure de nodige tijd in beslag neemt waardoor een last-minute boeking niet mogelijk is

3. Ondanks dat je nu, tijdens het maken van jouw boeking, realtime zelf je vluchten kunt kiezen, kan het soms zijn dat de vluchtbeschikbaarheid beperkt is en in het geval van een last-minute boeking uitgeweken moet worden naar een andere vlucht/luchtvaarmaatschappij dan de zogeheten groepsvlucht of dat er meerkosten zijn verbonden aan jouw vlucht.

Houd er rekening mee dat boekingen binnen een maand voor vertrek eventuele meerkosten met zich mee kunnen brengen. We zullen je hier altijd eerst over informeren. Daarom blijft ruim op tijd boeken altijd de beste manier om verzekerd te zijn van de reis van jouw keuze.

Ik heb een verkeerde naam doorgegeven bij het boeken van mijn reis. Maakt dit uit?

Vliegtickets worden gereserveerd op basis van de eerste officiële voornaam en je officiële achternaam zoals je deze bij boeking opgeeft. De naam op je ticket moet overeen komen met je eerste voornaam en je achternaam zoals deze in je internationale reispaspoort staan. Is dit niet het geval, dan kun je op de vlucht worden geweigerd. Reizigers die de naam van hun partner/echtgeno(o)t(e) hebben aangenomen, dienen er rekening mee te houden dat de officiële achternaam in een Nederlands of Belgisch internationaal reispaspoort altijd de geboortenaam (meisjesnaam) blijft. 

Mocht je zien dat er toch een fout is gemaakt bij het invullen van de namen, geef dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door. We proberen dan de naam op je ticket te (laten) aanpassen. In sommige gevallen is het nog mogelijk de naam kosteloos aan te passen, maar het kan ook zijn dat er door de luchtvaartmaatschappij wijzigingskosten of een boete in rekening worden gebracht om je naam aan te passen. In het ergste geval kunnen we de naam op je ticket niet meer aanpassen en moet er een geheel nieuw vliegticket gekocht worden. 

Kan ik zelf mijn eigen vlucht kiezen?

Je kunt in stap 2 van het boekingsformulier aangegeven of je gebruikt wilt maken van de groepsvlucht, een voorstel wilt ontvangen voor een andere vlucht/luchtvaartmaatschappij of wilt afwijken van de groepsdata of dat je enkel het landarrangement wilt boeken. 
Op basis van de door jouw gekozen optie, kijken wij naar de mogelijkheden. Indien je wilt afwijken van de groepsvlucht, zullen we je een voorstel doen waar we weer eerst je akkoord op vragen, alvorens we jouw boeking definitief bevestigen.

€ 100,- p.p. korting bij keuze voor een minder vervuilende non-stop vlucht

Inmiddels is het bij de meeste reizigers bekend dat een internationale vlucht flink vervuilend is. Met name de internationale vluchten met onderweg een overstap hebben een grote negatieve invloed op het milieu. Wij willen daarom groepsreizigers die kiezen voor een non-stop retourvlucht belonen met een korting van € 100,- per persoon.

Deze korting is alleen geldig wanneer deze non-stop retourvlucht uit ons aanbod van alternatieve vluchten komt (zie groen gemarkeerd, onder 'kies andere vlucht' bij de reis), de korting wordt dan na boeking verwerkt op jouw factuur. Bij de reizen die al standaard gebruik maken van een non-stop retourvlucht, is deze korting al verwerkt in de reissom.

Is jullie aanbod van internationale vluchten wel duurzaam genoeg?

Dit aanbod zijn we nog steeds aan het verbeteren. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Zo willen we in de toekomst vluchten tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Brussel of Brussel en Parijs vervangen door treinreizen. Op dit moment tonen we bijvoorbeeld nog (ongewenste) vluchten waarbij een Belgische reiziger eerst naar Amsterdam reist en vervolgens vliegt naar Parijs om verder te reizen naar het uiteindelijke reisdoel. Hierbij zijn we echter helaas zeer afhankelijk van onder andere luchtvaartmaatschappijen als KLM & Air France die deze treinen moeten laden in hun systemen.

Ook willen we ons aanbod van non-stop vluchten verder uitbreiden. We stimuleren deze vluchten al door een korting te geven van € 100,- per persoon en binnen Europa vliegen we in principe zoveel mogelijk non-stop, tenzij er geen andere mogelijkheden zijn binnen de door jouw geboekte prijs. Door reizen aan te passen en nieuwe afspraken te maken met de betrokken luchtvaartmaatschappijen, hopen we het mogelijk te maken dat steeds meer van onze reizigers non-stop vliegen.

Hoe berekenen jullie de CO2 uitstoot van de vluchten?

Voor de berekening van de CO2 uitstoot op onze vluchten gebruiken we de gegevens van de United Nations. De ICAO (International Civil Aviation Organization) publiceert de CO2 uitstootgegevens van vluchten waarbij rekening gehouden wordt met de afstand van de desbetreffende vlucht, het vliegtuigtype, het kerosinegebruik, de bezettingsgraad van het vliegtuig en de verhouding tussen vracht- en personenvervoer. Wil je meer weten, kijk dan op de website van ICAO: https://www.icao.int/environmental-protection/

De gegevens van de ICAO zijn niet onomstreden. Zolang echter geen betere gegevens beschikbaar en te verwerken zijn, zullen wij de cijfers en berekening van de United Nations gebruiken.

Vlieg ik dan met dezelfde luchtvaartmaatschappij als de overige deelnemers?

De meeste deelnemers zullen vliegen met de vlucht die op het moment van het maken van de boeking beschikbaar is of als groepsvlucht is ‘ingekocht’. Dit is een vlucht die voldoet aan al onze randvoorwaarden en ook het voordeligst is.

Wanneer je aankomt op de luchthaven op je bestemming word je afgehaald en naar het eerste hotel gebracht. Hier ontmoet je de andere deelnemers en je reisbegeleider, tenzij anders naar jou is gecommuniceerd/is afgesproken.

Kan ik voor vertrek een specifieke stoel reserveren?

Natuurlijk wil je als koppel of als groep naast elkaar zitten in het vliegtuig. Ook wij vinden dit een ‘must’. Zo begin je samen aan de reis!

Het is echter zo dat wij voor onze groepen meestal geen specifieke stoelen kunnen reserveren, hoe graag we dat ook willen. Dit heeft doorgaans te maken met de toeslagen die luchtvaartmaatschappijen vragen voor het selecteren van je gewenste stoel (tot wel € 100 per retourvlucht). Dit leidt incidenteel tot situaties waarbij de luchtvaartmaatschappij je als gezin, koppel of groep niet bij elkaar plaatst. Wij vinden dit, net als jij, zeer vervelend, maar hebben hierop helaas amper invloed.

Wat wij in deze situaties doen, is dat wij vooraf een mail naar de luchtvaartmaatschappijen sturen met de namenlijst en het verzoek deze reizigers bij elkaar te plaatsen. Vervolgens is het aan de luchtvaartmaatschappij om dit op te pakken. De meeste luchtvaartmaatschappijen honoreren onze verzoeken gelukkig, maar met name in het hoogseizoen kan dit soms vergeten worden of niet meer mogelijk zijn, met alle gevolgen van dien.

Wij doen er dus al het mogelijke aan, maar zijn wel afhankelijk van de medewerking van de luchtvaartmaatschappijen.

Hoe zit het met mijn privacy?

In onze vertrektijdenbrief, die 10 dagen voor vertrek beschikbaar komt op je Mijn Shoestring pagina, ontvang je je e-ticketnummer waarmee je eventueel zelf kunt inchecken en een stoel – al dan niet tegen kosten - kunt reserveren. In het verleden kwam het wel eens voor dat je de (beperkte) gegevens van andere reizigers zag tijdens het online incheckproces.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is dit nog steeds zo. Deze luchtvaartmaatschappijen zijn dan helaas nog steeds niet up-to-date met de vernieuwde privacy wetgeving.  In onze overleggen met luchtvaartmaatschappijen benadrukken we steeds dat zij dit op orde moeten brengen.

Kan ik een stoelvoorkeur doorgeven?

Natuurlijk wil je als als groep of als koppel naast elkaar zitten in het vliegtuig. Ook wij vinden dit een ‘must’. Zo begin je samen aan de reis!

Helaas maken luchtvaartmaatschappijen ons dit erg lastig. Zij berekenen tegenwoordig vaak een bedrag voor het reserveren voor stoelen, dit bedrag kan oplopen tot € 100,- per retourvlucht (voor een standaard stoel). Dit betekent dat wij geen stoelen voor je kunnen reserveren.  Vanaf 24 uur voor vertrek kun je dit soms ook kosteloos doen.

Tevens is het zo dat wij voor onze groepen meestal geen specifieke stoelen kunnen reserveren. Dit heeft doorgaans te maken met de groepsreserveringen (‘allotments’) die wij gebruiken of de toeslagen die luchtvaartmaatschappijen vragen voor het selecteren van je gewenste stoel. Dit leidt incidenteel tot situaties waarbij de luchtvaartmaatschappij je als koppel of groep niet bij elkaar plaatst. Wij vinden dit, net als jij, zeer vervelend, maar hebben hierop helaas amper invloed.

Wat wij in deze situaties doen, is dat wij vooraf een mail naar de luchtvaartmaatschappijen sturen met de namenlijst en het verzoek deze reizigers bij elkaar te plaatsen. Vervolgens is het aan de luchtvaartmaatschappij om dit op te pakken. De meeste luchtvaartmaatschappijen honoreren onze verzoeken gelukkig, maar met name in het hoogseizoen kan dit soms vergeten worden of niet meer mogelijk zijn, met alle gevolgen van dien.

Wij doen er dus al het mogelijke aan, maar zijn wel afhankelijk van de medewerking van de luchtvaartmaatschappijen.

Kan ik specifieke maaltijd aanvragen?

Wij kunnen maaltijdvoorkeuren doorgeven aan de luchtvaartmaatschappijen. Per persoon kan slechts één soort maaltijd worden aangevraagd. De meest aangevraagde maaltijden zijn een vegetarische maaltijd, glutenvrije maaltijd, lactosevrije maaltijd, veganistische maaltijd, diabetesmaaltijd of een zoutarme maaltijd.

Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om zowel een glutenvrije als lactosevrije maaltijd aan te vragen. Mag je beide soorten voedsel niet eten, neem dan zelf iets te eten mee voor tijdens de vlucht.

Kan ik mijn vlucht nog wijzigen?

Indien je mee gaat op één van onze reizen, maar een afwijkende vluchtwens hebt, kun je deze in het boekingsformulier aangeven. Onder een afwijkende vluchtwens verstaan wij o.a. de voorkeur om op een andere datum heen- of terug te vliegen, van een andere luchthaven te vertrekken, een rechtstreekse vlucht te kunnen gebruiken of een stoel in een hogere klasse te willen boeken (bijvoorbeeld comfort class, premium economy of business class).

Voor het wijzigen van je vlucht brengen wij € 50,- wijzigingskosten in rekening (administratiekosten) en de eventuele meerkosten voor jouw aangepaste vlucht.
Ook hierbij ontvang je altijd éérst een vluchtvoorstel en bevestigen wij je nieuwe vlucht pas na jouw akkoord.

Is jouw boeking al bevestigd, en bedenk je later dat je nog een andere wens hebt? Neem in dit geval contact met ons op, dan gaan we voor je na of hiertoe nog mogelijkheden zijn. Houd hierbij wel rekening met eventuele meerkosten.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Wij adviseren je te reizen met een zachte reistas (dit kan een tas op wieltjes zijn). Harde koffers zijn voor het soort reizen dat wij aanbieden, niet altijd handig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reis in Afrika waarbij gebruik gemaakt wordt van een truck met zeer beperkte bagageruimte (je tas moet in een locker passen). Ook in de bussen kunnen koffers minder gemakkelijk weg te stapelen zijn, waardoor ruimtegebrek kan ontstaan.

Wij adviseren je het gewicht van je bagage te beperken tot maximaal 20 kg. Tijdens de reis kun je vaak je kleding (laten) wassen, waardoor je niet voor iedere dag een setje kleding mee hoeft te nemen. Je moet ook het gewicht van je eigen bagage zelf kunnen dragen.

Wat te doen als je bagage beschadigd of niet aangekomen is?

Indien onverhoopt je bagage niet is aangekomen of beschadigd is geraakt tijdens de vlucht, dien je een PIR (Property Irregularity Report) op te laten maken bij de bagage-afhandelaar in de bagagehal van de luchthaven. Hiervoor dien je je instapkaart (boarding pass) en het bagage-ontvangstbewijs (luggage tag) bij de hand te houden. Bewaar deze dus altijd goed.

Stond jouw vraag er niet tussen? Bekijk één van de andere thema's: