Menu
Alternate Text

Groepsreis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Kamperen tussen de nijlpaarden

BOEK v.a. € 2.224,-
GROEPSGROOTTE: 6-20 | 23 DAGEN

Groepsreis Zuidelijk Afrika in 3 weken

 1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
 3. Hoe overnachten we in Botswana?
 4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
 5. Moet ik een klamboe meenemen?
 6. Moet ik een slaapmatje meenemen?
 7. Is er Wifi in Botswana?
 8. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?
 9. Hoe reizen we in Botswana?
 10. Hoe zwaar is deze reis?
 11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 12. Heb ik een wereldstekker nodig?
 13. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
 14. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?
 15. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
 16. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?
 17. Kan ik pinnen in Botswana?
 18. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?
 19. Zijn de excursies inbegrepen?
 20. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 21. Kan ik de reis verlengen?

1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we in Botswana?

Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels, waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse). Het is niet mogelijk om een éénpersoonskamer of éénpersoonstent te reserveren.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?

De voorzieningen op de campings zijn overwegend goed; de campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn oké. Het kan voorkomen dat er soms geen warm water voor de douches beschikbaar is. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje, een bar of restaurant.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

5. Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, een klamboe is niet nodig. Als je de tent gesloten houdt, kunnen er geen muggen in komen.

6. Moet ik een slaapmatje meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en eventueel een lakenzak en hoofdkussentje.

Neem ook een zaklamp mee. Een hoofdlampje is het meest praktisch.

7. Is er Wifi in Botswana?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande campings en hostels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen bij de receptie. De geplande accommodaties in Oranjerivier, Fish River Canyon, Sesriem, Swakopmund, Kamanjab, Etosha NP, Okavangodelta, Kasane, Bulawayo en Tshipise beschikken niet over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per camping/hostel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?

Je kunt in Botswana bijna overal, behalve in de nationale parken, lokaal en internationaal telefoneren. Het internationale toegangsnummer van Botswana is +267.

Informeer bij je provider of deze een overeenkomst heeft met Botswana en welke kosten er verbonden zijn aan sms'en, bellen en dataroaming.

9. Hoe reizen we in Botswana?

Gedurende de rondreis reis je met een privé overlandtruck, waarmee je ook op safari gaat in de wildparken. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of (niet verstelbare) touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van kampeerstoeltjes, een tafel, kook- en eetgerei, tenten en matrasjes. Het enige dat je zelf mee moet brengen, is een slaapzak, een lakenzak en een handdoek.

Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De afmetingen van de aanwezige lockers waar de bagage in opgeborgen wordt, zijn 35x35x79 cm. Ga je op reis met de internationale kampeerreis naar Botswana, dan wordt er ook met een overlandtruck gereisd. De afmetingen van de lockers in deze truck zijn 40x60x90 cm. Je reistas moet aan deze maten voldoen. Het is daarom aan te raden om een weekendtas, backpack of koffer met een zachte buitenkant mee te nemen. Koffers met een harde buitenkant zijn niet geschikt.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Botswana vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

10. Hoe zwaar is deze reis?

De rondreis door Zuidelijk Afrika valt in categorie C. Deze reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Houd wel rekening met lange reisdagen.

11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleider spreekt Engels en/of Afrikaans.

12. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Botswana: http://www.wereldstopcontacten.nl.

13. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?

Ja, maar je hebt wel een speciale stekker nodig. Deze stekker is makkelijk verkrijgbaar in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in de supermarkt.

Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

14. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?

Het is in Botswana 1 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Botswana.

15. Wat is de beste reistijd voor Botswana?

De beste reistijd is tussen mei en november.

In de zomer van Botswana (november-maart) valt de meeste neerslag. Houd er rekening mee dat in de winter (juni-augustus) de nachten flink kunnen afkoelen. Warme kleding en een warme slaapzak zijn dan zeer gewenst. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de perioden april-mei en september-oktober minder extreem dan in de zomer.

16. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?

Het hele jaar door zie je veel wilde dieren in de parken, maar in de periode juni tot en met oktober is de vegetatie in de parken schaars en zijn ze daardoor wat makkelijker te zien. Bovendien verzamelt het wild zich in de droge periode rondom de drinkplaatsen. Wanneer het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich, waardoor ze lastiger te zien zijn.

17. Kan ik pinnen in Botswana?

Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Ter plekke kan je dan een bedrag aan contante Zuid-Afrikaanse Randen, US dollars of euro's omwisselen naar Botswana Pula (BWP).

18. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia):
- Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Hier kan je ook in de overige landen mee betalen, behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je met US dollars en deze moet je van tevoren meenemen.
- Excursies betaal je in US dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse Randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met een creditcard.
- Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

19. Zijn de excursies inbegrepen?

Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Deze excursies kunnen ter plaatse geboekt worden en betaald worden in US dollars of met een creditcard.

Meer informatie vind je onder het tabblad 'Excursies'.

20. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

21. Kan ik de reis verlengen?

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vluchten is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijziging wordt €50 per boeking in rekening gebracht (plus de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking door te geven. Je vinkt aan op het boekingsformulier dat je afwijkend van de groepsvlucht wilt vliegen en dan geef je je wensen weer. De boeking komt als onbevestigd binnen in ons systeem; we zoeken je wensen uit en komen er zo spoedig mogelijk op terug. Ben je niet akkoord met ons voorstel, dan zit je niet aan de boeking vast.
 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Hoe overnachten we tijdens de reis?
 4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 5. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?
 6. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?
 7. Is er tijdens de reis Wifi beschikbaar en ben je bereikbaar?
 8. Hoe reizen we in Namibië en wat voor tas neem ik dan mee?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig in Namibië?
 10. Wat is het tijdsverschil met Namibië?
 11. Wat is de beste reistijd voor Namibië?
 12. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 13. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika en kan ik pinnen?
 14. Heb je veel contact met de lokale bevolking?
 15. Hoe zwaar is de reis?
 16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 17. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?
 18. Kan ik eventueel wat dagen aan mijn reis vast te plakken?
 19. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 20. Wat voor adrenaline verslindende activiteiten kan ik op deze reis ondernemen?
 21. Zie je veel wild in Namibie?
 22. Zijn de excursies inbegrepen?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we tijdens de reis?

Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse).

Voor meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

5. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?

De voorzieningen op de campings in Namibië zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje of bar/restaurant.

6. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een lakenzak en/of slaapzak met eventueel een hoofdkussentje. Een klamboe is niet nodig. Wel is een zaklamp noodzakelijk waarbij een hoofdlamp het meest praktisch is.

7. Is er tijdens de reis Wifi beschikbaar en ben je bereikbaar?

Internet en Wifi:
In de grote steden zijn er vele internetcafé's en vaak hebben de hotels en lodges ook Wifi. Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Telefoonbereik:

Telefoneren gaat in Namibië heel eenvoudig. Je kunt een telefoonkaart kopen bij het postkantoor. Voor 30 Rand kun je ongeveer 3 minuten bellen. Bellen met een smartphone is op veel plaatsen mogelijk, de dekking in afgelegen (berg)gebieden kan minder zijn. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten.

8. Hoe reizen we in Namibië en wat voor tas neem ik dan mee?

In Namibië reizen we met een overlandtruck. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een harde koffer past echter niet. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen niet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.

9. Heb ik een wereldstekker nodig in Namibië?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Namibië: www.wereldstopcontacten.nl. Op de campings is ook electriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

10. Wat is het tijdsverschil met Namibië?

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil en tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later.

11. Wat is de beste reistijd voor Namibië?

De beste reistijd voor Namibië is tussen mei en november. Het hele jaar door leent dit klimaat zich voor een bezoek, met de heetste maanden in onze winter. Houd er rekening mee dat de nachten erg koud kunnen zijn juni, juli en augustus. Het kan afkoelen tot rond het vriespunt, vooral aan de kust.

12. Wat is de beste periode om het wild te zien?

Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar de periode mei t/m half november is de beste periode om de dieren te zien. Als het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich en zijn ze moeilijk te spotten.

13. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika en kan ik pinnen?

Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika. Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia):
Haal zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US dollars en deze moet je van te voren meenemen (deze kun je pinnen op Schiphol).
Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met creditcard.
Als je de NL of de BE nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US-dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Ga je naar Mozambique, Malawi en Zambia:
In Zuid-Afrika kan je Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat halen en US Dollars meenemen vanuit Nederland.
De excursies betaal je in de lokale valuta.
Als je de NL of BE nationaliteit hebt: De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US-dollars. Voor Mozambique raden we je aan om het vooraf te regelen.

14. Heb je veel contact met de lokale bevolking?

Je komt onderweg mensen tegen van de Herero en Ovambo stammen. Veel van de avontuurlijke activiteiten die voor toeristen zijn worden geregeld door de blanke bevolking.

15. Hoe zwaar is de reis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de lange afstanden en hierdoor langere reisdagen.

16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen. Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

17. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?

De wilde dieren die je in overvloed zult zien, vormen in principe geen gevaar, mits je een aantal regels in acht neemt. Het eerste is dat je onmiddellijk doet wat de reisbegeleid(st)er zegt als deze een gevaar bespeurt. Daarover kun je alleen achteraf in discussie. Bij zwempartijen vraag je eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Verder moet je altijd je schoenen uitkloppen, omdat er een kleine kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Hyena's lusten ze ook! Zet je schoenen 's nachts in de tent, niet erbuiten, anders kunnen wilde dieren ermee aan de haal gaan. Soms zijn er bavianenkolonies die aardig aan mensen gewend zijn.

18. Kan ik eventueel wat dagen aan mijn reis vast te plakken?

Afhankelijk van de vluchtbeschikbaarheid  is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijziging wordt  €50 per boeking in rekening gebracht (en de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking door te geven. Je vinkt aan op het boekingsformulier dat je afwijkend van de groepsvlucht wilt gaan en dan geef je je wensen weer. De boeking komt als onbevestigd binnen in ons systeem; we zoeken je wensen uit en komen er z.s.m. op terug. Ben je niet akkoord met ons voorstel dan zit je niet aan de boeking vast.

19. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleiders spreken Afrikaans en/of Engels.

20. Wat voor adrenaline verslindende activiteiten kan ik op deze reis ondernemen?

Met name in Swakopmund is er van alles te beleven. Je kunt o.a. skydiven, quad biken, sand boarden, diepzeevissen of een ballonvaart maken. Ook kun je tijdens een boottocht op zoek naar dolfijnen. Kijk op de website van de reis bij "excursies" voor meer informatie.

De excursies kunnen worden betaald in contante US Dollars of Zuid-Afrikaanse Rand, maar soms ook met creditcard.

21. Zie je veel wild in Namibie?

Ja zeker! Behalve in natuurreservaten als Etosha N.P. zie je ook veel wild onderweg. Er lopen oryxen (spiesbokken) door de zandduinen van Sossusvlei, giraffen, zebra's, koedoes en veel andere dieren aan de kant van de weg.

22. Zijn de excursies inbegrepen?

Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Kijk voor informatie op de website van de betreffende reis bij "excursies". Deze excursies kunnen ter plaatsse geboekt worden en betaald worden in US Dollars of creditcard.
 1. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
 2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?
 3. Hoe overnachten we in Zuid-Afrika?
 4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika?
 5. Moet ik een klamboe meenemen?
 6. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
 7. Is er internet of Wifi aanwezig in Zuid Afrika?
 8. Hoe reizen we in Zuid-Afrika en wat voor tas neem ik mee?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig in Zuid-Afrika?
 10. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?
 11. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
 12. Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?
 13. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk)-Afrika?
 14. Zijn de excursies inbegrepen?
 15. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?
 16. Kan ik mijn Zuid-Afrika reis verlengen?
 17. Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?
 18. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

1. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we in Zuid-Afrika?

Afhankelijk van welke reis overnacht je tijdens de rondreis op campings, hostels of hotels, waarvan soms een paar keer met zwembad. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’ en 'Praktisch'.

4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika?

De voorzieningen op de campings in Zuid Afrika en Zuidelijk Afrika (Namibie, Botswana en Zimbabwe) zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, een winkeltje en een bar/restaurant. Het kan soms voorkomen dat er geen warm water aanwezig is voor de douches.

5. Moet ik een klamboe meenemen?

Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. De tenten tijdens de reis zijn voorzien van gaas.

6. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en evt. een hoofdkussentje. Ook een zaklamp is noodzakelijk. Het beste kun je kiezen voor een hoofdlamp.

7. Is er internet of Wifi aanwezig in Zuid Afrika?

Vaak beschikken de accommodaties over Wifi in de receptie. In de Nationale Parken is er geen internet of Wifi beschikbaar. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’ en 'Praktisch'.

8. Hoe reizen we in Zuid-Afrika en wat voor tas neem ik mee?

Gedurende de rondreis reis je met een eigen truck, waarmee je ook op safari gaat. Alle trucks zijn voorzien van krukjes, een tafel, kook- en eetgerei. De trucks die tijdens de kampeerreizen worden gebruikt zijn ook voorzien van tenten en matrasjes. Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De aanwezige lockers waar de bagage in opgeborgen wordt (afmetingen circa 35x35x79cm) zijn NIET geschikt voor koffers met een harde buitenkant zoals bijv. een Samsonite koffer. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen vaak niet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel. In steeds meer trucks is het mogelijk om je elektrische apparatuur op te laden via een USB-port. Dit is nog niet in alle trucks het geval, maar neem zeker USB opladers mee.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Zuid-Afrika vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en 'Accommodatie en Vervoer'.

9. Heb ik een wereldstekker nodig in Zuid-Afrika?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Zuid-Afrika: www.wereldstopcontacten.nl

Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden. In enkele trucks is het ook mogelijk om via een USB kabel je apparatuur op te laden.

10. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

11. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bereizen en is over het algemeen mild en zonnig. Het land heeft het hoogste aantal zonuren ter wereld. De temperaturen zijn echter zelden te hoog. Dit komt doordat het land voor ongeveer driekwart door zee omgeven wordt, waardoor koele oceaanlucht de hitte van de zon vermindert. Aangezien het land ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld met die van Europa. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. De meeste regen valt in hun zomermaanden, maar er is zelden sprake van langdurig aanhoudende regen. Regen en sneeuw zijn in hun wintermaanden vrij normaal in de Western Cape, Eastern Cape, Drakensbergen & Lesotho. Breng daarom in deze periode (juni, juli, augustus) voldoende warme kleren en een regenjas mee.

12. Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?

Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar in de winterperiode (juni t/m augustus) is de vegetatie in de parken schaars, waardoor het wild wat makkelijker te zien is. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar en hun zomermaanden worden veel jonge dieren geboren.

13. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk)-Afrika?

Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika. Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

Ga je alléén naar het land Zuid-Afrika:
Haal geld uit de geldautomaat ter plaatse en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel omwisselen naar lokale valuta). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.
De optionele excursies betaal je in Zuidafrikaanse Rand.

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia):
Haal zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US dollars en deze moet je van te voren meenemen (deze kun je pinnen op Schiphol).
Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met creditcard.
Als je de NL of de BE nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US-dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Ga je naar Mozambique, Malawi en Zambia:
In Zuid-Afrika kan je Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat halen en US Dollars meenemen vanuit Nederland.
De excursies betaal je in de lokale valuta.
Als je de NL of BE nationaliteit hebt: De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US-dollars. Voor Mozambique raden we je aan om het vooraf te regelen.

14. Zijn de excursies inbegrepen?

De optionele excursies zijn niet inbegrepen en kunnen via de reisbegeleider ter plaatse geregeld worden. In Zuid Afrika kunnen de excursies alleen in Zuid-Afrikaanse Randen betaald worden.

15. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?

Je zult regelmatig wel bereik hebben, zeker in de stedelijke/bewoonde gebieden. Vraag na bij je telefoonprovider of je toestel geschikt is voor de landen waar je naar toe gaat.

16. Kan ik mijn Zuid-Afrika reis verlengen?

Afhankelijk van de vluchtbeschikbaarheid is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijzing wordt € 50 per boeking in rekening gebracht (en de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking/op het boekingsformulier door te geven. We zoeken je wensen uit en komen er z.s.m. op terug. Ben je niet akkoord met ons aanbod dan zit je niet aan de boeking vast en zullen we deze kosteloos annuleren. Pas als je akkoord bent met ons voorstel zullen we je boeking bevestigen.

17. Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?

De reizen zijn voor iedereen met een normale conditie en flexibele instelling goed te doen. Hou er wel rekening mee dat de reisdagen soms lang zijn.

18. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleiders spreken Engels en/of Afrikaans.
 1. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
 2. Van welk vervoermiddel maken we gebruik en welke tas neem ik dan mee?
 3. Welke valuta neem ik mee?

1. Hoeveel bagage mag ik meenemen?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Van de airline mag je 1 stuk baggage inchecken (van maximal 20 kilo) en 1 stuk handbagage meenemen van ongeveer 7 kilo. Doe je waardevolle spullen en medicijnen in je handbagage. Omdat het een kampeerreis betreft is het niet mogelijk om een koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen.

Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

2. Van welk vervoermiddel maken we gebruik en welke tas neem ik dan mee?

We voeren deze reis uit met een overlandtruck:

1. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een koffer past dus niet.
2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen níet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel.
3. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.

3. Welke valuta neem ik mee?

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

-          Zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat halen in Kaapstad. Hier kan je ook in de overige landen mee betalen, behalve in Zimbabwe. Hier betaal je in dollars en deze moet je vantevoren meenemen.

-          Excursies betaal je in Dollars of Randen. Sommige excursies zijn te betalen met creditcard.

Betaal excursies zoveel mogelijk in US dollars of creditcard.

-          De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in USdollars.