Reiszoeker

Groepsreis Zuidelijk Afrika In 3 Weken

Kamperen tussen de nijlpaarden

Boek v.a. € 3.059,-
GROEPSGROOTTE: 8-20 | 23 DAGEN

Groepsreis Zuidelijk Afrika In 3 Weken

 1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
 4. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
 5. Hoe overnachten we in Botswana?
 6. Hoe reizen we in Botswana?
 7. Is er Wi-Fi in Botswana?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
 10. Kan ik pinnen in Botswana?
 11. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
 13. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?
 14. Moet ik een slaapmatje meenemen?
 15. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
 16. Moet ik een klamboe meenemen?
 17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 18. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 19. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?
 20. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?
 21. Hoe zwaar is deze reis?
 22. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 23. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 24. Zijn de excursies inbegrepen?
 25. Kan ik mijn reis verlengen?
 26. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 27. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Botswana?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Botswana reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Bewijs van intentingen gele koorts:
Een bewijs van de gele koorts vaccinatie is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren.

Voor meer informatie over vaccinaties kunnen reizigers woonachtig in Nederland terecht bij Thuisvaccinatie en reizigers woonachtig in België bij www.itg.be.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Heb ik inentingen nodig voor Botswana?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Botswana?

De beste reistijd is tussen mei en november.

In de zomer van Botswana (november-maart) valt de meeste neerslag. Houd er rekening mee dat in de winter (juni-augustus) de nachten flink kunnen afkoelen. Warme kleding en een warme slaapzak zijn dan zeer gewenst. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de perioden april-mei en september-oktober minder extreem dan in de zomer.

Hoe overnachten we in Botswana?

Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, waarvan een paar campings beschikken over een zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse). Je verblijft tijdens deze reis is op basis van logies. Het is niet mogelijk een éénpersoonstent te reserveren. Wil je toch alleen in een tent, neem er dan zelf een mee (deze moet dan echter ook in de locker passen, samen met je spullen. Kampeermateriaal is eveneens standaard aanwezig op de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak, eventueel een lakenzak en een handdoek. Ook handig is een goede zaklamp (een hoofdlamp).

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Botswana?

Gedurende de rondreis reis je met een privé overlandtruck, waarmee je ook op safari gaat in de wildparken. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of (niet verstelbare) touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van kampeerstoeltjes, een tafel, kook- en eetgerei, tenten en matrasjes. Het enige dat je zelf mee moet brengen, is een slaapzak, een lakenzak en een handdoek.

Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De afmetingen van de aanwezige lockers waar de bagage in opgeborgen wordt, zijn 35x35x79 cm.  Het is daarom aan te raden om een weekendtas, backpack of koffer met een zachte buitenkant mee te nemen. Koffers met een harde buitenkant zijn niet geschikt.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Botswana vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en dan 'Accommodatie en transport'.

Is er Wi-Fi in Botswana?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande campings en hostels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen bij de receptie. De geplande accommodaties in Oranjerivier, Fish River Canyon, Sesriem, Swakopmund, Kamanjab, Etosha NP, Okavangodelta, Kasane, Bulawayo en Tshipise beschikken niet over Wi-Fi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per camping/hostel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Botswana: http://www.wereldstopcontacten.nl.

Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?

Ja, maar je hebt wel een speciale stekker nodig. Deze stekker is makkelijk verkrijgbaar in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in de supermarkt. Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

Kan ik pinnen in Botswana?

Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Ter plekke kan je dan een bedrag aan contante Zuid-Afrikaanse Randen, US dollars of euro's omwisselen naar Botswana Pula (BWP).

Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia):
- Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Hier kan je ook in de overige landen mee betalen, behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je met US dollars en deze moet je van tevoren meenemen. Denk aan een 300 US Dollars.
- Excursies betaal je in US dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse Randen (Zuid-Afrika en Namibië). Veel excursies zijn te betalen met een creditcard.
- Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?

Omdat er gekampeerd wordt, zal de reisbegeleider het eten bereiden en regelmatig boodschappen doen. Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.

Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?

Het hele jaar door zie je veel wilde dieren in de parken, maar in de periode juni tot en met oktober is de vegetatie in de parken schaars en zijn ze daardoor wat makkelijker te zien. Bovendien verzamelt het wild zich in de droge periode rondom de drinkplaatsen. Wanneer het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich, waardoor ze lastiger te zien zijn.

Moet ik een slaapmatje meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en eventueel een lakenzak en hoofdkussentje. Neem ook een zaklamp mee. Een hoofdlampje is het meest praktisch.

Hoe zijn de voorzieningen op de campings?

De voorzieningen op de campings zijn overwegend goed; de campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn oké. Het kan voorkomen dat er soms geen warm water voor de douches beschikbaar is. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje, een bar of restaurant.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, een klamboe is niet nodig. Als je de tent gesloten houdt kunnen er geen muggen in komen.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de Zuidelijk Afrika in drie weken reis (reiscode: SZC) hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 20 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.

Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?

Het is in Botswana 1 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Botswana.

Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?

Je kunt in Botswana bijna overal, behalve in de nationale parken, lokaal en internationaal telefoneren. Het internationale toegangsnummer van Botswana is +267. Informeer bij je provider of deze een overeenkomst heeft met Botswana en welke kosten er verbonden zijn aan sms'en, bellen en dataroaming.

Hoe zwaar is deze reis?

De rondreis door Zuidelijk Afrika valt in categorie C.

Deze reis is voor elk normaal fit persoon te maken. Er zijn wel behoorlijk wat dagen met lange reistijden, soms over niet al te beste wegen. Houdt er rekening mee dat de reizen door ontwikkelingslanden gaan, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Het grootste deel van de reis kampeer je, wat betekent dat je zelf je tent moet opzetten en afbreken. Daarnaast is het zo dat het wel de bedoeling is dat iedereen beurtelings helpt met het voorbereiden van het eten / de afwas. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleider spreekt Engels en/of Afrikaans.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Zijn de excursies inbegrepen?

Bij de reis kun je in het linkermenu terugvinden wat in- en exclusief is tijdens de reis. Optionele excursies zijn niet inbegrepen. Deze excursies kunnen ter plaatse geboekt worden en betaald worden in Zuidafrikaanse Rand, US dollars of met een creditcard.

Meer informatie vind je onder het tabblad 'Excursies'.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen, vanaf een andere luchthaven en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen
 1. paspoort/visum
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig?
 4. Wat is de beste reistijd voor Namibië?
 5. Hoe overnachten we tijdens de reis?
 6. Hoe reizen we in Namibië en wat voor tas neem ik dan mee?
 7. Is er tijdens de reis Wifi beschikbaar en ben je bereikbaar?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig in Namibië?
 9. Kan ik pinnen in Namibië?
 10. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika en kan ik pinnen?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
 12. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 13. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?
 14. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 16. Wat is het tijdsverschil met Namibië?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Hoe zwaar is de reis?
 19. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?
 20. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 21. Zie je veel wild in Namibie?
 22. Zijn de excursies inbegrepen?
 23. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 24. Kan ik mijn reis verlengen?
 25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 26. De feiten op een rij

paspoort/visum

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Namibië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina's tegenover elkaar.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf
van maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Namibië?

Officieel gezien is de beste reistijd voor Namibië tussen mei en november. Echter leent het klimaat in Namibië zich het hele jaar door voor een bezoek, met de heetste maanden in onze winter. Houd er rekening mee dat de nachten erg koud kunnen zijn in juni, juli en augustus. Het kan dan afkoelen tot rond het vriespunt, vooral aan de kust.

Hoe overnachten we tijdens de reis?

Tijdens de rondreis Zuidelijk Afrika in 3 weken  overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse).

Het is niet mogelijk een éénpersoonstent te reserveren. Wil je toch alleen in een tent, neem er dan zelf een mee (deze moet dan echter ook in de locker passen, samen met je andere bagage). Kampeermateriaal is eveneens standaard aanwezig in de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak, een handdoek even eventueel een kussen en lakenzak.

Voor meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad   'Accommodaties'

Hoe reizen we in Namibië en wat voor tas neem ik dan mee?

In Namibië reizen we met een overlandtruck. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een harde koffer past echter niet. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen niet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.

Is er tijdens de reis Wifi beschikbaar en ben je bereikbaar?

Internet en Wifi:
In de grote steden zijn er vele internetcafé's en vaak hebben de hotels ook Wifi. Sommige campsites hebben ook Wifi ter beschikking (al dan niet tegen betaling), maar houdt er rekening mee dat dit niet altijd werkt. Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Telefoonbereik:

Telefoneren gaat in Namibië heel eenvoudig. Je kunt een telefoonkaart kopen bij het postkantoor. Voor 30 Rand kun je ongeveer 3 minuten bellen. Bellen met een smartphone is op veel plaatsen mogelijk, de dekking in afgelegen (berg)gebieden kan minder zijn. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten.

Heb ik een wereldstekker nodig in Namibië?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Namibië: www.wereldstopcontacten.nl. Op de campings is ook electriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

Kan ik pinnen in Namibië?

In de steden kun je met je bankpas met Maestro logo pinnen bij geldautomaten met Cirrus en/of Maestro logo. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Namibië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Houdt er tevens rekening mee dat je de Namibische Rand alleen in Namibië zelf kunt gebruiken; geen enkel ander land accepteert het. Het makkelijkste is dan ook om genoeg Zuidafrikaanse randen mee te nemen (deze haal je uit de geldautomaat in Kaapstad), zodat je daar ook mee kunt betalen in Namibië. 

Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika en kan ik pinnen?

Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika. Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia):
Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe (en eventueel Zambia) betaal je in US dollars. Deze moet je van te voren meenemen vanuit Nederland / België. Denk aan een bedrag van 300 Dollar.
Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Veel excursies zijn te betalen met een creditcard.
Als je de Nederlandse of Belgische  nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US-dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?

Omdat er gekampeerd wordt, zal de reisbegeleider het eten bereiden en regelmatig boodschappen doen. Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.

Wat is de beste periode om het wild te zien?

Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar de periode mei t/m half november is de beste periode om de dieren te zien. Als het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich en zijn ze moeilijk te spotten.

Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een lakenzak en slaapzak met eventueel een hoofdkussentje. Een klamboe is niet nodig. Wel is een zaklamp noodzakelijk waarbij een hoofdlamp het meest praktisch is.

Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?

De voorzieningen op de campings in Namibië zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje of bar/restaurant.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen. Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in een locker achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

Wat is het tijdsverschil met Namibië?

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil en tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Hoe zwaar is de reis?

De rondreis Zuidelijk Afrika in 3 weken valt in de categorie C. Deze reis is voor elk normaal fit persoon goed te maken. Er zijn wel behoorlijk wat dagen met lange reistijden, soms over niet al te beste wegen. Houdt er rekening mee dat de reizen door ontwikkelingslanden gaan, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Het grootste deel van de reis kampeer je, wat betekent dat je zelf je tent moet opzetten en afbreken. Daarnaast is het de bedoeling dat iedereen beurtelings helpt met het voorbereiden van het eten / de afwas. Verder is het mogelijk dat er door  slecht weer of wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en er  afgeweken moet worden van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?

De wilde dieren die je in overvloed zult zien, vormen in principe geen gevaar, mits je een aantal regels in acht neemt. Het eerste is dat je onmiddellijk doet wat de reisbegeleid(st)er zegt als deze een gevaar bespeurt. Daarover kun je alleen achteraf in discussie. Bij zwempartijen vraag je eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Verder moet je altijd je schoenen uitkloppen, omdat er een kleine kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Hyena's lusten ze ook! Zet je schoenen 's nachts in de tent, niet erbuiten, anders kunnen wilde dieren ermee aan de haal gaan.

Tevens is het zo dat je niet tussen het grote wild zult slapen (bijv. olifanten), de campsites in de nationale parken zijn afgeschermd van het grote wild door middel van hekken. 

Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleiders spreken Afrikaans en/of Engels.

Zie je veel wild in Namibie?

Ja zeker! Behalve in natuurreservaten als Etosha N.P. zie je ook veel wild onderweg. Er lopen oryxen (spiesbokken) door de zandduinen van Sossusvlei, giraffen, zebra's, kudu's en veel andere dieren aan de kant van de weg.

Zijn de excursies inbegrepen?

Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Kijk voor informatie op de website van de betreffende reis bij "excursies". Deze excursies kunnen ter plaatsse geboekt worden en betaald worden in US Dollars of creditcard.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis.

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal deelnemers heeft. De vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan.

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen
 1. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?
 4. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
 5. Hoe overnachten we in Zuid-Afrika?
 6. Hoe reizen we in Zuid-Afrika en wat voor tas neem ik mee?
 7. Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika?
 8. Is er internet of Wifi aanwezig in Zuid Afrika?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig in Zuid-Afrika?
 10. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden?
 12. Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?
 13. Moet ik een klamboe meenemen?
 14. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 16. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?
 17. Zijn de excursies inbegrepen?
 18. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?
 19. Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?
 20. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 21. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 22. Kan ik mijn reis verlengen?
 23. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 24. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Zuid-Afrika reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf
van maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizen met minderjarige kinderen:
Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeente naar een meertalig geboortecertificaat. Dit document is noodzakelijk wanneer je reist met kinderen onder de 18 jaar.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bereizen en is over het algemeen mild en zonnig. Het land heeft het hoogste aantal zonuren ter wereld. De temperaturen zijn echter zelden te hoog. Dit komt doordat het land voor ongeveer driekwart door zee omgeven wordt, waardoor koele oceaanlucht de hitte van de zon vermindert. Aangezien het land ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. De meeste regen valt in hun zomermaanden, maar er is zelden sprake van langdurig aanhoudende regen. Als je in onze zomer naar Zuid Afrika gaat, neem dan zeker voldoende warme kleren en een regenjas mee.

Hoe overnachten we in Zuid-Afrika?

Afhankelijk van welke reis je maakt overnacht je tijdens de rondreis op campings, in hostels of in hotels, waarvan soms een paar keer met zwembad. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’ en 'Praktisch'.

Hoe reizen we in Zuid-Afrika en wat voor tas neem ik mee?

Bij de kampeerrondreizen (reiscode: SZD en SZC) reis je met een eigen truck, waarmee je ook op safari gaat. Alle trucks zijn voorzien van krukjes, een tafel, kook- en eetgerei. De trucks die tijdens de kampeerreizen worden gebruikt zijn ook voorzien van tenten en matrasjes. Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De aanwezige lockers waar de persoonlijke bagage in opgeborgen wordt (afmetingen circa 35x35x79cm) zijn NIET geschikt voor koffers met een harde buitenkant zoals bijv. een Samsonite koffer. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen  niet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel. In steeds meer trucks is het mogelijk om je elektrische apparatuur op te laden via een USB-port. Dit is nog niet in alle trucks het geval, maar neem zeker USB opladers mee.

Gedurende de hotelreis (Zuid-Afrika hoogtepunten, 2 weken) hebben we de beschikking over een eigen airconditioned touringcar of (mini)bus, afhankelijk van het  aantal deelnemers. Voor deze reis kun je een zachte koffer, reistas of rugzak meenemen. Formaat is niet zo belangrijk maar probeer zo weinig mogelijk mee te nemen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Zuid-Afrika vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en 'Accommodatie en Vervoer'.

Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika?

De voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika en Zuidelijk Afrika (Namibie, Botswana en Zimbabwe) zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, een winkeltje en een bar/restaurant. Het kan soms voorkomen dat er geen warm water aanwezig is voor de douches.

Is er internet of Wifi aanwezig in Zuid Afrika?

Vaak beschikken de accommodaties (soms ook de campsites) over Wifi in de receptie, al dan niet tegen betaling. In de Nationale Parken is er geen internet of Wifi beschikbaar. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’ en 'Praktisch'.

Heb ik een wereldstekker nodig in Zuid-Afrika?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Zuid-Afrika: www.wereldstopcontacten.nl

Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden. In enkele trucks is het ook mogelijk om via een USB kabel je apparatuur op te laden.

In de hotels en hostels kan op de kamer opgeladen worden. Je hebt wel een speciale stekker nodig; deze kun je het beste in Zuid Afrika kopen (bv in een supermarkt). Een wereldstekker past niet.

Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika?

Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika. Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

Ga je alléén naar het land Zuid-Afrika:
Haal geld uit de geldautomaat ter plaatse en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel eventueel omwisselen naar lokale valuta). Een creditcard of pinpas als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.
De optionele excursies betaal je in Zuid-Afrikaanse Rand.

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia):
Haal zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US dollars en deze moet je van te voren meenemen vanuit Nederland/België (denk aan een 300 dollar).
Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met een creditcard.
Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe (en eventueel Zambia) ter plaatse in US-dollars. Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Kan er vegetarisch gegeten worden?

Het is in Zuid- of Zuidelijk Afrika zeker mogelijk om vegetarisch te eten. Geef dit het liefst bij boeking al aan, en nogmaals aan het begin van je reis bij de reisbegeleider zodat hij of zij je hierbij kan helpen. Bij de kampeerreizen wordt er veelal gekookt door de reisbegeleider en kan hij of zij er bij het boodschappen doen rekening mee houden. Eten jullie in een restaurant dan kun je zelf iets van de kaart kiezen.

Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?

Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar in de winterperiode (juni t/m augustus) en in september is de vegetatie in de parken schaars, waardoor het wild wat makkelijker te zien is. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar en hun zomermaanden worden veel jonge dieren geboren.

Moet ik een klamboe meenemen?

Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. De tenten tijdens de kampeerreizen zijn voorzien van gaas. Neem wel muggenlotion/spray mee met een hoge DEET factor.

Overnacht je in hotels (bij o.a.de reis Zuid Afrika Hoogtepunten) dan zal er soms een klamboe hangen. 

Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en evt. een hoofdkussentje. Ook een zaklamp is noodzakelijk. Het beste kun je kiezen voor een hoofdlamp.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Voor de Zuidelijk Afrika reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

Bij de reizen waar we met een bus reizen in plaats van met een overlandtruck, gelden er geen strenge afmetingen van de bagage omdat er in de bus geen lockers aanwezig zijn. Bij "Wat is inclusief" kun je zien met welk vervoermiddel jouw reis uitgevoerd wordt.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens iedere reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Zijn de excursies inbegrepen?

De optionele excursies zijn niet inbegrepen en kunnen via de reisbegeleider ter plaatse geregeld worden. In Zuid-Afrika kunnen de excursies alleen in Zuid-Afrikaanse Randen betaald worden.

Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?

Je zult regelmatig wel bereik hebben, zeker in de stedelijke/bewoonde gebieden. Vraag na bij je telefoonprovider of je toestel geschikt is voor de landen waar je naar toe gaat.

Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?

De reizen zijn voor iedereen met een normale conditie en flexibele instelling goed te doen. Hou er wel rekening mee dat de reisdagen soms lang zijn.

Bij iedere reis staat de zwaarte aangegeven met een letter. Voor de verklaring van deze letter ga je naar "praktisch" en dan naar "zwaarte van de reis" of je klikt op de letter.

Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleiders spreken Engels en/of Afrikaans.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis.

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal deelnemers heeft. De vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan.

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.
Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.
Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen
 1. Heb ik een visum nodig voor Zimbabwe?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 4. Wat is de beste reistijd?
 5. Hoe overnachten we?
 6. Hoe reizen we?
 7. Is er Wifi in Zimbabwe?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Kun je pinnen in Zimbabwe?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
 11. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 12. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
 13. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
 14. Moet ik een slaapmatje meenemen?
 15. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
 16. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Zimbabwe?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Zimbabwe reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze reisbestemming hoef je voor vertrek geen visum te regelen. Aan de grens of op de luchthaven ontvang je een visum met een geldigheid van 30 dagen. Je betaalt de visumkosten (ongeveer 30 USD) bij aankomst in Zimbabwe.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Bewijs van intentingen gele koorts:
Een bewijs van de gele koorts vaccinatie is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren.

Voor meer informatie over vaccinaties kunnen reizigers woonachtig in Nederland terecht bij Thuisvaccinatie en reizigers woonachtig in België bij www.itg.be.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd is tussen mei en november.

Hoe overnachten we?

Tijdens de Zuidelijk Afrika rondreis overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse). Ze zijn bijna zonder uitzondering voorzien van goede sanitaire voorzieningen. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Het is niet mogelijk een éénpersoonstent te reserveren. Wil je toch alleen in een tent, neem er dan zelf een mee (deze moet dan echter ook in de locker passen, samen met je spullen. Kampeermateriaal is eveneens standaard aanwezig op de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak, eventueel een lakenzak en een handdoek. Ook handig is een goede zaklamp (een hoofdlamp).

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we?

Gedurende de rondreis reis je met een privé overlandtruck, waarmee je ook op safari gaat in de wildparken. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of (niet verstelbare) touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van kampeerstoeltjes, een tafel, kook- en eetgerei, tenten en matrasjes. Het enige dat je zelf mee moet brengen, is een slaapzak, een lakenzak, een zaklamp en een handdoek.

Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De afmetingen van de aanwezige lockers waar de bagage in opgeborgen wordt, zijn 35x35x79 cm. Je reistas moet aan deze maten voldoen. Het is daarom aan te raden om een reistas, backpack of koffer met een zachte buitenkant mee te nemen. Koffers met een harde buitenkant zijn niet geschikt.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Zimbabwe vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en dan 'Accommodatie en transport'. 

Is er Wifi in Zimbabwe?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande campings en hostels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen bij de receptie. De geplande accommodaties in Oranjerivier, Fish River Canyon, Sesriem, Swakopmund, Kamanjab, Etosha NP, Okavangodelta, Kasane, Bulawayo en Tshipise beschikken niet over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per camping/hostel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Zimbabwe: http://www.wereldstopcontacten.nl.

Kun je pinnen in Zimbabwe?

Het is in Zimbabwe niet mogelijk om geld uit de geldautomaat te halen. Je betaalt hier alles in US Dollars en deze dien je vanuit Nederland of België mee te nemen. Wel is het mogelijk om in Vic Falls op diverse plekken (bijv. restaurants en sommige excursies) met een pinpas of creditcard te betalen. Zorg er echter wel voor dat je genoeg USD meeneemt, voor het geval dat.

Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?

Omdat er gekampeerd wordt, zal de reisbegeleider het eten bereiden en regelmatig boodschappen doen. Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in een locker achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Van de airline mag je 1 stuk bagage inchecken (van maximal 20 kilo) en 1 stuk handbagage meenemen van ongeveer 7 kilo. Doe je waardevolle spullen en medicijnen in je handbagage. Omdat het een kampeerreis betreft is het niet mogelijk om een koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen.

Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?

Ja, maar je hebt wel een speciale stekker nodig. Deze stekker is makkelijk verkrijgbaar in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in de supermarkt.

Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.
Tevens zijn er steeds meer trucks waarin je ook met een USB-kabel je apparatuur kunt opladen.

Moet ik een slaapmatje meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en eventueel een lakenzak en hoofdkussentje.

Neem ook een zaklamp mee. Een hoofdlampje is het meest praktisch.

Hoe zijn de voorzieningen op de campings?

De voorzieningen op de campings zijn overwegend goed; de campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn oké. Het kan voorkomen dat er soms geen warm water voor de douches beschikbaar is. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje, een bar of restaurant.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis.

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal deelnemers heeft. De vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan.

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen