Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /
Alternate Text

Groepsreis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Kamperen tussen de nijlpaarden - Reis voor singles

Boek v.a.   € 2 099,-
GROEPSGROOTTE: 6-20 | 23 DAGEN

Groepsreis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Kaapstad

Oranjerivier

Fish River Canyon

Sesriem

Swakopmund

Kamanjab

Etosha Nationaal Park

Bagani

Okavango Delta

Kasane (Chobe Nationaal Park)

Livingstone (Victoria Falls)

Tshipise

Pretoria

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Vertrek Amsterdam Vertrek Amsterdam
2 Aankomst Kaapstad Kaapstad
3 Kaapstad Kaapstad
4 Truck Kaapstad - Oranjerivier Oranjerivier
5 Truck Oranjerivier - Fish River Canyon Fish River Canyon
6 Truck Fish River Canyon - Sesriem Sesriem
7 Truck Sesriem - Swakopmund Swakopmund
8 Swakopmund Swakopmund
9 Truck Swakopmund - Kamanjab Kamanjab
10 Truck Kamanjab - Etosha Nationaal Park Etosha Nationaal Park
11 Truck Etosha Nationaal Park Etosha Nationaal Park
12 Truck Etosha Nationaal Park - Bagani Bagani
13 Truck Bagani - Okavangodelta Okavangodelta
14 Okavangodelta Okavangodelta
15 Truck Okavangodelta - Katima Mulilo Katima Mulilo
16 Truck Katima Mulilo - Kasane (Chobe N.P.) Kasane (Chobe NP)
17 Truck Kasane - Victoriawatervallen Victoriawatervallen
18 Victoriawatervallen Victoriawatervallen
19 Truck Victoriawatervallen - Bulawayo Bulawayo
20 Truck Bulawayo - Tshipise Tshipise
21 Truck Tshipise - Pretoria Pretoria
22 Vliegtuig Pretoria - Vertrek Johannesburg Vliegtuig
23 Vliegtuig Aankomst Amsterdam Aankomst Amsterdam

1
16
5
10
20
29
8
3
14
14
20
1
0
9
0
0
0
2
0
187
299
278
1

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Je Zuidelijk Afrika rondreis begint met een vlucht van Amsterdam naar Kaapstad, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2: Aankomst Kaapstad

In de loop van de dag kom je aan in Kaapstad waar je opgewacht wordt door je reisbegeleider. Je logeert in Kaapstad in een gezellig hostel, op basis van 'dorms' (slaapzalen) met gedeeld sanitair. Vandaag is het tijd om Kaapstad beter te leren kennen. Centraal ligt de vroegere groentetuin van de VOC, de Compagniestuin, tegenwoordig een mooi park met een prettig terras. Iets buiten het centrum ligt de historische Victoria and Albert Waterfront, de vroegere haven. De statige gebouwen zijn opgeknapt en de voormalige pakhuizen zijn nu in gebruik als restaurants en winkels. Je kunt hier lekker rond slenteren, waarna het goed uitrusten is op één van de terrassen aan het water. Het avondleven in Kaapstad mag er ook zijn: je kunt prima eten en er zijn veel gezellige bars met live-muziek.
Voor een bezoek aan Robbeneiland (waar naast Nelson Mandela vele anderen gevangen hebben gezeten) ben je sterk afhankelijk van de plaats beschikbaarheid. Helaas is het niet mogelijk deze excursie vooraf te reserveren.

Dag 3: Kaapstad

Kaapstad is natuurlijk wereldberoemd vanwege haar ligging aan de voet van de Tafelberg, een silhouet dat je waarschijnlijk kent van foto's. Je krijgt de gelegenheid om er bovenop te staan (facultatieve excursie): een korte rit met de kabelbaan brengt je naar de top, waarvandaan je een overweldigend uitzicht hebt over de baai en de stad. Let op: de kabelbaan is regelmatig buiten gebruik!  Als je niet opziet tegen een steile, anderhalf uur durende klim kun je ook via een redelijk goed pad lopend de top van de Tafelberg bereiken. Houd er echter rekening mee dat het bij slechte weersomstandigheden niet mogelijk is de Tafelberg te betreden.
Je kunt ook optioneel naar de beroemde en beruchte Kaap de Goede Hoop, de kaap waar veel zeelieden zijn omgekomen in legendarische stormen. Onderweg, op sommige stranden zoals Boulders Beach, leven pinguïns die je zeker wilt gaan bekijken. De kaap zelf is niet zo indrukwekkend, die eer is aan het nabijgelegen Cape Point, een steile klif die als een wig de zee in steekt.

Shoestring steunt: Ngwavuma Mpontshini School (Zuid-Afrika)

Hlengiwe Mthembu uit Ngwavuma in Zululand is een inspiratie voor velen. Ze is pleegmoeder van een groot aantal HIV/AIDS wezen en heeft een (moes-)tuin gemaakt. De tuin levert vaak de enige voedzame maaltijd van de dag voor de meer dan 400 leerlingen van de Ngwavuma Mpontshini School. Shoestring steunt dit project met een financiële bijdrage. Het bezoek van dit project is geen onderdeel van deze reis. Lees meer

Dag 4: Kaapstad - Oranjerivier

Vandaag vervolg je je Zuid(elijk) Afrika rondreis naar de grens met Namibië waar je in de late namiddag aankomt. Het is een mooie rit door Namaqualand. Een semiwoestijn die, afhankelijk wanneer regen is gevallen, in de maanden juli tot september prachtig in bloei kan staan.

Je overnacht op een sfeervolle camping met een gezellige bar, aan de Oranjerivier, gelegen in een groen landschap met bergen op de achtergrond.

Dag 5: Oranjerivier - Fish River Canyon

's Ochtends kun je een leuke kanotocht (optionele excursie) op de Oranjerivier maken, waarbij je lekker kunt zwemmen en de kleine stroomversnellingen kunt trotseren. Later op de dag rijd je naar de volgende bezienswaardigheid, de Fish River Canyon. De rit gaat langs de grensovergang met Namibië en door een prachtig woestijnlandschap.
De Fish River Canyon is een spectaculaire rivierkloof die in grootsheid alleen onderdoet voor de Grand Canyon (USA). De steenformaties op de bodem van de kloof zijn naar schatting 2 miljard jaar oud. Onderaan zie je de Fish River, een rivier die er honderdduizenden jaren over heeft gedaan om deze diepe kloof uit te slijten. Op zijn breedst is het 27 km en op zijn diepst 550m. Entreegeld voor de Fish River Canyon is inbegrepen in de reissom.
Je overnacht op een camping in de buurt van de Fish River Canyon, afhankelijk van de plaats beschikbaarheid in het lagere gelegen Ai-Ais of het hoger gelegen Hobas.

Dag 6: Fish River Canyon - Sesriem

Vandaag rijd je door de Namib, de oudste woestijn ter wereld. De naam betekent zoveel als 'Oneindige Ruimte', in de taal van de Namaque. De woestijn heeft dit gebied geheel in zijn greep, de zandduinen dreigen voortdurend wegen te verzwelgen. Gemsbokken, stokstaartjes, jakhalzen en klipdassen weten zich in dit droge gebied te handhaven.

Je rijdt naar Sesriem, in het hart van het grootste nationale park van Zuidelijk Afrika, het Namib-Naukluft park. Met zijn 50.000 km² is het ook nog eens één van de grootste parken ter wereld. Je kampeert in Sesriem waarvandaan je de volgende ochtend naar de Sossusvlei gaat.

Dag 7: Sesriem - Swakopmund

Vroeg uit de veren. Al voor zonsopgang rijd je het Namib Naukluft park in (entreegeld is inbegrepen in de reissom). Het park bestaat voor een groot deel uit een zee van enorme duinenrijen die een hoogte kunnen bereiken van zo'n 300 meter. Het doel van deze vroege tocht is Dune 45. Na een stevige klim bekijk je vanaf de 150 meter hoge top de geweldige zonsopgang over de surrealistische rode zandduinen.

Om de hitte te mijden rijden we door naar de Sossusvlei, een grote duinpan, die als een oase tussen de oranjerode duinen ligt. Het is verbazingwekkend hoe zich temidden van zoveel blakerend zand toch acacia's en kleinere struiken kunnen handhaven. Er zijn zelfs nog enkele dieren aan te treffen; struisvogels, gemsbokken en ander wild. Indien de tijd het toelaat maken we onder begeleiding van een gids een wandeling in de Sossusvlei.

Rond lunchtijd rijd je naar het noordelijker gelegen Swakopmund, waar je in de vroege avond aankomt.

Dag 8: Swakopmund

Vandaag heb je tijd om dit vriendelijke koloniale stadje, tussen de woestijn en de oceaan ingeklemd, te verkennen. Hoewel het water wel wat koud is, is er een mooi strand en is Swakopmund bijna een badplaats te noemen. De dolfijnen die hier voorkomen komen soms tot aan het strand gezwommen!
Vanuit Swakopmund zijn verschillende (facultatieve) actieve excursies mogelijk. Zoals 'sandboarden' of 'quadbiken' over de duinen. Zorg er wel voor dat je het precaire ecosysteem van korstmossen niet verstoort door op de al gebruikte paden te blijven. Voor de echte durfals is het ook mogelijk om een duo-parachutesprong te maken, met een adembenemend uitzicht over de woestijn en de oceaan.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Swakopmund is ook een goede plek om kennis te maken met het leven in een township. Onder begeleiding van een bewoner van de townships krijg je een hele goede indruk van het (soms harde) leven in deze omgeving. Absoluut een aanrader!

Dag 9: Swakopmund - Kamanjab

Je rijdt via de uitlopers van het Skeleton Coast Reservaat weer landinwaarts. Je reist door de noordkant van de woestijn. Onderweg is het mogelijk om olifanten en giraffen te zien. Daarnaast zie je de prachtig geklede Herero vrouwen, die met hun koopwaar langs de kant van de weg staan.

Ook de meer bekende Himba leven in dit gebied. Ze concentreren zich voornamelijk in de Kaokoveld regio en tellen slechts zo'n 12.000 leden. Iedere familie beschikt over verschillende hutten die zijn gemaakt van takken, modder en mest. De hutten staan verspreid over een groot gebied. Himba zijn semi-nomaden en trekken op zoek naar weidegrond met hun kuddes schapen, runderen en voornamelijk geiten over de woestijnsteppe. Een Himbafamilie verhuist diverse malen per jaar. In Kaokoland zie je daardoor soms dorpen die tijdelijk zijn verlaten. Als de natuur zich heeft hersteld, komen de mensen terug.

Dag 10: Kamanjab - Etosha Nationaal Park

Hoe groen kun je gaan? TIP

Je kunt vandaag de Himba bezoeken. Opmerkelijk is de bruinrode kleur van hun huid, haar en kleding. Deze rode kleur wordt verkregen doordat ze zich insmeren met een mengsel van rode aarde, kruiden, boomschors en vet ter bescherming tegen het woestijnklimaat. Mannen, vrouwen en kinderen dragen kettingen, arm-, heup- en enkelbanden die gemaakt zijn van schelpen en ijzeren kralen.

Na een flinke rit kom je aan in het uitgestrekte Etosha Nationaal Park(entreegeld inbegrepen in de reissom). Je maakt elke ochtend en namiddag een safari met de eigen truck. 's Avonds kun je naar een van de waterplaatsen bij de camping lopen, om daar te kijken naar alle dieren die zich hier verzamelen. Je verblijft 2 nachten in Etosha op een van de campings. Het kan voorkomen dat je op twee verschillende campings verblijft en in het hoogseizoen verblijf je soms net buiten het park.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 11: Etosha Nationaal Park

Het enorme natuurgebied van Etosha beslaat zo'n 23.000 km. Het bestaat uit een savanne met een centraal gelegen pan (een depressie). De pan is waarschijnlijk van oorsprong een meer, maar doordat de Kunene rivier duizenden jaren geleden haar loop verlegde bleef er niets anders over dan een plantloze, gebarsten zoutvlakte. Als de zon de lucht heeft verwarmd zijn er vaak luchtspiegelingen te zien.
De mineraalrijkdom en de regenval trekken grote aantallen dieren aan. Een voedzame vegetatie van grassen, vetplanten en acacia’s zijn de voedselbron van duizenden antilopen, springbokken, zebra's, gnoes, giraffen, olifanten en gemsbokken. Al deze vegetariërs trekken natuurlijk carnivoren aan: leeuwen, cheeta's en luipaarden kun je observeren tijdens de jacht of rustend in de schaduw van de bomen. Ten bate van de dieren zijn een aantal permanente drinkplaatsen gegraven waar vooral in de namiddag veel dieren op afkomen. Soms bevinden zich wel 10 verschillende soorten gebroederlijk bijeen, afwisselend drinkend en op de uitkijk voor de grote jagers.

Dag 12: Etosha Nationaal Park - Bagani

Vandaag begin je de dag met een laatste, korte safari in het Etosha Nationaal Park. Daarna rijd je door naar Bagani, waar je overnacht op een erg leuke en gezellige camping, aan de oever van de Kavango Rivier. Verwonder je vooral over de toiletten die je op de gekste plekken terugvindt!

Dag 13: Bagani - Okavangodelta

Vanaf de camping gaat de weg naar de grens met Botswana. Misschien zie je op dit stuk wel de zeldzame sabel antilope. Na de grens vervolg je je rondreis door Zuidelijk Afrika naar de Okavangodelta, waar je 2 nachten zult verblijven. Sanitair wordt gedeeld. Geniet hier van de nachtelijke dierengeluiden!

Het water van de Okavango rivier verspreidt zich over een gebied ter grootte van half Nederland, waar het een oase vormt van moerassen, kreken, lagunes en tal van eilandjes. Dit gebied is een unieke binnendelta; het water van de Okavango rivier verdwijnt in de grond nadat het zich over een groot gebied verspreid heeft. In dit praktisch onbewoonde en ongerepte gebied treft men dan ook een uitbundig vogel- en wildleven aan. Zo komen er wel 350 vogelsoorten (zoals visarenden, ijsvogels, bijeneters en de ’hadeda ibis’) in dit gebied voor. De voortdurende aanwezigheid van water in deze overigens droge streek aan de rand van de Kalahari woestijn heeft een bijzonder rijke wildstand opgeleverd.

Dag 14: Okavangodelta

De Okavangodelta is één van de weinige nationale parken waarin je wandelend giraffes, buffels, bavianen, hyena's, antilopen of olifanten kunt tegenkomen. Onder begeleiding van een gids ga je in de namiddag en/of in de vroege ochtend wandelingen maken om wild te spotten.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Je kunt dit waterrijke gebied met zijn enorme variatie aan vogels ook kanoënd per 'mokoro' verkennen, een uitgeholde boomstam. Vroeger werden ze gemaakt van de 'sausage tree'. Tegenwoordig wordt, om de natuur te sparen, ook veel fiberglas gebruikt. Onder luidruchtig geroep van de lokale bevolking beland je uiteindelijk in een tweepersoons mokoro. Een zogenaamde 'poler' duwt je bootje door het labyrint van stroompjes en riviertjes die omzoomd worden door riet en papyrus. Vergeet niet je zonnebrandcrème en verrekijker mee te nemen!

Dag 15: Okavangodelta - Katima Mulilo

Vroeg vertrekken vandaag, want het is een redelijk lange reisdag, richting het Chobe N.P. In Katima Mulilo  worden de tenten opgezet op campingsite bij een lodge.

Je verblijft op een camping dichtbij de Zambezi rivier. Je kunt optioneel gebruik maken van de faciliteiten van de bijbehorende lodge. Geniet ’s avonds van een kampvuur. De vogelliefhebber bevindt zich hier in hét paradijs, zo kun je (indien tijd!) een op maat gemaakte vogelspottour maken.

Dag 16: Katima Mulilo - Kasane (Chobe N.P.)

Een leuke korte rit langs kleine dorpjes en door glooiende savannes brengt je naar een van de meest wildrijke parken van Afrika, Chobe. Het Chobe Park is met recht beroemd. Dit park is ca. 11.700 vierkante kilometer groot en is zo bijzonder dat het al in 1939 werd uitgeroepen tot beschermd gebied. Het park biedt een diverse natuur en daarmee een rijke verzameling diersoorten. Dankzij z'n goede bescherming herbergt het grote kuddes olifanten. Het aantal olifanten is zelfs zo groot geworden dat veranderingen in de vegetatie zijn waargenomen.

In de namiddag kun je optioneel een boottocht maken. Op de rivier heb je alle gelegenheid een grote verscheidenheid aan wild te zien drinken. Kuddes olifanten, impala's, waterbokken, maar ook nijlpaarden, krokodillen, otters en buffels maken deze tocht tot een geweldige ervaring. Vanaf de boot zie je visarenden een duikvlucht maken. Je kunt ook een optionele jeepsafari maken in de namiddag of de volgende ochtend.

Je overnacht op een camping nabij Kasane.

Dag 17: Kasane - Victoriawatervallen

Je steekt de grens over naar Zimbabwe, waar je na een korte rit aankomt bij een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld, de Victoriawatervallen. De watervallen storten zich over een lengte van 1,7 kilometer in een diepe (107 meter!), smalle kloof en veroorzaken daarbij een dichte nevel. Zodoende is in de nabijheid een dichte vegetatie ontstaan. Hier tref je de anders zeer schuwe bosbok aan en een groot aantal apen.

Je hebt genoeg tijd om op eigen houtje het gebied te verkennen, bijvoorbeeld door een fiets te huren en langs de Zambezi te fietsen. Het plaatsje Victoria Falls is ook een goede plek om te ontspannen, het beschikt over een groot aantal bars en hotels. Verder kun je een kijkje nemen in Zambia om de watervallen vanaf de andere kant te zien (je kunt aan de grens een visum aanschaffen voor 30 USD). De 'Flight of the Angels' is ook zeer indrukwekkend. Met een klein vliegtuigje vlieg je vlak over en langs de watervallen!

Dag 18: Victoriawatervallen

Vic Falls is de adrenaline hoofdstad van Zimbabwe! Wie durft, kan tijdens een raftingtocht met rubberboot de witschuimende stroomversnellingen van de Zambezi trotseren, die namen dragen als 'Washing Machine' en 'Terminator'. Na een uurtje oefenen kun je al met een groepje en een ervaren gids de wilde rivier afzakken. Je komt spectaculaire 'rapids' tegen waarbij je je best moet doen niet te 'loopen' of uit de boot te vallen. Spectaculaire foto's voor de thuisblijvers!

Nog grotere waaghalzen kunnen vanaf de Zambezibrug één van de hoogste bungee-jumps ter wereld maken (110m!). Je kunt ook een kanotocht maken op de rustige bovenloop van de Zambezi. Je doet dit onder begeleiding van een deskundige gids, die je niet alleen langs krokodillen loodst maar ook langs de zeer territoriumzuchtige nijlpaarden!

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 19: Victoriawatervallen - Bulawayo

Je neemt afscheid van de watervallen en rijdt naar de stad Bulawayo. Bulawayo is de op een na grootste stad van Zimbabwe, met meer dan 1 miljoen inwoners. De stad heeft brede, met bomen omzoomde straten en is omgeven door prachtige stadsparken, een erfstuk van Cecil John Rhodes. Je vindt hier veel voorbeelden van oude Victoriaanse gebouwen terug, die onder de monumentenzorg vallen.

Je verblijft op een camping in de Motopo Hills, die UNESCO werelderfgoed is vanwege de hier gevonden ‘bushman paintings’.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Je kunt hiervandaan een optionele safari maken waarbij je lopend op zoek gaat naar de neushoorn. Als de neushoorns in een goede bui zijn, kun je tot op enkele meters afstand komen en ze rustig gade staan. Uiteraard gaat er een lokale gids mee met deze excursie. Een ervaring om nooit te vergeten!

Dag 20: Bulawayo - Tshipise

Vandaag ga je verder naar het zuiden en heb je nog een laatste overnachting op een camping, bij de warmwaterbronnen van Tshipise, een geliefde plek van de Zuidafrikanen zelf.

Dag 21: Tshipise - Pretoria

Na het ontbijt reis je naar Pretoria. Deze stad wordt de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika genoemd en is, in tegenstelling tot Johannesburg, een vriendelijke stad met veel publieke gebouwen en monumenten. Tegenwoordig heeft Pretoria een nieuwe naam. De keuze is gevallen op ‘Tshwane’, de naam die een aantal van de eerste Afrikaanse bewoners aan het gebied gaf en ‘we zijn hetzelfde’ betekent. De naamsverandering is bedoeld om te breken met het verleden, waarin de blanke minderheid het land bestuurde.

Je verblijft in 4-8 persoonskamers met gedeelde douche en toilet in een lodge buiten Pretoria.

Dag 22: Pretoria - Vertrek Johannesburg

Vandaag heb je de gelegenheid een optioneel bezoek aan de stad te brengen. Oud-president Paul Kruger was een groot man in Pretoria. Naast zijn standbeeld op Church Square, is ook zijn huis te bezoeken. Een ander hoogtepunt in deze stad zijn de indrukwekkende Union Buildings (de regeringsgebouwen) ontworpen door de bekende architect Sir Herbert Baker.

Voor wie contrasten wil zien is Soweto een 'must'. Soweto is tevens de bakermat van de anti-apartheid beweging. Omdat je maar kort in Pretoria bent, zul je een keuze moeten maken of je mee gaat op de Soweto tour, of dat je op eigen gelegenheid Pretoria bezichtigt.
In de avond vlieg je van Johannesburg terug naar Amsterdam, waar je op dag 23 aankomt.

Dag 23: Aankomst Amsterdam

Aankomst in Nederland, helaas eindigt hier je avontuurlijke Zuid-Afrika rondreis.

In Zuidelijk Afrika kun je de Master Card NIET gebruiken.  Een Visa Card wordt wel geaccepteerd. Houd er rekening mee dat pinautomaten soms niet werken. We adviseren naast contante euro's, ook een bedrag in contante dollars mee te nemen. Travellercheques worden niet meer geaccepteerd in Zambia en Zimbabwe.

LET OP: harde koffers kunnen NIET mee in de safari-truck. Je bagage verpak je in een weekendtas of rugzak. Daarnaast is een kleine rugzak op schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.

Indien we gebruik maken van vluchten met KLM, kom je op dag 1 al aan in Kaapstad. De extra overnachting is voorzien, echter ontmoet je de reisbegeleider op dag 2 in de vroege ochtend in de accommodatie in Kaapstad. 

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden