Interviews: dit zijn onze single reizigers

Wie gaan er mee op reis?

Reizigster Sanne

Leeftijd: 32
Reisbestemming:  Colombia
Rapportcijfer reis (1 tot 10): Een dikke 9! Ik vind het lastig reizen met elkaar te vergelijken gezien elk land weer anders is. Wat mij verrast heeft tijdens deze reis is dat de natuur zo prachtig was, overal waar je keek was het groen en zag je bergen. Ik had wel mooie natuur verwacht maar niet zoveel, zo groen en zo mooi als ik nu heb gezien.

Waarom koos je voor een single reis?
In 2017 heb ik voor het eerst een verre reis gemaakt (ook met Shoestring). Dit was de 3-weekse singlereis Thailand Totaal en dit is mij super bevallen. Sindsdien heb ik de smaak te pakken en heb ik er onderhand al zes singlereizen opzitten. Wat ik leuk vind aan zo'n singlereis is dat je niet alleen hoeft te reizen en je kunt je ervaringen en momenten op die reis delen. Daarnaast is het super gezellig en vind ik het prettig dat je weet dat je de rest van de tijd met dezelfde mensen op vakantie bent.

Waarom koos je voor deze reis naar Colombia?
In Azië was ik al drie keer geweest dus vond ik het nu tijd voor Zuid-Amerika, ook omdat de Spaanse taal mij trekt. In 2020 had ik een rondreis geboekt naar Mexico, Guatemala, Honduras en Belize van 23 dagen echter ging deze i.v.m. Corona niet door. Dit keer wou ik alleen niet zo lang en viel mijn oog op deze 16-daagse reis door Colombia. Om me heen had ik nog niet veel mensen over deze bestemming gehoord en dit vind ik alleen maar interessant. Geen massa toerisme. Nu ik er daadwerkelijk ben geweest kan ik iedereen dit prachtige land aanbevelen.

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest en zo ja, waarheen?
Jazeker, zoals hierboven al te lezen was ben ik 3 weken in Thailand geweest. Ook ben ik 3 weken naar Vietnam geweest van zuid naar noord en 3 weken naar de Soenda-eilanden van Indonesië. Verder heb ik de 8-daagse reis door Jordanië gemaakt en 10-daagse reis door Bosnië en Herzegovina & Montenegro.

Wat was het absolute hoogtepunt van deze reis?
De hike door de Cocora-vallei en het nevelwoud. We hebben ongeveer 6 uur gewandeld waarvan 4 uur door stromende regen maar dat maakte niks uit. Je zat midden in de natuur en hoorde ook alleen de geluiden van de natuur. Zo anders dan in Nederland waar je altijd wel verkeer hoort.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Groen - natuurpracht - salsa - Spaans - eten

 

Welke excursie vond je het leukst?
Bezoek Guatapé & Peñol. De rots is echt prachtig en het uitzicht vanaf de rots ook over de mooie omgeving. Ook het stadje Guatapé is erg gezellig (wel wat toeristisch). We zijn hier zelfs nog in een helikopter gestapt om de mooie omgeving vanuit de lucht te bewonderen.

 

Wat is jouw ultieme reistip?
Gebruik de app Polarsteps. Ik vind deze app helemaal geweldig omdat deze mijn hele reis vastlegt. Op deze manier hoef ik het thuisfront ook niet vaak te appen want zij kunnen via de app zien waar ik uithang, mijn reisverhalen lezen en foto's bekijken.

 

Heb je ook nog reistips op het gebied van duurzaamheid die je andere reizigers mee zou willen geven?
Je hoeft niet altijd ver te vliegen voor een prachtige reis. Denk ook eens na over de reizen die in Europa worden aangeboden.

Reizigster Madeleine

Leeftijd: 35
Reisbestemming:  Bali & Lombok
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 8,5

Waarom koos je voor een single reis?
Ik wilde graag twee weken weg tegen het einde van het jaar, deels ook omdat ik nog veel vakantiedagen over had. Het is bijna onmogelijk om als single iemand te vinden die ook precies op dat moment naar een zelfde soort locatie wil en van eenzelfde type vakantie houdt. Een single reis vind ik een enorme uitkomst, want je gaat met gelijkgestemden de vakantie doen waar je zin in hebt.  

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest en zo ja, waarheen?
Ja, ik ben in 2016 met Shoestring naar Sri Lanka geweest en in juni dit jaar naar Noord-Macedonië en Griekenland.

Waarom koos je voor deze reis naar Bali & Lombok?
Ik wilde graag in november ongeveer twee weken naar een land waar het lekker weer was, waar ik nog niet was geweest, en dan ook nog eens met leeftijdsgenoten. Voor wat dat laatste betreft zit je dan automatisch bij Shoestring, want andere organisaties zijn hier een stuk beperkter in. Qua land was Cuba mijn andere optie, maar Bali en Lombok leken me net iets relaxter.

 
Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Lastig, want er waren erg veel leuke momenten! Wat ik persoonlijk erg leuk vond was dat het leek alsof iedereen in Indonesië gitaar speelt en zingt, en dat er bij restaurantjes regelmatig iemand zit op te treden. Ze vinden het enorm leuk als je meedoet, en aangezien ik zelf graag zing heb ik op meerdere plekken duetten zitten zingen. Dat vond ik heel tof.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Gevarieerd, ontspannen, cultureel, warm, gezellig

Welke excursie vond je het leukst?
De onderwaterwereld die je ziet bij snorkelen is waanzinnig. Maar wat ik eigenlijk ook onverwacht indrukwekkend vond was het Sangeh Monkey Forest. Het regende hard, het was daardoor behoorlijk donker en er waren verder geen andere bezoekers. Je komt bij verlaten ruïnes tussen enorm hoge bomen en hier en daar zitten apen. Ik vond het magisch. Het deed me denken aan de PlayStationspellen van Uncharted, waarbij je denkt: “Dit is zo’n vette omgeving. Jammer dat je dit soort dingen in het echte leven niet ziet.” Kan dus wel!


Wat is jouw ultieme reistip?
Voor wat Bali en Lombok betreft: neem zoveel mogelijk massages, want je betaalt 6 à 7 euro voor een uur. En zorg dat je niet verbrandt, want dan zijn massages ineens een stuk minder leuk. ;)

Reiziger Siebe

Leeftijd: 30
Reisbestemming: Argentinië, Paraguay & Brazilië
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest? 
Jazeker, in oktober 2021 heb ik met Shoestring een 10-daagse reis door Bosnië & Herzegovina gemaakt. Deze rondreis zou eigenlijk door zowel Bosnië & Herzegovina als Montenegro gaan. Echter een paar dagen voor deze reis kwam er vanwege de corona pandemie een verbod op reizen door Montenegro. 

Waarom koos je voor een single reis?
In de afgelopen jaren heb ik met enkele vrienden gereisd en de wereld ontdekt. Echter hebben de meeste vrienden inmiddels een relatie en gaan ze momenteel met hun vriendin op vakantie. Om te kijken hoe het is om alleen op reis te gaan, ben ik een paar dagen alleen naar Italië gegaan. Dit was helaas niet zo gezellig omdat ik als gezelligheidspersoon echt wel mensen om mij nodig heb. Vandaar de overweging om eens op single reis te gaan. In eerste instantie had ik wel een vooroordeel over een single reis. Mensen die op een single reis meegaan zijn bepaald soort type mensen waar ik mij niet zou kunnen identificeren. Echter na twee single reizen kijk ik hier volledig anders naar. Alle mensen zijn heel verschillend, gezellig en je hebt altijd mensen in de groep waarmee je klikt. Dus achteraf een hele goede keuze!

Waarom koos je voor deze reis door Argentinië, Brazilië en Paraguay?
Zuid-Amerika stond altijd al bovenaan mijn lijst om een keer te gaan bezoeken. Toen ik vorig jaar mijn eerste single reis gemaakt heb en het mij zo goed beviel, wist ik het zeker. Volgend jaar ga ik weer op single reis maar dan richting Zuid-Amerika. Ik heb voor deze reis gekozen omdat het een ultieme combinatie is tussen stad, natuur en actief. Om de reis te beginnen in Buenos Aires en af te sluiten in Rio de Janeiro is natuurlijk heel bijzonder. Dit zijn de twee steden die ik maar wat graag wilde bezoeken. Daarnaast was het voor mij ook belangrijk om wat van het land en de cultuur te zien. Omdat ik niet veel vakantiedagen heb en je in 16 dagen de combinatie van stad, watervallen en jungle kan zien, was dit voor mij de ideale reis. Het was best veel reizen maar om zoveel te zien in deze korte tijd moet je ook wel wat extra afstanden afleggen. Het was het meer dan waard!

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Gezelligheid, avontuurlijk, reislustig, vriendschappen & natuur.

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Dat is voor mij de groep en het groepsgevoel. Gedurende 16 dagen hebben we met deze groep een hele hechte band opgebouwd en van alles meegemaakt. Je kunt de activiteiten alleen doen, echter zal dit dan nooit zo leuk zijn als dat je dit met de groep doet. Daarnaast werd er enorm veel gelachen en voelde iedereen zich thuis in de groep. De boottrip bij de Iguazu watervallen met de hele groep was dan voor mij persoonlijk ook een van de absolute hoogtepunten van deze reis. Daarnaast de gezellige avonden die wij met z’n allen hebben meegemaakt zijn ook een van mij hoogtepunten.

Welke excursie vond je het leukst?
Ik vond het skydiven de leukste excursie. Boven Paraguay, Argentinië en Brazilië uit een vliegtuigje springen en dan 40 seconden lang een vrije val meemaken. Vervolgens 6 minuten rond zweven boven het mooie landschap. Dit is iets wat ik in de rest van mijn leven niet ga vergeten en het mooiste is dat ik dit met 10 andere groepsleden heb mogen delen. Skydiven stond bovenaan mijn bucketlijst en hoe mooi is het, om dit op deze bijzondere locatie te mogen doen.

Reizigster Chloe

Leeftijd: 35 jaar
Reisbestemming:  Sri Lanka 'on a Shoestring'
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 8. Ik zou de reis een hoger cijfer hebben gegeven als er iets meer rust was. Het was zeer mooi, maar voor mij iets te intensief van onderweg zijn en excursies. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. 

Waarom koos je voor een single reis?
Ik reis heel graag, maar mijn vriendinnen zijn allemaal gesetteld met kids dus dan is het best moeilijk om met hen te gaan.  Ik ben al verschillende keren alleen op reis gegaan en dat was best fijn. Zo leer je jezelf goed kennen maar toch miste ik soms iemand om leuke momenten mee te delen. Mijn mama is ook al een paar keer mijn reispartner geweest maar nu leek het me leuk onder leeftijdsgenoten te zijn.

Waarom koos je voor deze Sri Lanka reis?
De variatie van natuur, cultuur en dieren. Ik twijfelde nog voor Cuba, maar daar zitten geen dieren. De Safari en olifantenopvang hebben me over de streep getrokken. 
 
Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
De kleine olifantjes zien eten en spelen. Pure happiness! Dat van zo dichtbij mogen meemaken met respect voor de natuur zodat ze later in het wild terug kunnen gezet worden was uniek. 

Welke excursie vond je het leukst?
De typisch lokale treinrit met prachtige uitzichten op de uitgestrekte natuur van de bergen. 

Wat is jouw ultieme reistip?
Probeer de locals te steunen. Ik ben een grote dierenvriend en ik heb een dierenwinkel thuis, dus ik zoek telkens een asiel op om honden en katten te steunen. In vele landen is er vanuit de overheid niets geregeld en kunnen ze enkel overleven op donaties. Maar ik probeer ook lokaal te shoppen, een praatje te maken met inwoners op een markt of in een bus etc. Zo leer je het land écht kennen. Vaak zijn het de mensen die je reis zo speciaal maken.  

Reiziger Remco

Leeftijd: 27
Reisbestemming:  Bali & Lombok
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 9


Waarom koos je voor een single reis?
Voor verre bestemmingen zoals Indonesië vind ik het lastig om in mijn vriendenkring mensen te vinden die ook zo'n verre reis willen maken. Het ideale aan een singlereis is dan ook dat je met een groep medereizigers gaat die allemaal heel graag naar het gekozen land willen. Verder kent niemand elkaar nog en is het dus makkelijker om elkaar te leren kennen!

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest en zo ja, waarheen?
Dit was de eerste (maar zeker niet laatste 🙂) keer.

Waarom koos je voor deze reis naar Bali & Lombok?
Hiervoor heb ik eigenlijk alleen maar binnen Europa gereisd dus ik wou erg graag naar Azië.  De keuze voor Indonesië specifiek is omdat ik het eten heerlijk vind en mijn beide opa's erg enthousiast over het land waren. Dat wil ik dan natuurlijk zelf ook ervaren!

 
Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
De extra optionele excursies die onze reisbegeleider aanbood. Hierdoor hebben we het maximale uit de reis gehaald en dit was echt een super aanvulling op een al geweldige reis.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Groen, tropisch, ontspanning, zeeschildpad, gezelligheid

Welke excursie vond je het leukst?
De snorkelexcursie was echt heel leuk. Je kan zoveel mooie vissen zien en met een beetje mazzel zelfs zeeschildpadden!


Wat is jouw ultieme reistip?
Het kan heel leuk zijn om van te voren een whatsapp groep aan te maken met je medereizigers. Zo kun je tips met elkaar delen voor de spullen en papieren die je nodig hebt maar ook bijvoorbeeld potentiële uitjes bespreken voor de vrije (mid)dagen.

Heb je ook nog reistips op het gebied van duurzaamheid die je andere reizigers mee zou willen geven?
Eet & drink lokaal! Zo ondersteun je de lokale bevolking en hoeven producten niet onnodig geïmporteerd te worden naar het vakantieland.

Reiziger Michiel

Leeftijd: 40
Reisbestemming:  Colombia
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 8,5

 

Waarom koos je voor een single reis?
Graag reis ik met mensen samen. Het geeft mij een fijn gevoel te weten dat, mocht er iets tijdens een reis gebeuren, dat er mensen zijn waar je op terug kunt vallen. Ik heb een aantal vrienden met wie ik veel gereisd heb, maar onze agenda's worden elk jaar voller. Voor langere reizen is deze puzzel eigenlijk niet meer te leggen, waardoor dit type reis een mooie vervanger is om toch vooral veel van de wereld te zien.

Waarom koos je voor deze reis naar Colombia?
Colombia leek me altijd al een interessant en exotisch land. Zoveel geschiedenis ook; de Spaanse veroveraars, de piraten, Pablo Escobar. Het stond dan ook hoog op mijn lijstje. Toen een andere reis plots geen doorgang kon vinden, was mijn keuze voor een vervangende reis snel gemaakt.  

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest en zo ja, waarheen?
Best wel wat: Zuid-Amerika, Indonesië, Cuba, Georgië&Armenië, IJsland en Kirgizië.

Wat was het absolute hoogtepunt van deze reis?
De hike door de Cocora vallei. De natuur was daar prachtig en het was wonderlijk om te zien hoe de palmbomen torenhoog boven het landschap uitpuilden (uniek). De dag begon droog, maar gedurende de hike begon het steeds harder de regenen en werden de paden steeds glibberiger. Het gaf dan ook best een kick om na een aantal uur de top 'het kolibrie-koninkrijk' te bereiken. Tijdens de hike kwam er ook nog even een Andescondor vlak langs ons vliegen; dat maakte de dag al helemaal. 

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Kleurrijk, afwisselend, avontuurlijk, streetart, muziek

Welke excursie vond je het leukst?
De hike door de cocora vallei en het bezoek aan de tatacoa woenstijn.

Wat is jouw ultieme reistip?Neem naast een wereldstekker ook een stekkerblok mee. Dan kun je meerdere devices tegelijkertijd opladen. 

Heb je ook nog reistips op het gebied van duurzaamheid die je andere reizigers mee zou willen geven?
Lokale eettentjes gebruiken vaak ook lokale producten, waar grote ketens hun ingrediënten veelal vanuit de hele wereld importeren. Door vaker lokaal te kiezen, reis je duurzamer en het is vaak nog lekkerder ook.

 

Reizigster Tessa

Leeftijd: 30
Reisbestemming:  Bali & Lombok
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 8,5

Waarom koos je voor een single reis?
Ik wilde al een tijd een verre reis maken, maar had simpelweg geen reismaatje en helemaal in m'n up leek mij toch minder leuk. Zo ontmoet je juist ook nieuwe mensen, die er ook nog eens allemaal hetzelfde instaan als jij!

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest en zo ja, waarheen?
Nee, dit was de eerste keer.

Waarom koos je voor deze reis naar Bali & Lombok?
Eigenlijk omdat Azië voor mij al op nr. 1 stond als verre reisbestemming, en bij deze reis bezoek je gelijk meerdere plekken/eilanden. Ook had ik al veel goede verhalen gehoord over Bali, dus ik wilde het met eigen ogen gaan ervaren.

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
De fietsexcursie bij Ubud was echt te gek en de zonsondergang op Gili Air was adembenemend mooi.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Bijzondere ervaring met mooie mensen.

Welke excursie vond je het leukst?
De fietsexcursie dus, maar het wandelen tussen de rijstvelden wat we meermaals gedaan hebben was ook zó mooi.


Wat is jouw ultieme reistip?
Ga een (single)groepsreis gewoon doen! Nieuwe mensen bijten niet, maar trek ook tussendoor eens je eigen plan. Dan zie en ervaar je het toch net even anders en het geeft je een voldaan gevoel!

Heb je ook nog reistips op het gebied van duurzaamheid die je andere reizigers mee zou willen geven?
Misschien vanzelfsprekend, maar bewaar en hervul je plastic flesjes zoveel mogelijk, of neem een eigen fles mee natuurlijk.

Reizigster Mascha

Leeftijd: 43 jaar
Reisbestemming:  India & Nepal
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 9

Waarom koos je voor een single reis?
Ik ben zelf single, en dacht dat ik misschien uit de boot zou vallen bij een normale groepsreis en bij de single reis vind je toch meer mensen zoals jij in die situatie, met hetzelfde profiel.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Exotisch
Verrassend
Mooi
Inspirerend
Aanrader

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Varanasi (bij de Ganges waar ze de crematieceremonie doen).

Welke excursie vond je het leukst?
Moeilijk te zeggen.... Ik vond veel excursies leuk! In India: Amber Fort in Jaipur en in Nepal: Bhaktapur bij Kathmandu.

Reizigster Merel

Leeftijd: 25
Reisbestemming: Kenia, Tanzania & Zanzibar
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 10+!

Waarom koos je voor een single reis?
Ik heb gekozen voor een singlereis omdat ik alleen reis. ik vind het daarom extra leuk om ook met andere mensen te reizen die alleen reizen. Iedereen reist vaak alleen waardoor iedereen het zelfde uitgangspunt heeft en dus leuk gezelschap zoekt om mee op reis te gaan. Dit is toch anders dan als je met stelletjes op een reis gaat, zij hebben elkaar als reisgezelschap.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Fantastisch, Safari, Big Five, Avontuurlijk, Indrukwekkend

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Eigenlijk heb ik niet 1 meer meerdere hoogtepunten. Maar wat ik wel heel graag wilde zien tijdens mijn reis waren de cheetahs omdat het zulke mooie en snelle dieren zijn. Tijdens een safari door de Serengeti kwamen we dan ook niet 1 maar wel 5 cheetahs tegen, mijn dag kon niet meer stuk!

Welke excursie vond je het leukst?
Mijn leukste excursie was met een jeep door de Ngorongoro krater. Dit is toch anders dan met een truck op safari, net iets avontuurlijker dat vond ik wel leuk. Ook is het heel bijzonder om te zien hoe in een krater zoveel dieren kunnen leven.

Reizigster Tanja

Leeftijd: 47 jaar
Reisbestemming: India Rajasthan
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 8

Waarom koos je voor een single reis?
Ik koos voor een single reis omdat ik zelf single ben, omdat geen van mijn vrienden India zag zitten en omdat ik soms graag alleen reis. Niet altijd hoor, maar met bepaalde reizen wel.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Intrigerend
Chaotisch
Kleurrijk
Vele indrukken
Vies

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
De avontuurlijke busreis die als noodoplossing werd ingezet naar Jaipur vanwege de rellen bij de rails en wegen. Hier zagen we de mooiste dingen onderweg, we passeerden dorpjes en landschappen, de één nog mooier en authentieker dan de ander.

Welke excursie vond je het leukst?
New Delhi, ondanks de hitte en haast.

Reizigster Mariëtte

Leeftijd: 32
Reisbestemming:  Colombia
Rapportcijfer reis (1 tot 10):  9,5! Colombia is geweldig en onze chauffeur Andrés en gids Santiago hebben ervoor gezorgd dat wij een fantastische reis hebben mogen maken.


Waarom koos je voor een single reis?
Een vriendin tipte me over deze reis. Normaal ga ik alleen of met mijn partner of vrienden op reis. De singlereis sprak me wel aan omdat het een groep mensen is die allemaal (ongeveer) in dezelfde leeftijdscategorie zitten én allemaal van reizen houden. Ook wilde ik graag eens uitproberen hoe het is om te reizen wanneer het transport en de accommodaties al geregeld zijn en ik hier zelf niets voor hoef te regelen.

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest en zo ja, waarheen?
Nee, dit was voor mij de eerste keer met Shoestring, maar ik vind het zeker een aanrader! 

Waarom koos je voor deze reis naar Colombia?
Zuid-Amerika heeft me altijd al bijzonder aangetrokken en ik heb veel goede verhalen gehoord over Colombia. Over de natuur, de mensen maar ook over de cultuur en natuurlijk de geschiedenis die daarbij hoort. Het land is super divers en er valt veel te zien en te leren.

 
Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
De diversiteit; we hebben ontzettend veel plekken bezocht in relatief korte tijd. Elke plek was uniek qua natuur, mensen en cultuur. 

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Natuur, kleurrijk, muziek, eten, prachtig

Welke excursie vond je het leukst?
Paardrijden door de prachtige heuvels, een 6 uur durende hike door de Cocora vallei, een helikoptervlucht rond La Pierda, een boottocht in de Caribische zee, een bezoek aan de Tatacoa woestijn, alles was zo mooi! Ook vond ik het fantastisch om bij een familie thuis uitgenodigd te worden om daar te komen eten. Het beste eten van de hele trip!


Wat is jouw ultieme reistip?
Geniet van wat het land te bieden heeft. Proef lokale gerechten, probeer met locals te praten, leer de cultuur kennen en sta soms even stil bij het feit wat een geluk je hebt dat je een reis mag en kan maken!

Welke duurzame reistip zou je andere reizigers tot slot nog mee willen geven?
Logeer in homestays bij de lokale bevolking in plaats van in grote hotelketens, eet lokaal en ga respectvol om met de natuur. Binnen Europa kun je ook vaak de trein nemen in plaats van het vliegtuig.

Reiziger Lars

Leeftijd: 28
Reisbestemming:  Bali & Lombok
Rapportcijfer reis (1 tot 10): Ik geef deze reis uiteindelijk een 7.5.

Waarom single reis?
Ik ben een keer alleen op vakantie geweest. Uiteindelijk wordt dit heel eenzaam. Een single reis zorgt er voor dat je met leeftijds genoten een leuke/gezellige vakantie kan vieren, zonder dat er voorafgaand al stelletjes/groepjes zijn.

Waarm koos je deze reis?
Ik veranderde van baan, en moest mijn vakantiedagen op maken. Ik wilde graag een single reis doen via shoestring door een goede eerdere ervaring. Dit was nog de enige reis die op dit jaargetijde mogelijk was.

Ben je l eerder met Showstring geweest? Zo ja waar?
Ik ben eind 2019 ook op single reis geweest met shoestring. Dat was toen naar Jordanië.

Hoogtepunt reis?
Het hoogtepunt voor mij was toch wel Gili air. Het weer was daar natuurlijk heel mooi. Het duiken was geweldig en de cocktails on the beach zijn altijd een win.

De reis in 5 woorden?
- Avontuurlijk

- Druk (als in vol programma)

- Gezellig

Leukste excursie?
Moeilijke vraag, want er was zo veel te beleven. Ik denk dat het monkey forest heel gaaf geweest kan zijn, maar is natuurlijk niet helemaal door gegaan. Ik denk dat de snorkel cursus nummer 1 staat, maar heb ik niet mee gedaan

Ultieme reis tip:
Doe niet mee met alle excursies; ga af en toe ook zelf op stap

 

Reizigster Denise

Leeftijd: 30
Reisbestemming: Argentinië, Paraguay & Brazilië
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest?
In 2019 ben ik naar Thailand geweest, zeker als eerste groepsreis was dit ontzettend leuk. Dit is mij zo goed bevallen dat ik heb besloten om elk jaar een mooie (groeps)reis te maken. 

Waarom koos je voor een single reis?
Wat ik fijn vind aan een groepsreis bij Shoestring is de leeftijdsgroep. Je medereizigers hebben een beetje dezelfde interesses en er is altijd wel iemand die nog even door wil gaan; alles is uiteraard een keuze maar je hoeft dus nooit alleen te zijn. Ik ga nog steeds op vakantie met familie en vrienden, maar niet iedereen heeft de tijd en ruimte om ook nog op een verre reis te gaan. Nu ik twee keer met Shoestring op reis ben geweest, is er letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij open gegaan!

Waarom koos je voor deze reis door Argentinië, Brazilië en Paraguay?
Brazilië stond hoog op mijn lijst en in combinatie met Argentinië en Paraguay leek het mij een heel leuke reis. Buenos Aires, een prachtige stad, de kleurrijke wijken, het eten en de Argentijnse wijnen, Paraguay als tussenstop en door naar Brazilië de watervallen, de Pantanal en natuurlijk Rio de Janeiro. Ik wil zoveel mogelijk zien en doen en alles uit mijn reis halen: wie wil dat niet in de twee grootste landen van Zuid-Amerika?!

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen? 
Veelzijdig 
Avontuurlijk 
Geweldig 
Bijzonder
Indrukwekkend

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis? 
De watervallen van Foz do Iguacu, je kijkt echt je ogen uit. Ik ben te voet, met de boot en per helikopter langs en over de watervallen geweest. Het is zo indrukwekkend. Even voor de beeldvorming: Devils Throat is 82 meter en is de hoogste waterval in het gebied en daar stond ik boven. Je kunt bijna niet met elkaar praten door het gekletter van het water maar het uitzicht is zo indrukwekkend. Het is echt een aanrader om daar minimaal twee dagen te spenderen, zowel aan de Argentijnse als Braziliaanse kant.

Welke excursie vond je het leukst?
Erg lastig, want eigenlijk bestond heel de reis aan een stuk door uit highlights. Als ik echt moet kiezen, ga ik voor de speedboot waarmee je vlak onder de watervallen vaart. Het is zo gaaf om de watervallen van alle kanten te bewonderen, maar echt de kracht voelen van het water heeft iets bijzonders. 

Wat is jouw ultieme reistip?
Het is wel best veel doortrekken dus bereid je daarop voor. Het veel reizen en weinig slapen kan best pittig zijn. Wat voor mij werkte was om het als een deel van je reis te zien en gewoon te genieten van ieder moment.

Reizigster Rozanne

Leeftijd: 24 jaar
Reisbestemming: Sri Lanka
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 9

Waarom koos je voor een single reis?
Omdat ik alleen op reis wilde gaan. En ik nu toch gezellig met nóg meer singles was. Allemaal jonge reisgenootjes dus dat leek mij een top keuze! En dat is ook zeker goed bevallen.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen? 
Avontuurlijk
Mooi
Indrukwekkend
Genieten
Gezelligheid

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Vroeg in de ochtend de Horton Plains beklimmen. Het was eerst vreselijk koud, maar eenmaal bij World's End aangekomen was het intussen lekker warm geworden. Het uitzicht was fenomenaal! Heel gaaf.

Welke excursie vond je het leukst?
De Horton Plains beklimming dus en de treinreis was ook heeeeel mooi en indrukwekkend. Ze liegen niet dat dit een van de mooiste treinreizen ter wereld is.

 

Reiziger Tom

Leeftijd: 29
Reisbestemming: Argentinië, Paraguay & Brazilië
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 

Ben je al eerder met Shoestring op reis geweest?
Nee, ik ben niet eerder met Shoestring op reis geweest.

Waarom koos je voor een single reis?
Ik wilde weer een verre reis maken en niet alleen reizen. Van een bekende hoorde ik goede verhalen over Shoestring en ben naar het aanbod gaan kijken. Hier zag ik mooie reizen tussen, waardoor ik besloot om het te proberen. Met betrekking tot de single reis trok het mij aan dat waarschijnlijk iedereen met eenzelfde soort instelling de reis zou aangaan. De leeftijdsklasse heeft hier ook een groot aandeel in, omdat je daardoor sneller meer raakvlakken hebt.

Waarom koos je voor deze reis door Argentinië, Brazilië en Paraguay?
Met name Argentinië en Brazilië sprak mij als landen erg aan. Toen ik het dag-tot-dag programma zag, had ik het gevoel dat er veel hoogtepunten in deze reis zouden zitten, wat het extra aantrekkelijk maakt.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Gezellig
Indrukwekkend
Intensief
Genieten
Verrijkend

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Dit vind ik een erg lastige vraag, omdat er heel veel hoogtepunten waren. Als ik toch moest kiezen, zijn de Iguazu watervallen erg indrukwekkend om te zien en met name omdat ik het op drie manieren heb kunnen aanschouwen: ter land, ter zee (water) en in de lucht.

Welke excursie vond je het leukst?
Het varen met de boot langs de watervallen.

Wat is jouw ultieme reistip?
Geniet van elk moment. 

Heb je ook nog reistips op het gebied van duurzaamheid die je andere reizigers mee zou willen geven?
Respecteer de natuur.

Reiziger Maurice

Leeftijd: 35 jaar
Reisbestemming: Peru & Bolivia
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 9

Waarom koos je voor een single reis?
De combinatie tussen Peru en Bolivia leek me interessant en het leek mij een leuke groepssamenstelling.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Supervet
Intensief
Indrukwekkend natuur
Lieve mensen
Gezellig

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
1. Mountainbike Deathroad in La Paz
2. Lares vallei
3. Zoutvlakte Uyuni

Welke excursie vond je het leukst?
Mountainbiken over de Deathroad.

Reizigster Mita

Leeftijd: 61 jaar
Reisbestemming: India Rajasthan
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 7

Waarom koos je voor een single reis?
Als je alleen reist is een single reis fijn. De periode waarin deze reis plaatsvond kwam me het beste uit vergeleken met de reguliere reizen en een single reis heeft het voordeel dat je makkelijker contact met de rest van de groep maakt.

Als je de reis in 5 woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?
Explosie
Van
Geuren,
Kleuren
& geluiden

Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Door een wegonderbreking moesten we een andere weg nemen en kwamen we langs kleine dorpen op het platteland. Daarnaast de rit met de toytrain.

Welke excursie vond je het leukst?
Het bezoek aan de Gouden Tempel in Amritsar vond ik mooi.

Reizigster Milena

Leeftijd: 29 jaar
Reisbestemming:  Sri Lanka 'on a Shoestring'
Rapportcijfer reis (1 tot 10): 8

Waarom koos je voor een single reis?
Door te kiezen voor een single reis weet je in ieder geval zeker dat iedereen die mee gaat het leuk vind om contact te maken. Je moet immers als groep het samen gezellig maken. Bij een groepsreis, waar ook vrienden of stelletjes mee gaan, heb je meer kans dat zij meer op zichzelf zijn. En als single reiziger is dat dan mogelijk minder gezellig. 

Waarom koos je voor deze Sri Lanka reis?
Ik had veel behoefte aan een vakantie en dus wilde ik op korte termijn weg. Eind januari ging ik mij serieus oriënteren en ik wilde graag naar Azië. De maand maart is ook een mooi moment om naar Azië te gaan omdat dit buiten het regenseizoen valt. Sri Lanka werd in maart georganiseerd, dus viel mijn keuze hierop. Daarnaast leek het mij een mooi en rustig eiland. 
 
Wat vond je het absolute hoogtepunt van de reis?
Met een lokale vissersfamilie op zelfgemaakte visserbootjes een boottocht te maken op een meer met een traditionele picknick op een klein onbewoond eiland. Dat er toevallig 3 wilde olifanten te zien waren op het naastgelegen eiland maakte het extra speciaal. Maar de visser die de boot voor ons roeide was erg vriendelijk en stelde ook geïnteresseerde vragen aan ons. Hij kon niet heel goed Engels, maar dat maakte het extra aandoenlijk omdat hij wel heel erg zijn best deed om ons van alles uit te leggen en het ons naar de zin te maken. Dat hij die moeite deed kon ik erg waarderen. 

Welke excursie vond je het leukst?
Er is niet een specifieke excursie die ik het leukste vond. De totaalervaring maakt het leuk. 

Wat is jouw ultieme reistip?
Lekker genieten van het volledig ontzorgd worden. Door de lokale reisbegeleider hoef je je nergens zorgen om te maken, alles is geregeld voor je. Voor Sri Lanka kan ik verder de praktische tip meegeven om een reisstekker voor Groot-Britannië mee te nemen. Bijna alle hotel kamers hadden deze stopcontact-soort met daarnaast de lokale stopcontacten, dus met deze reisstekker kan je in ieder geval één stopcontact gebruiken.