Reiszoeker

Reizen naar Bolivia

Fooien Bolivia

Horecapersoneel dat onderweg het leven aangenaam maakt door het eten te koken, de bedden op te maken etc. verdient over het algemeen weinig. Je kunt aan de algemene armoede in een land als Bolivia geen einde maken, maar wel zorgen dat de mensen die voor je werken een goede fooi krijgen. Het is voor dit soort fooien handig om een fooienpot te hebben die roulerend door reizigers wordt beheerd in overleg met de reisbegeleider. Die pot kan ook gebruikt worden om kleine versnaperingen voor de hele groep onderweg te betalen.

Fooien zijn gebruikelijk in Bolivia. In de luxe restaurants en hotels is 10 procent vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Wil je je koffer laten dragen dan is een bedrag van 2 USD per koffer in Bolivia gebruikelijk.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Shoestring werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor een fooi voor je reisbegeleider  in Bolivia is 10 USD per groep per dag. Voor de chauffeur is een fooi 5 USD per groep per dag een mooi richtbedrag. Word er gebruikt gemaakt van een plaatselijke lokale gids, dan is een fooi van 10 USD per groep per dag voor hem/haar een mooi richtbedrag.