Reiszoeker

Reizen naar Noorwegen

Cultuur Noorwegen

De cultuur van Noorwegen heeft twee verschillende oorsprongen: de cultuur van de Sami en de cultuur van de Vikingen. Twee totaal verschillende culturen maar beide wel van invloed op inwoners van Noorwegen.

Sami cultuur
Noorwegen is de thuisbasis voor de meeste Sami in de wereld. Kleurrijke kleding, traditionele handgemaakte producten en de liefde voor rendieren zijn de grootste kenmerken van deze cultuur. Echter zie je de cultuur van de Sami ook terug in rapmuziek, moderne architectuur en hedendaagse kunst. Als je tijdens je bezoek aan Noorwegen meer wilt leren over de Sami cultuur dan zijn er verschillende mogelijkheden zoals het overnachten in een traditionele lavvo (Sami-tent) of een bezoek aan een tentoonstelling over de Sami-cultuur. Ook kent het land meerdere Sami-festivals waarbij je op een leuke manier meer over de tradities en de cultuur te weten komt. Zo heb je de Sami-week in Tromso, de Sami Eastern Festival met o.a. rendierraces.

Vikingen cultuur
Vikingen zijn oude handelaren, landbouwers of zeekrijgers uit Scandinavische landen. Met grote schepen probeerden de Vikingen nieuw land te veroveren, handel te drijven met andere volkeren en namen ze nieuwe goederen mee naar huis. Vikingen staan bekend om hun meedogenloosheid tijdens hun expedities (‘rooftochten’). De geest van de Vikingen leeft nog steeds voort in de bewoners van Noorwegen en wordt in leven gehouden door meerdere musea en dorpen in Noorwegen.