Reiszoeker

Reizen naar Noorwegen

Eten en drinken Noorwegen

De hedendaagse Noorse keuken is zeer gericht op lokaal geproduceerde ingrediënten die het liefst ook nog biologisch of duurzaam zijn. Deze verandering in de keuken heeft te maken met de welvaart in het land. Inwoners zijn door deze welvaart bereid om meer te betalen voor kwalitatief hoogwaardige en lokale producten. Veel gebruikte ingrediënten komen van eigen bodem en bestaan uit o.a. granen, groentes, schaapsvlees, wilde bessen en om niet te vergeten vis- en schaaldieren.

De lijst met lokale gerechten in Noorwegen is eindeloos. Niet alle gerechten worden nog dagelijks geserveerd maar behoren meer tot de feestmaaltijden tijdens speciale gelegenheden. Zo is Pinnekjøtt, ribben van lams- of schapenvlees gezouten in pekel of zeezout, een van de gerechten die veelvuldig geserveerd wordt tijdens kerst. Een ander lokaal gerecht is smalahove, ook wel een schapenkop. Vroeger werd hier een volwassen schaap voor gebruikt. Volwassen schapen hebben echter een veel sterkere smaak waardoor tegenwoordig liever de kop van een lam gebruikt wordt voor dit gerecht. Smalahove wordt altijd gegeten in combinatie met grote hoeveelheden bier en aquavit.