Reiszoeker

Reizen naar Noorwegen

Landschap Noorwegen

Noorwegen kun je omschrijven als een groot meesterwerk aan natuur. Het land bestaat uit veel bergen, fjorden, gletsjers en watervallen. Noorwegen kent veel bergachtige gebieden met bijna 300 bergen met een gemiddelde hoogte van boven de 2000 meter. Door de hoge bergen en de diepe dalen in de vorm van fjorden heeft het land veel reliëf. In het zuiden liggen de meeste én hoogste bergen van het land. Galdopiggen is de hoogste berg in Noorwegen met een top van 2469 meter hoog. Voorheen was de Glittertind de hoogste berg, maar door de opwarming van de aarde is de ijstop geslonken en is de bergtop lager geworden.

Naast de vele bergen in Noorwegen komen de meeste toeristen vaak voor de adembenemende fjorden. De fjorden in Noorwegen worden beschermd door UNESCO en staan symbool voor de schoonheden van het authentieke Noorwegen. Fjorden zijn ontstaan door het uitschuren van het landijs tijdens de ijstijd. Door de krachtige stuwingen van het ijs (gletsjers) zijn U-vormige valleien ontstaan. Na het terugtrekken van de gletsjers liet de zee de overgebleven U-vorm volstromen met water en bleven fjorden achter. Fjorden zijn over het algemeen zeer diep waardoor het voor grote schepen gemakkelijk is om door de fjorden heen te varen. Een van de meest bekende fjorden is het Geirangerfjord en is ook toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Veel watervallen gaan gepaard met de steile kliffen van de fjorden in Noorwegen. Tien van de 30 hoogste watervallen zijn te vinden in Noorwegen. De watervallen zijn op zijn mooist in de maanden mei en juni door het smelten van het ijswater. Honderdduizenden liters water vallen met een donderend geraas van een klif. De meeste watervallen zijn te vinden in het zuidwesten van Noorwegen. Enkele van deze watervallen worden gebruikt voor het opwekken van energie. Door de kracht van het water kan op een duurzame manier energie opgewekt worden en gebruikt worden in Noorwegen.

Gletsjers bestaan uit een dikke laag sneeuw die door de eeuwen heen samengeperst is tot een dik pak ijs. De grote ijsmassa’s kunnen dan ook honderden jaren oud zijn en verschuiven met de tijd heel erg langzaam. Gletsjers zijn zo sterk dat ze letterlijk de aarde kunnen vormen, denk hierbij aan het ontstaan van fjorden. Noorwegen kent in totaal ruim 2500 gletsjers. De meest bekende gletsjer is de Jostedalsbreen die op sommige plaatsen ijslagen heeft van wel 600 meter dik. De gletsjer heeft 50 vertakkingen waarvan de Briksdalbreen en Nigardsbreen de meest bekende armen zijn.