Reiszoeker

Reizen naar Thailand

Eten en drinken Thailand

Eten is voor iedereen belangrijk, maar de Thai hebben het verheven tot een levensstijl. In het sociale leven is eten van groot belang, erg sanuk. Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen. Eten van de straat is zo goedkoop en lekker dat veel mensen maar zelden koken. Op het platteland is dit natuurlijk anders. Let bij het eten op straat op de regel veel klanten = veel verse aanvoer. Toch moet de gemiddelde westerse maag even wennen aan de andere ingrediënten waarmee het Thaise eten bereid wordt, en de andersoortige bacteriën waar de spijsvertering mee te maken krijgt. Begin dus rustig, niet te heet, niet te gekruid. Thai houden zelf over het algemeen van heet, gekruid eten. Toch zijn niet alle gerechten even heet. Er zijn gradaties, en sauzen worden gebruikt om desgewenst extra vuur toe te voegen. Wil je je eten minder scherp, vraag dan mai pet.

Eten: Rijst en rijstnoodles zijn de basisingrediënten van de Thaise keuken. De rijst wordt gewoonlijk gestoomd, voor sommige specialiteiten geeft men de voorkeur aan kleefrijst (kao niao). Groenten en vis worden meer gegeten dan varkensvlees, rundvlees en kip (kai), hoewel daar verandering in komt met de stijgende welvaart. Het zijn de kruiden die de Thaise keuken zo bijzonder maken. Er wordt veel gewerkt met koriander (phak chii), citroengras (takhrai), een soort citroenblad (bai makroet), verse basilicum (bai kaprao), limoen (manaau), knoflook (krathiam), laoswortel (khaa), garnalenpasta (kapi), chilipepers en kokosmelk (kathi). Met name op de markt wordt ook veel gewerkt met de smaakversterker ve-tsin. Mensen die daar allergisch voor zijn, opgepast!
Bij de Thaise maaltijd worden vaak veel bijgerechten geserveerd. Alles wordt bij de hoofdmaaltijd opgediend, inclusief de soep. Soep wordt in Thailand nooit gegeten als voorgerecht. Enkele soepen zijn tom yam kung (garnalen- en citroengrassoep met champignons) en thom khaa kai (soep met kip, gember en kokos). De keuze aan andere vlees- en visgerechten is groot. Ook vegetariërs kunnen hier wel wat van hun keuze vinden.

Fruit: Fruit is overal (afhankelijk van het seizoen) te koop, er is een ruime keuze: banaan, mango, papaja, mangosteen (ronde, purperen vrucht met sappig zoetzuur smakend wit vruchtvlees), custardappel, pomelo, doerian (grote ovalen vrucht, die ondanks de afstotende geur een heerlijke smaak heeft), jackfruit, ramboetan (rood-'behaarde' vrucht met een grote pit en sappig vruchtvlees) en kokosnoot zijn enige voorbeelden.

Drinkwater: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Koop flessen gezuiverd drinkwater, dat kan overal wel in het land. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. IJsklontjes in je cola zijn ook taboe, die worden immers gemaakt van leidingwater.

Dranken e.d.: Thee (cha ron) en koffie (gafe, meestal Nescafé) is vrijwel overal verkrijgbaar. Vaak worden ze ook opgediend met ijs, als ijsthee of ijskoffie. Frisdrankjes zijn tevens alom te koop. In verband met het statiegeld op de flesjes, wordt de flesinhoud vaak op straat even overgegoten in een plastic zakje, met daarin een rietje gestoken. Ook worden er heerlijke vruchtensappen te koop aangeboden met daarin de verschillende lokale fruitsoorten. In Thailand worden diverse biersoorten gebrouwen: Singha (het meest gedronken), Amarit, Kloster Chaang Bia, Leo Beer, Heineken (eigen brouwerij in Nonthaburi) en Carlsberg (eigen brouwerij in Bangkok). Het Thaise woord voor bier is bia. Bier is duur en smaakt nogal bitter. Als sterke drank kun je de goedkope Thaise Mekong-whisky kopen, maar ook westerse merken. Wijn is alleen verkrijgbaar in de dure restaurants en luxe winkels.