Reiszoeker

Reizen naar Zuid-Afrika

Duurzaamheid Zuid-Afrika

Groen in Zuid-Afrika:
Maak in Kaapstad gebruik van zogenaamde 'rikki’s', dit zijn gedeelde taxibusjes voor toeristen die je door heel Kaapstad kunnen vervoeren. Veel groener omdat je deelt!

Koraal
Pluk nooit koraal uit zee. Helaas worden koralen en schelpen door souvenirverkopers verkocht; het toerisme schaadt hierdoor in toenemende mate het milieu, dus koop deze niet. Invoer in Nederland is overigens verboden.

Watergebruik

We willen je er op wijzen dat water schaars is in vrijwel geheel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uitgebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tanden poetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water en kunnen medereizigers ook gebruik maken van een douche.

Safari-spelregels
Al onze deelnemers aan overlandreizen door Oost- en Zuidelijk-Afrika keren gezond en enthousiast terug van hun safari door de vele Nationale Parken. Omdat we reizen en overnachten in gebieden waar het wild ons de 'baas' is, maken we je graag attent op een aantal 'do's en don'ts'. Lees onderstaande punten aandachtig door over wat je wel en absoluut niet mag doen in wildparken. Draag je eigen steentje bij aan het behoud van kwetsbare eco-systemen en denk om de veiligheid van jezelf en anderen.
 • Stap nooit in een Nationaal Wildpark uit de truck/jeep. Als het al moet dan altijd met toestemming van de reisbegeleider of gids.
 • Als je gaat staan in een truck/jeep, doe het voorzichtig als wild zich in de nabijheid bevindt. Ze kunnen schrikken van een onverwachte beweging of geluid! Probeer zo stil mogelijk te zijn zodat je zo lang mogelijk van het wild kunt genieten.
 • De chauffeur zal het wild altijd voorrang verlenen en zo min mogelijk het wild achtervolgen;
 • De chauffeur zal altijd voldoende afstand behouden tot het wild;
 • Het is verboden dieren te voeren.
 • Laat geen afval (zeker geen peuken wegens brandgevaar!) achter. Ook geen fruitschillen of ander voedsel.
 • Voor een goede sfeer in de groep: geef anderen ook de ruimte om te fotograferen/filmen. Natuurparken zijn er in de eerste plaats ter bescherming van de natuur. Verstoor nooit dieren omwille van een mooiere foto. Wees integendeel rustig en schreeuw niet, zodat de dieren vertrouwen in de mens krijgen.
 • Vreemd genoeg ervaren de dieren het geluid van een rustig draaiende motor niet als storend. Een menselijk geluid daarentegen vaak wel.
 • De kampeerplaatsen waar je overnacht (ook in de wildparken) zijn omheind, maar slaap niet met de tent open.
 • Laat toiletpapier niet zomaar achter, neem het mee en gooi het in de vuilnis bak. Handig om mee te nemen voor dergelijke toiletstops onderweg zijn plastic zakjes waarin je het toiletpapier stopt.

 • Kortom, gebruik je gezond verstand en luister aandachtig naar de lokale gidsen en/of de reisbegeleiding. Zij zullen je wijzen op de algemene gedragsregels bij safari's. Als je beseft dat er met wild niet te spotten valt, beleef je veel plezier aan je safari. Ook na afloop!

  In samenwerking met onze lokale agenten steunt Shoestring wereldwijd een aantal projecten met een financiële bijdrage. Ook onze reizigers dragen een steentje bij. Een groot (en groeiend) aantal deelnemers geeft via het boekingsformulier of via de website feelingresponsible.org een donatie aan een van onze projecten. Je kunt onze projecten al steunen met een bedrag vanaf € 10. Shoestring verdeelt daarnaast samen met zusterorganisaties Koning Aap en YourWay2GO € 13.750 over de volgende projecten: klik hier.

  We steunen het volgende project in Zuid-Afrika:

  First River Run Club
  The First River Fun Club begon als een pilot project voor de kinderen in Faure, bij Eerste River. Dit is vlakbij de plek waar zich de workshop bevindt voor de trucks, die door onze lokale agent worden ingezet tijdens onze Zuidelijk Afrika reizen en de kampeerreizen door Zuid-Afrika. Deze lokale agent steunt dit project eveneens waar mogelijk. Zo hebben zij vorig jaar bijvoorbeeld kinderen meegenomen naar Kaapstad om musea te bezoeken.
  Klik hier voor meer informatie.