Reiszoeker

Reizen naar Zuid-Korea

Cultuur Zuid-Korea

Uit de confucianistische leer komen de meeste Zuid-Koreaanse gebruiken en ongeschreven regels voort. Deze leer benadrukt met name eerbied voor ouderen en meerderen (bijvoorbeeld de baas). Het respect voor deze personen toon je door bijvoorbeeld op te staan in de bus of metro, en door op het trottoir aan de kant te gaan. Koreanen schudden bij een ontmoeting meestal geen hand. Een buiging is gebruikelijker. En… hoe dieper de buiging, hoe meer respect.

Het uitwisselen van visitekaartjes is gebruikelijk bij een eerste ontmoeting in Zuid-Korea. Gebruik hiervoor je beide handen en bekijk het ontvangen kaartje aandachtig, het visitekaartje vertegenwoordigt immers de eigenaar. Het geeft inzicht in de status en functie van de persoon die tegenover je staat. Kijk niet raar op als al op een eerste ontmoeting naar je leeftijd wordt gevraagd. Het is een belangrijk gegeven voor Zuid-Koreanen. Ze weten dan hoe ze met elkaar moeten omgaan.

Als je een tempel, woning, restaurant of hotelkamer binnengaat dien je je schoenen uit te doen (sokken aan is overigens beter dan blote voeten; zorg dus voor sokken zonder gaten). De reden is dat Koreanen van oudsher alles op de grond doen: eten, slapen, spelen of werken. De meeste huizen waren (en zijn ook nu nog vaak) te klein voor meubilair. Nog belangrijker: al vele honderden jaren hebben Koreanen een vorm van vloerverwarming, war het meeste profijt uitgehaald wordt als je op de grond leeft.