Reiszoeker

Reizen naar Zuid-Korea

Festivals Zuid-Korea

Geheel in de confucianistische traditie worden feestdagen in Zuid-Korea vaak bij het oudste familielid thuis gevierd. Daardoor lijkt heel Zuid-Korea op zo’n nationale feestdag onderweg te zijn. De meest belangrijke nationale feestdagen zijn: Nieuwjaar (1 januari), Onafhankelijkheidsdag (1 maart), Kinderdag (5 mei), Ouderdag (8 mei), Herdenkingsdag (6 juni), Dag van de Grondwet (17 juli), Bevrijdingsdag (15 augustus), Dag van het Leger (1 oktober), Stichting van de Republiek (3 oktober), Kerstmis (25 december).

Nieuwjaar, Chusok en Boeddha’s verjaardag
Seollal (ook wel Lunar New Year of Chinees Nieuwjaar genoemd) is het Nieuwjaar volgens de maankalender en tevens een belangrijks feestdag in Zuid-Korea. De festiviteiten duren meestal drie dagen en bijna alles is dan gesloten (ook winkels en supermarkten). In paleizen en folk villages zijn traditionele ceremonies: een kleurrijk feest. Naast het Chinees Nieuwjaar is Chusok (het Oogst- & Maanfeest) een van de belangrijkste feesten van het jaar. Dit festijn vindt plaats in het najaar.

Op de 8e dag van de 4e maand van het Chinese kalenderjaar is volgens de Koreanen Boeddha Sakyamuni geboren in India. Alle tempelterreinen worden tijdens Boeddha’s Geboortedag volgehangen met gekleurde, verlichte lampionnen, met name in de avonduren een prachtig gezicht. Het Lotus Lantaarnfestival vindt plaats op de zondag voorafgaand aan Boeddha’s Verjaardag. Hoogtepunt is de indrukwekkende lampionnenparade door het centrum van Seoul waaraan zo’n 30.000 mensen deelnemen.