Je Kenia, Tanzania & Zanzibar rondreis begint met een vlucht van Amsterdam naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar je de volgende dag of in de nacht aankomt.
Na aankomst op de luchthaven van Nairobi staat een transfer je op te wachten.
Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar.
Eventuele verlengingen van deze rondreis kun je onderaan het dagprogramma vinden.
Je Kenia, Tanzania & Zanzibar rondreis begint met een vlucht van Amsterdam naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar je de volgende dag of in de nacht aankomt.
Na aankomst op de luchthaven van Nairobi staat een transfer je op te wachten.
Verklein je plastic voetafdruk!
Plastic tasjes/zakjes zijn inmiddels strict verboden in zowel Kenia als Tanzania. Zorg er dus voor dat je geen plastic tasjes/zakjes in je ingecheckte én hangbagage hebt zitten. Indien dit wel het geval is, laat ze dan achter in het vliegtuig (maar neem ze liever helemaal niet mee). Hou er rekening mee dat als je bijv. een duty free product koopt onderweg en deze in een plastic tas zit, dat je deze tas in het vliegtuig achterlaat. Hetzelfde geldt voor de plastic zip-lock zakjes die je op sommige luchthavens krijgt om je vloeistoffen in je handbagage te doen, ook deze zakjes moeten achtergelaten worden in het vliegtuig. Het meenemen van plastic zakjes/tassen kan een zeer hoge boete tot gevolg hebben. We raden aan om je eigen navulbare fles & herbruikbare tas mee te nemen op reis.Vandaag volgt een rit naar Nakuru, een plaats op de hoogvlakte aan de rand van de Grote Slenk, de derde stad van Kenia.
In Nakuru is van alles te krijgen, op de markt ligt een veelheid aan artikelen uitgestald. Een kleurrijk geheel.
Je overnacht in het nabijgelegen dorpje Njoro op een sfeervolle camping met een gezellige bar.
Na een vroeg ontbijt kun je op safari in het Nakuru Nationaal Park (optionele excursie). Het nationale park is gelegen om het Nakurumeer. Een deel van de oever van het meer is begroeid met bijzondere Euforbia-bomen. Het meer is zout en vormt een welhaast onuitputtelijke voedselbron voor de water(minnende) vogels die op het meer af komen: pelikanen, maraboes en aalscholvers. Dit vogelparadijs kent circa 400 vogelsoorten! Ook lopen er leeuwen, neushoorns, impala's en buffels door het park. Aan het einde van de dag reis je weer terug naar Njoro waar wordt overnacht.
Het entreegeld voor Nakuru N.P. is niet inbegrepen in de reissom en bedraagt ongeveer 90 USD (prijs onder voorbehoud van wijzigingen).Over redelijke wegen reis je richting het Baringomeer, het eerste meer dat je in de Rift Vallei bezoekt. Het entreegeld voor het Baringomeer is inbegrepen in de reissom. Je verblijft de komende twee nachten op een camping aan de oevers van het meer. Op de camping is het even uitkijken dat je geen grazend nijlpaard tegen het lijf loopt! Hun gezichtsvermogen is dan wel slecht, maar hun territoriumdrang is groot.
Het Baringomeer vormt het leefgebied van de Pokots en Kalenjins. De Pokots behoren tot de Nilotische stammen en de Kalenjins tot de Bantu-stammen. De Bantu-stammen leven minder traditioneel dan de Nilotische stammen. Het is mogelijk de Pokots te bezoeken voor ongeveer USD 20.
De Rift Vallei maakt onderdeel uit van de Grote Afrikaanse Slenk die loopt van het Midden-Oosten tot aan Malawi. In het centrale en westelijke gedeelte van Kenia doorsnijdt de Rift Vallei het land van noord naar zuid. De vallei is ontstaan door het breken van de aardkorst in Kenia en Ethiopië. De huidige steile rotswanden zijn gedurende de laatste 2 miljoen jaar ontstaan en gemiddeld is de Rift Vallei 50 km breed.
Vandaag reis je naar Naivasha waar je voor twee nachten de tent opzet aan de oevers van het Naivashameer. Reistijd ongeveer 4 uur.
Het Naivashameer is het grootste zoetwatermeer in het Keniaanse deel van de Rift Vallei en verandert voortdurend van afmeting (tegenwoordig ongeveer 110 km²). De omgeving wordt voor een groot gedeelte intensief voor landbouw gebruikt. Het staat vooral bekend om zijn snijbloemen (rozen), aardbeien en de enige drinkbare Keniaanse wijn. Het meer zelf is een prachtige plek voor vogelobservatie, meer dan 400 soorten zijn gesignaleerd.
Op het meer kun je een heerlijke (optionele) boottocht maken naar Crescent Island. Dit kleine eiland wordt bewoond door o.a. giraffes, gazelles, buffels en zebra's. Onder leiding van een gids ga je te voet dit eiland verkennen waar je oog in oog komt te staan met de wilde dieren.
Je kunt vandaag kiezen voor een prachtige (facultatieve) wandel- of fietstocht tussen het wild van het Hell's Gate Nationaal Park, een van de weinige parken in Afrika waar je te voet in mag.
Je loopt of fietst door een indrukwekkende, steeds nauwer wordende vallei, waar vroeger het water van het Naivashameer door wegliep. Er zijn vlaktes vol kleine en grotere hoefdieren, zoals gazellen, zebra's en wrattenzwijntjes. Tegen de steile kloofwanden nestelt ook de grootste gier van Afrika, de lammergier. Aan de ingang van de Njorowakloof staat een bonkige 25 meter hoge rots, genaamd Fischer's Tower, waar een grote kolonie klipdassen leeft. Aan het einde van je tocht loop je door een nauwe kloof, met prachtig gekleurde rotsformaties en bontgekleurde vogels.
Fiets je mee?
Hell's Gate National Park is een goede plek om per fiets te ontdekken! Je komt op andere plekjes dan als je zou wandelen en leert het park zo echt een beetje beter kennen! En leuk meegenomen, je verkleint je CO₂-afdruk al fietsend!
Het mooiste plaatje
Wil je fotograferen? Neem dan de omgeving in je op en houd rekening met de lokale bevolking.
De landen die je bezoekt zijn vaak fotogeniek, vooral vanwege de mensen. Een paar tips: vraag toestemming, laat de foto zien die je gemaakt hebt en fotografeer met respect! EN vergeet vooral niet af en toe achter je lens vandaan te kijken, geniet van alles om je heen!
De hele dag maak je een safari met de truck. In het Masai Mara N.P. wentelen nijlpaarden en krokodillen zich in de Mara-rivier. Al 'game-drivend' verken je het gebied, op zoek naar de 'Big Five': leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant. In de lucht zweven enkele honderden soorten vogels, van gieren tot valken, van neushoorn- tot honingvogels. Zebra's, topi’s, luipaarden, antilopen, gnoes, leeuwen en giraffen lopen over de uitgestrekte, golvende savannegrasvlakten met de verspreid staande acaciabomen.
Ook de avonden in het kamp zijn bijzonder door de geluiden van wilde dieren op de achtergrond, variërend van hyena's tot leeuwen. Je slaapt in een omheind gebied. Een bijzondere ervaring!
Je rijdt westwaarts door Kericho, het gebied waar theeplantages het uitzicht domineren. Dit gedeelte van Kenia is het land van de Luo's; Kenia's derde etnische groep qua grootte. Ook wonen hier de Luyha, Gusii en de Kalenjin. Je bevindt je in de agrarische achtertuin van Kenia waar traditionele gewassen als maïs, aardappelen, bonen, bananen en andere groenten op de traditionele manier worden verbouwd. De armoede in dit deel van Kenia is groot door landversnippering, die veroorzaakt wordt door bevolkingsgroei. Kisii is een hele rustige plek en wordt zelfs door de eigen bewoners 'a remote place' genoemd.
Reistijd vandaag circa 8 uur/ 320 km.
Een van de hoogtepunten van je Kenia, Tanzania & Zanzibar safari reis is het bezoek aan het wereldvermaarde Serengeti Nationaal Park. In Masai betekent dit 'eindeloze vlakte'. En dat is het ook! Je verblijft op een primitieve camping midden in het park, waar je al game-drivend naartoe zal reizen. Het entreegeld voor het Serengeti N.P. is in de reissom inbegrepen. In het oudste nationale park van Tanzania bevindt zich een duizelingwekkend aantal rondtrekkende dieren waaronder 1.500.000 gnoes, 400.000 zebra's en 200.000 Thomson gazellen. De enorme grasvlakte met hier en daar een eenzame acacia wordt afgegraasd door deze immense kuddes herbivoren, met in hun kielzog leeuwen, hyena's, jakhalzen, cheeta's en luipaarden. Met een beetje geluk ben je getuige van de jaarlijkse trek van de gnoes. Enorme kuddes trekken aan je voorbij in wellicht het laatste grote migratiegebied ter wereld. Het kan gebeuren dat leeuwen zich in de nabijheid van de camping ophouden. 's Avonds vullen de geluiden van hyena's de duisternis.
Na het ontbijt rijd je al ‘game-drivend’ door de Serengeti. Je maakt vandaag twee safari’s: in de vroege ochtend én in de namiddag, zodat je de meeste kans hebt op het spotten van wild. De Serengeti is één van de grote ecosystemen in Afrika, waar een (substantiële) leeuwenpopulatie voorkomt (circa 1500 leeuwen). Realiseer je dat het spotten van wild altijd een kwestie is van geluk, afgedwongen door een goed observatievermogen én geduld!
Er loopt een rivier door het park waar je nijlpaarden tussen papyrus ziet opduiken. Het water trekt niet alleen veel wild, maar ook verschillende vogelsoorten aan, variërend van de kleinste honingeter tot adelaars, kraanvogels en struisvogels. Het park is beroemd om de her en der verspreid liggende 'kopjes'. Deze granieten rotsformaties liggen als eilanden in het steppeachtige terrein en zijn de uitvalsbases van de roofdieren die hier voorkomen. Een luipaard die vanaf zo'n kopje of een horizontale acaciatak zijn jachtgebied overziet is een onvergetelijk gezicht.
Vandaag rijd je een volgend nationaal park in: de Ngorongoro Conservation Area. De weg is zeer slecht, wat zorgt voor een lange (reis)dag vandaag. De entree voor 24 uur verblijf in de Ngorongoro is inbegrepen in de reissom. De camping is eenvoudig. Omdat het hoog gelegen is koelt het hier 's avonds flink af. Vanaf onze camping op de kraterrand heb je een weids uitzicht over de bijna 20 kilometer in doorsnee metende krater.
Onderweg zie je het landschap niet alleen groener en ruiger worden, ook is de kans groot dat je de ‘morans’ tegenkomt, de Masai-krijgers die hun vee naar steeds schaarsere weidegronden leiden. De Masai wonen vooral in het noordoosten van Tanzania. Tegenwoordig bevolken zij nog maar een klein deel van hun oorspronkelijk gebied, wat voornamelijk ligt in de Serengeti. De krijgers, met hun strak gevlochten haardos en fraai beschilderd met oker, dragen altijd een speer en een ‘rungu’ (werpknots) en zijn verantwoordelijk voor het vee. De meisjes gaan gekleed in bonte omslagdoeken en dragen kralenkettingen die ze laten rammelen bij het dansen.
Je kunt deze ochtend per 4WD-jeep een optionele safari maken in de Ngorongoro-krater. Ga je mee op deze excursie, dan moet je vroeg uit de veren, want als de zon net op is heb je de meeste kans om dieren te zien. Per jeep benader je de gnoes, zebra's en Thomsongazellen tot zeer dichtbij. Daarnaast komen er onder andere olifanten, leeuwen, buffels, elandantilopen en gevlekte hyena's voor.
Even na het middaguur rijden de jeeps de krater uit. Met de truck reis je in ruim een uur naar Mto wa Mbu, waar je de tent opslaat op de plaatselijke camping.
Je dient bij boeking van je reis door te geven of je aan deze excursie wilt deelnemen. De kosten voor de huur van de landrovers met vergunning staan vermeld onder het tabje excursies. Entreegeld voor de krater is inclusief in de reissom.
Slim op Safari
Tijdens een aantal van onze safarireizen, reizen en overnachten we in gebieden waar het wild ons de 'baas' is. Je kunt zelf ook bijdragen aan het behoud van kwetsbare ecosystemen evenals de veiligheid van jezelf en anderen: Maak weinig tot geen geluid. Behoud voldoende afstand tot de dieren. Blijf binnen de jeep / truck. Het is belangrijk wild altijd voorrang te geven en zo min mogelijk het wild te achtervolgen.
In de vroege ochtend vervolg je je Kenia, Tanzania en Zanzibar rondreis naar Dar es Salaam met het openbaar vervoer (touringcar bus). Je rijdt langs de Pare- en Usambarabergen, door eindeloze vlakten en langs sisalplantages. Deze laatste lange rit voert je door de warme en vochtige kustvlakte van Tanzania. De reis is lang, maar aan het eind van de dag wacht een comfortabel hotel waar je de komende nacht zult verblijven.
Dar es Salaam was eens de fraaie hoofdstad van Tanzania, maar jaren van verval hebben de binnenstad onaantrekkelijk gemaakt. Tegenwoordig is Dodoma de officiële hoofdstad, een kostbaar project dat nog niet echt wil slagen. Dar es Salaam is de grootste havenstad van Tanzania, oude houten ‘dhows’ (traditionele zeilboten) liggen in de levendige haven broederlijk naast moderne containerschepen. De mensen zijn niet van fotograferen gediend om religieuze redenen, de politie niet vanwege 'het strategisch en economisch belang van de haven'.
In iets minder dan twee uur vaar je over de Indische Oceaan naar Stonetown, de hoofdstad van Zanzibar. Onderweg passeer je koraaleilandjes en ‘dhows’, te herkennen aan hun driehoekige zeilen.
In de middag kun je deelnemen aan een kruidentour. De uitgebreide teelt van kruidnagels geeft de naam aan deze tour, die een halve dag duurt.
Stonetown ademt nog de sfeer uit van Arabische en koloniale overheersing. Liefhebbers kunnen gaan rondstruinen door de smalle, kronkelende straatjes van de oude stenen stad Stonetown en de Arabische architectuur bewonderen. Aan de boulevard langs de haven liggen de belangrijkste gebouwen zoals het oude fort (1784) waar tegenover een klein parkje ligt, ’Forodhani Gardens’. ’s Avonds is dit park het ontmoetingspunt voor de bevolking van Stonetown, vooral de nachtmarkt. Je kunt een geweldig diner samenstellen met bijvoorbeeld krab en kreeft of een Zanzibari Pizza. Sluit de avond af door je mee te laten voeren op de ritmes van de muziek in een lokale discotheek.
Een leuke excursie is de dolfijnentocht nabij de stranden van Kizimkazi, eens de hoofdstad van Unguja, op het meest zuidelijke tipje van het eiland. Naast een bezoek aan de restanten van een uit 1107 daterende moskee, trek je er per boot op uit. Zodra de dolfijnen eenmaal zijn gespot, duik je het water in om deze prachtige dieren ook onder water te bewonderen.
Een andere excursie die je vanuit Stonetown kunt maken is een tripje naar 'Prison Island', een eiland op 20 minuten varen vanaf Zanzibar Town. Vroeger was het berucht om zijn gevangenis voor opstandige slaven, tegenwoordig is het beroemd vanwege de populatie reuzenschildpadden die hier leeft.
In de middag word je met een busje vanuit Stonetown naar één van de ’bountystranden’ van Zanzibar gebracht, waar je verblijft in een gezellig hotel.
Vrije dag. Liggend onder een palmboom in het witte zand, terwijl je luistert naar het geruis van de Indische Oceaan kom je helemaal tot rust. Snorkelen is een belevenis rond het prachtige rif. Al ronddobberend komen de fonkelende koraalvissen om je heen zwemmen. Wie kan en wil heeft hier een fantastische mogelijkheid om te duiken.
Bescherm je huid & de zee!
Smeren tegen de stralen van de zon is noodzakelijk maar ook schadelijk voor het ecosysteem van onze zeeën. De chemicaliën die in zonnebrand verwerkt zitten zorgen er namelijk voor dat het koraal afbreekt. Na slechts 20 minuten is ruim 25% van je aangebrachte zonnecrème al opgelost in het water. Op deze manier komt er jaarlijks meer dan vijfduizend ton zonnecrème in de zee en koraalriffen terecht. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieve crèmes die wél milieuvriendelijk (minder schadelijk voor de zee) zijn. Is jouw zonnebrand koraal-proof?
Aankomst in Amsterdam. Hier komt helaas een einde aan deze fantastische Kenia, Tanzania & Zanzibar safari reis.
In Kenia en Tanzania vindt ieder jaar de grote migratie van gnoes, zebra’s en gazellen plaats. Een indrukwekkend schouwspel. Ongeveer 1,5 miljoen dieren trekken over de vlaktes van de Serengeti. Zodra het hier erg droog wordt, trekken de dieren richting de Masai Mara in Kenia, op zoek naar voedsel. Voor de roofdieren, zoals de leeuw en het jachtluipaard, breken dan slechte tijden aan, want zij zijn territoriaal gebonden en trekken dus niet met het wild mee.
Na afloop van de reis kun je ervoor kiezen om langer te blijven. Shoestring kan extra nachten in het groepsverblijf aan het strand in Nungwi voor je organiseren. Wil je de reis met extra nachten in Nungwi Zanzibar verlengen, geef dit dan aan op het boekingsformulier. Je kunt hierdoor wel te maken krijgen met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht door bijvoorbeeld het gebruik van een andere luchtvaartmaatschappij of duurdere boekingsklasse. Wij nemen na ontvangst van je boekingsformulier zo spoedig mogelijk contact met je op om de opties en de definitieve prijs met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan wordt je boeking definitief.
Kosten extra overnachtingen
Nungwi Paradise Beach bungalows (of vergelijkbaar) : 2 persoonskamer op basis van logies en ontbijt € 90 per nacht
Nungwi Paradise Beach bungalows (of vergelijkbaar): 1 persoonskamer op basis van logies en ontbijt € 70 per nacht
Prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Transfer
Indien je kiest voor een verlenging aan het strand, in Nungwi, dien je er rekening mee te houden dat er nog een transfer gereserveerd moet worden vanuit Nungwi naar de luchthaven. Je kan ervoor kiezen om dit op eigen gelegenheid te organiseren maar je kan het ook door Shoestring laten verzorgen. De kosten bedragen dan € 38 p.p. (op basis van 2 personen).
Indien je een verlenging hebt geboekt, maken wij je er op attent dat de reisbegeleiding niet meer aanwezig is gedurende de verlenging.