Accommodatie en transport
Vervoer
In Kenia en Tanzania reis je in een eigen overlandtruck (truckbus) met comfortabele stoelen en/of banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is. De truck is voorzien van eenvoudige kampeerkrukjes, verlichting, kook- en eetgerei.
Let op: het kan soms voorkomen dat we aan de grens van Tanzania van truck wisselen. Indien dit het geval is bij jouw reis, dan word je daar ter plaatse op de hoogte van gebracht door de reisbegeleider. Houd er wel rekening mee dat de trucks in Tanzania over het algemeen van lagere kwaliteit zijn dan de trucks in Kenia.
De Ngorongorokrater wordt bezocht met landcruisers; 4-wheel drive auto's die plaats bieden aan 5 à 6 deelnemers. Vanuit Arusha maak je een regionale vlucht naar Zanzibar. De truck en de chauffeur zullen in Arusha afscheid nemen van de groep, de reisbgeleider gaat wel met de groep mee en blijft tot aan het einde van de reis bij de groep. De transfers op Zanzibar worden uitgevoerd met minibusjes.
NB: Shoestring heeft als uitgangspunt dat we ter plaatse - om milieuredenen - geen gebruik maken van regionale of binnenlandse vluchten. Toch vlieg je tijdens deze Oost-Afrika reis van Arusha naar Zanzibar. Overland ben je een volle dag aan het rijden van Arusha naar Dar Es Salaam, waar je moet overnachten om de volgende dag een ferry te nemen naar Stone Town. Daarom kiezen we hier bij deze reis voor een binnenlandse vlucht.
Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen of onbegaanbare wegen een reisroute onmogelijk maken zal de reisbegeleiding een alternatief regelen. Pech onderweg is soms onvermijdelijk, aangezien de kwaliteit van de wegen in Oost-Afrika soms slecht is. Met name de weg vanuit de Serengeti via de Ngorongoro Conservation Area naar Karatu is vaak in een slechte conditie. Houd er rekening met dat de infrastructuur in Oost-Afrika sowieso van mindere kwaliteit is dan we in Nederland en België gewend zijn.
De transfers van en naar de luchthaven zijn inbegrepen in de reissom. Indien je kiest voor het landarrangement of afwijkende vliegdata, zijn de transfers van en naar de luchthavens niet inclusief.
Ben je benieuwd naar de vervoersmiddelen tijdens deze reis? Kijk dan onder het tabje '
inspiratie'.
Belangrijk
Reizen door Oost-Afrika is een groot avontuur en vraagt veel van je geduld en flexibiliteit. Soms lopen de dingen niet zoals we in de Westerse wereld gewend zijn. "
Pole pole", Swahili voor "doe het rustig aan" hoor je waarschijnlijk regelmatig. De beloning voor een flexibele instelling is fantastisch. Je wordt getrakteerd op de mooiste landschappen en natuur.
Game drive spelregels
Omdat we reizen en overnachten in gebieden waar het wild de 'baas' is, maken we je graag attent op een aantal '
do's en don’ts'. Lees onderstaande punten aandachtig door zodat je weet wat je wel en absoluut niet mag doen in wildparken. Draag je eigen steentje bij aan het behoud van kwetsbare ecosystemen en denk om de veiligheid van jezelf en anderen.
• Stap nooit in een nationaal wildpark uit de truck/jeep.
• Als je gaat staan in een truck/jeep, doe het voorzichtig als wild zich nabij bevindt. Dieren kunnen schrikken van een onverwachte beweging.
• De chauffeur zal het wild altijd voorrang verlenen en zo min mogelijk achtervolgen.
• De chauffeur zal altijd voldoende afstand behouden tot het wild.
• Het is verboden dieren te voeren. Zie je afval, neem het dan mee.
• Voor een goede sfeer in de groep: geef anderen ook de ruimte om te fotograferen/filmen.
Kortom, gebruik je gezond verstand en luister aandachtig naar de lokale gidsen en/of de reisbegeleiding. Zij zullen je wijzen op de algemene gedragsregels bij game drives.
Reisafstanden
Nairobi luchthaven naar Nairobi hotel: 18 km / ½ uur
Nairobi naar Nakuru: 160 km / 2½ uur
Nakuru naar Lake Baringo: 109 km / 1½ uur
Lake Baringo naar Naivasha: 220 km / 4 uur
Naivasha naar Masai Mara: 250 km / 6 uur
Masai Mara naar Kisii: 240 km / 8 uur
Kisii naar Musoma: 240 km / 5 uur
Musoma naar Serengeti: 250 km / 6 uur
Serengeti NP naar Karatu: 250 km / 5 à 6 uur
Karatu naar Ngorongoro: 60 km / 1½ uur
Karatu via Tarangire NP naar Arusha: 145 km / 3 uur
Arusha naar Stone Town (Zanzibar): 1 uur (regionale vlucht)
Stone Town naar Nungwi Beach: 60 km / 1½ uur
Nungwi Beach naar luchthaven Zanzibar: 62 km / 2 uur
NB: De genoemde ‘kale’ reisduur per dag is sterk afhankelijk van de verkeersdrukte, wegwerkzaamheden, wegconditie, politiecontroles, het weer en douaneformaliteiten. De genoemde tijd is uiteraard bij benadering en exclusief pauzes en stops onderweg. Er zijn aan deze tijden geen rechten te ontlenen.
Accommodatie
Tijdens deze rondreis overnachten we afwiselend in tenten op campsites en in hotels.
In Nairobi, Nakuru, Masai Mara, Kisii, Musoma, Arusha, Stone Town en Nungwi Beach slaap je in een hotel op basis van logies met ontbijt.
In de andere locaties (Lake Baringo, Naivasha, Serengeti en Karatu) slaap je in degelijke tweepersoonstenten. Je overnacht op officiële campings die beschikken over gedeelde sanitaire faciliteiten. Soms zijn de toiletten voorzien van een stortbak, soms bestaan ze uit niets meer dan een hokje met een groot diep gat. Een zogenaamde 'long-drop toilet'. Het kan regelmatig voorkomen dat er in de douches geen warm water beschikbaar is.
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘
social media’) contact met het thuisfront te houden. De geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Ook op de campsites is meestal internet.
Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een kamer of tent met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer/tent komt van hetzelfde geslacht. Mocht je een kamer/tent voor je alleen willen dan kan dat in principe, je betaalt dan een eenpersoonskamertoeslag.
Op het tabblad ‘
Accommodaties’ vind je een foto impressie van de hotels en campsites die we (onder voorbehoud van wijzigingen) op deze reis gebruiken.
Gebruik van de tent
Op onze reizen door Oost-Afrika maak je gebruik van een A-frame of koepeltent. Alle tenten hebben horrengaas, dus een klamboe hoef je niet mee te nemen. Wel dien je zelf te zorgen voor een (warme) slaapzak. Afhankelijk van het seizoen kan ’s nachts vaak behoorlijk koud worden.
De eerste nacht dat je in de natuur kampeert zal je je misschien wat onzeker voelen in de nieuwe omgeving. Iedereen besluit aan het begin van de reis met wie hij/zij de tent wil delen. Tijdens de gehele reis ben je dan samen verantwoordelijk voor deze tent. De tent zet je zelf op, breek je zelf af en houd je zelf schoon. Hier volgen een aantal tips voor het opzetten, afbreken en gebruik van de tent:
• Bij het opzetten van de tent moet je er rekening mee houden dat je een vlak stuk grond uitkiest en de tent niet in een dal plaatst. Bij een heftige regenbui loopt je tent anders onder water. Verwijder scherpe stenen en doornen e.d. om beschadigingen aan het grondzeil en de binnentent te voorkomen.
• Plaats de tent zo min mogelijk onder de bomen, sommige bomen scheiden hars e.d. af. Dit is slecht voor het tentdoek.
• Houd de ritsen bij het opzetten altijd gesloten. Hiermee voorkom je dat deze onder te grote spanning komen te staan.
• Het beste is om met het hoofd bij de ingang te gaan slapen; hiermee voorkom je dat je met je voeten de rits kapot stoot.
• Zorg ervoor dat je 's nachts de rits van je tent sluit tegen ongedierte.
• Zet je tent nooit op langs de waterkant noch op of aan een hippo-trail.
• Slaap nooit in de open lucht en slaap met de tent dicht.
• Neem geen etenswaar je tent in.
• Voordat je 's avonds de tent verlaat, check de omgeving met je zaklamp.
• Blijf dichtbij de tent als je wilt plassen.
• Maak geen lawaai.
• In de meeste wildparken is er water aanwezig op de campings. Houd er echter altijd rekening mee dat dit water zeer schaars is. Een uitgebreide douche nemen zit er niet in. Ook het doen van je was kun je beter uitstellen tot je weer in de bewoonde wereld bent. Hou er wel rekening mee dat het water vaak koud is.
• Wees zuinig op de tenten en het overige kampeermateriaal, want na jou komen er nog meer mensen die er gebruik van maken.
We willen je erop wijzen dat water schaars is in vrijwel heel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uitgebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tandenpoetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water, wat goed is voor het milieu.
Maaltijden
De ontbijten zijn inbegrepen bij de hotelovernachtingen. Tijdens het kamperen zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen. Je eet dan samen met je groepsgenoten en de begeleidende crew bij de truck. Het is de bedoeling dat er beurtelings een paar mensen helpen bij het snijden van groenten, dekken van de tafel en de afwas.
Op sommige plaatsen is beperkt tot geen water, zodat je aangewezen bent op de eigen voorraad. Op deze plaatsen moet zuinig worden omgesprongen met water.
Natuur en milieu
Ter bescherming van het milieu en jezelf verzoeken wij het volgende ter harte te nemen:
• De kampeerplaatsen waar je overnacht (ook in de wildparken) zijn omheind.
• Laat toiletpapier niet zomaar achter, neem het mee en gooi het in de vuilnisbak. Handig om mee te nemen voor dergelijke toiletstops onderweg zijn zakjes waarin je het toiletpapier stopt.
• Wees voorzichtig met het sprokkelen van hout; in dood hout zitten soms schorpioenen. Een prik van een schorpioen is voor een volwassene over het algemeen geen probleem, maar kan wel pijnlijk zijn. Schop daarom eerst even tegen het hout.
• Natuurparken zijn er in de eerste plaats ter bescherming van de natuur. Verstoor nooit dieren b.v. omwille van een mooiere foto. Wees rustig en schreeuw niet, zodat de dieren vertrouwen in de mens krijgen.
• Houd rekening met je medereizigers tijdens het observeren van dieren. Dat jij bent uitgekeken hoeft niet voor een ander te gelden. Deelnemers met een camera met microfoon zullen het appreciëren als ze de geluiden van dieren op kunnen nemen.
• Vreemd genoeg ervaren de dieren het geluid van een rustig draaiende motor niet als storend. Een menselijk geluid daarentegen vaak wel.
• Muziekinstrumenten en radio's zijn verboden in de wildparken. Luister daarentegen naar de geluiden van de wildernis: het gekef van zebra's, het gehuil van hyena's en het machtige gebrul van de leeuw.
• Sommige deelnemers vragen ons naar slangen. Wees blij als je er één ziet, want ze zijn erg schuw en worden zelden gezien.
• Als je een game drive (een tocht door het wildpark) maakt mag je NOOIT uitstappen. Als het al moet dan altijd met toestemming van de reisbegeleider of gids.
• Gooi geen afval, papiertjes of peuken (brandgevaar!) uit de truckbus.
• Voer geen vogels, apen of andere dieren.
• Pluk nooit koralen uit zee. Helaas worden koralen en schelpen door souvenirverkopers verkocht; het toerisme schaadt hierdoor in toenemende mate het milieu, dus koop deze niet. Invoer in Nederland en België is overigens verboden.
• Ebbenhout (een zeer donkere houtsoort) wordt veel in Tanzania wordt aangeboden in de vorm van beeldjes en houtsnijwerk. Invoer hiervan is vaak verboden.
• Plastic is verboden in Tanzania, zorg er dan ook voor dat je geen plastic tasjes in je bagage hebt zitten.
Zwaarte van de reis
Vaak krijgen we de vraag of een reis ‘zwaar’ is. Dit vinden we een moeilijke vraag omdat de beleving van de zwaarte van een reis erg persoonsgebonden is. Om je toch een idee te geven van de zwaarte van een reis hebben we het volgende puntensysteem ontwikkeld:
Categorie A: Lichte reis, voor iedereen goed te doen. Korte reisafstanden, goede hotels, reis met een laag tempo.
Categorie B: Voor iedereen goed te doen. Soms wat langere reisafstanden. Goede hotels of kampeergelegenheid, soms avontuurlijke overnachting, reis in een gewoon tempo.
Categorie C: Goed te doen voor iedereen die zich voorbereidt en zich flexibel opstelt. Er zitten zwaardere trajecten in de reis, zoals langere afstanden of looptochten. Meerdere overnachtingen in eenvoudige accommodatie.
Categorie D: Redelijk zware reis door lange reisafstanden, meestal primitieve accommodatie of tenten en fikse looptochten.
De rondreis door Kenia, Tanzania en Zanzibar valt in categorie C. Houd er rekening mee dat je door landen in ontwikkeling reist met een duidelijk lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Sommige reisdagen zijn lang. Verder is het mogelijk dat door het weer of slecht onderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we va de route moeten afwijken. Kamperen is in Oost-Afrika, met name in de wildparken, vrij populair. Het kan een spannende affaire zijn; 's nachts loopt regelmatig allerlei wild tussen de tenten door. Dit klinkt gevaarlijker dan het is. Het meeste last heb je waarschijnlijk van opdringerige apen. Vooral in de wildparken zijn de voorzieningen op de kampeerplaatsen minimaal. Water en sanitaire voorzieningen zijn vaak beperkt aanwezig. De wc is een gat in de grond, de zgn. '
pit-latrine'. Bovendien wordt tijdens de kampeerovernachtingen enige hulp van je verwacht bij huishoudelijke taken zoals afwassen en het eten helpen bereiden. Deelnemers die zich inschrijven op deze reis moeten zich realiseren dat er het nodige van je gevraagd wordt. Een flexibele en positieve instelling is belangrijk alsmede algemene lichamelijke fitheid. Ga vooral uitgerust op reis.
Bewust op reis
Reizen is andere culturen leren kennen, lokale mensen ontmoeten en prachtige natuur zien. Als aanbieder van avontuurlijke verre rondreizen houden we bij het organiseren van onze reizen rekening met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dat willen we ook nog tot ver in de toekomst!
We hechten veel belang aan het verminderen van de druk die toerisme uitoefent op de natuurlijke en sociale leefomgeving van onze reisbestemmingen. Onze missie is dan ook het steeds meer en beter verwerven van duurzaamheid in onze bedrijfsprocessen. We streven naar een constante verbetering op het gebied van verantwoord reizen. Regelmatig nemen wij onze eigen producten onder de loep en werken wij mee aan projecten, op zoek naar duurzame oplossingen.
Onze inspanningen op duurzaamheidsgebied hebben wij gebundeld op
onze duurzaamheidspagina. Hier kun je zien wat wij doen om onze positieve impact zo groot mogelijk te laten zijn en en om de negatieve impact van reizen zoveel mogelijk te beperken. Je vind hier ons duurzaamheidsbeleid en leest over diverse projecten die wij ondersteunen. Ook vind je blogs met artikelen, de laatste ontwikkelingen van projecten en tips. Bijvoorbeeld over wat je zelf kunt doen om impact te maken tijdens je reis. Neem eens een kijkje!
Local Impact Score
Voor elke reis streven we naar een minimale impact op het klimaat en een maximale positieve impact op de lokale omgeving. Om inzichtelijk te maken welk deel van onze uitgaven en de uitgaven van onze reizigers bij de lokale gemeenschap (accommodaties, restaurants en transport) terecht komt, hebben wij een Local Impact Score ontwikkeld.
De Local Impact Score bestaat uit twee elementen. Het eerste deel is opgebouwd uit een berekening van de vlucht, het landarrangement en het geschatte zakgeld. Het tweede deel is opgebouwd uit een waardensysteem van tien duurzaamheidscriteria waarvan wij vinden dat deze de lokale impact vergroten. Deze twee elementen samen vormen samen onze Local Impact score. Hoe hoger de score, hoe meer geld er in de lokale gemeenschap blijft. Lagere scores hebben uiteraard meer aandacht nodig in de toekomst. We doen er alles aan om een score waar mogelijk te verbeteren samen met onze lokale partners. We zullen de scores jaarlijks bijwerken en herzien.
De Local Impact Score van deze reis is:
67
Wil je meer lezen over de Local Impact Score of ben je benieuwe uit welke duurzaamheidscriteria de score is opgebouwd? Wij leggen je dit graag uit op
onze duurzaamheidspagina.
Wat verder nog belangrijk is
We raden je aan om goed voorbereid op reis te gaan, lees daarom voldoende over je reisbestemming en vraag goed na welke vaccinaties en andere medicatie je nodig hebt. Hieronder volgen nog een paar belangrijke zaken.
Voorafgaand aan de reis
Als je na het boeken van je reis nog niet hebt gehoord of de reis definitief doorgaat, kun je er zonder tegenbericht van uitgaan dat dit wel het geval is. Als de reis onverhoopt niet door zou gaan, laten wij dat uiterlijk drie weken voor vertrek aan je weten. Het komt slechts een enkele keer voor dat een reis niet doorgaat, dus bereid je rustig voor. Overigens , zelfs als het minimum aantal deelnemers niet bereikt is, kan Shoestring er voor kiezen om de reis toch door te laten gaan.
Prijsgarantie
Shoestring biedt een unieke prijsgarantie. Maar wat houdt een gegarandeerde prijs eigenlijk in? Het betekent dat je de reissom betaalt die op de factuur staat nadat jouw boeking definitief door ons is bevestigd. Eventuele prijsverhogingen die later worden doorgevoerd worden dus niet aan je doorbelast!
Verkoopprijzen veranderen omdat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven verhogen of onverwacht een brandstoftoeslag doorvoeren. Maar ook de prijzen van lokale hotels en/of bussen kunnen stijgen, of de wisselkoers van een lokale valuta kan sterk veranderen. Heb je eenmaal een bevestiging van je boeking ontvangen dan garandeert Shoestring de prijs die op het moment van boeken van toepassing was. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Deze prijsgarantie is niet van toepassing op de bijkomende kosten zoals de kosten voor een visum of voor de bijdrage van het Calamiteitenfonds. Deze kosten worden door derden bepaald zonder dat wij dit kunnen beïnvloeden.
Persoonsgegevens
Zorg dat je bij boeking je persoons-en paspoortgegevens (als geslacht, geboortedatum, voornamen en achternaam zoals vermeld in je paspoort) correct invult. Deze gegevens zijn nodig voor het inboeken van je vluchten, eventuele treintickets of accommodatie. Check na ontvangst van je (digitale) boekingsbevestiging of je gegevens correct staan vermeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte gegevens. Met onjuiste gegevens loop je het risico niet toegelaten te worden op een vlucht of trein.
Tickets en verdere informatie voor de heen- en terugreis
Uiterlijk een week voor vertrek krijg je op je persoonlijke mijn.shoestring-site een brief met de precieze vluchtgegevens. Omdat de internationale vluchtmaatschappijen tegenwoordig e-tickets gebruiken, kun je alleen met je paspoort inchecken op Schiphol. Het e-ticketnummer staat op de vertrektijdenbrief vermeld. Neem de vertrektijdenbrief mee op reis. De reisbegeleider wacht je (meestal) op in het land zelf, op het vliegveld van aankomst.
Voor wie alleen geboekt heeft
Ongeveer een derde van onze reizigers boekt alleen. Dat levert geen meerkosten op, mits je tijdens de reis een kamer wilt delen met één van de reizigers uit je groep. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Wil je graag een kamer voor jezelf, dan kun je dat bijboeken, d.m.v. een eenpersoonskamer toeslag.
Verlenging van de reis
Mocht je zelf langer in het land van bestemming willen blijven, dan kan dat mits er plaats is op de gewenste vlucht. Indien je een afwijkend vliegschema wilt boeken, kun je op een andere luchtvaartmaatschappij dan de groep geboekt worden. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we € 50,- per boeking in rekening. Tevens kun je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht, het regelen van eigen transfer, extra hotelnachten etc. Voor meer informatie over de extra kosten verzoeken we je contact op te nemen met ons kantoor. Voor reizigers die lang weg willen, is het mogelijk om verschillende groepsreizen aan elkaar knopen, vraag gerust of een van onze medewerkers je hierbij wilt helpen!
Feedback
Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mede te delen. Aanmerkingen die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet als klacht in behandeling worden genomen.
Nieuwsbrief
Regelmatig versturen we een digitale nieuwsbrief, onze E-zine. Hierin lees je achtergrondverhalen, tips en laatste nieuwtjes over onze reizen. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet? Geef je dan snel op via deze link.
Adventure Specialists BV
Shoestring maakt deel uit van Adventure Specialists BV, een groep avontuurlijke reisorganisaties die op diverse manieren samenwerken om te zorgen dat de reiziger zo veel mogelijk waar krijgt voor zijn geld. Achter de schermen wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop en afhandeling en voor de reiziger betekent het dat we de kans vergroten dat de reizen doorgang vinden doordat we belangstellenden naar elkaar kunnen doorverwijzen. In het enkele geval dat een reis wordt geannuleerd, gaan we eerst kijken of we de reiziger kunnen onderbrengen bij een zusterorganisatie van Shoestring.
Tenslotte
Onze rondreizen gaan door landen waar het klimaat en andere factoren kunnen zorgen voor problemen. Dit kan betekenen dat we soms moeten afwijken van het bovenstaande programma. Problemen rond Schiphol en tussentijdse aanpassingen van dienstregelingen kunnen eveneens leiden tot gewijzigde vluchtdagen. We doen ons uiterste best om eventuele veranderingen zo snel mogelijk door te geven en de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor factoren die buiten onze macht liggen.
Veel plezier met de voorbereidingen van je reis!