Reiszoeker

Groepsreis Maya route

Tempels in het oerwoud

Boek v.a. € 2.771,-
GROEPSGROOTTE: 8-24 | 24 DAGEN

Groepsreis Maya route

 1. Heb ik een visum voor Mexico nodig?
 2. Heb ik bepaalde inentingen nodig voor deze reis?
 3. Wat is de beste reistijd voor Mexico?
 4. Hoe overnachten we in Mexico?
 5. Hoe reizen we in Mexico?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Is er Wi-Fi in Mexico?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Mexico?
 9. Kan ik pinnen in Mexico?
 10. Kan ik vegetarisch eten in Mexico?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 14. Wat is het tijdsverschil met Mexico?
 15. Moet je een goede conditie hebben voor een reis naar Mexico?
 16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 17. Is er gelegenheid om te duiken tijdens deze reis?
 18. Hoe zit het met fooien?
 19. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 20. Kan ik mijn reis verlengen?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

Heb ik een visum voor Mexico nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Mexico reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 180 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten:
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta.

Heb ik bepaalde inentingen nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Mexico?

Mexico heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig in het hoogland tot zo'n dertig graden aan de kusten. Er zijn maar twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het 's middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt. Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken.

Hoe overnachten we in Mexico?

Je overnacht in hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. De meeste hotels hebben een tuin, soms een eigen restaurant en een aantal heeft een zwembad. In Río Dulce (op de Mayaroute, reiscode SMG) betreft het een eenvoudig onderkomen met gedeeld sanitair, verder slaap je in sfeervolle middenklassenhotels.
 
Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Mexico?

Tijdens de Maya Route reis (reiscode: SMG) wordt er in Mexico voor het merendeel gebruik gemaakt van eerste klas openbaar vervoer, bus met gereserveerde zitplaatsen en taxi's. In Guatemala en Honduras, en voor een deel ook in Belize, heb je de beschikking over een goede eigen bus, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. Voor de bootreis over de Río Dulce worden boten afgehuurd en voor het traject Belize City-Caye Caulker-Belize City maak je gebruik van speedboten.

Tijdens de Mexico reis (reiscode: SMX) zal er gebruik gemaakt worden van transport met eigen bus.

Tijdens de Mexico reis (reiscode: SMQ) zal er gebruik gemaakt worden van transport met een eigen bus. Ook zal er één traject met een comfortabele openbare nachtbus worden afgelegd.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Mexico vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en kopje Accommodatie en Transport'.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Is er Wi-Fi in Mexico?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Voor de beschikbaarheid van Wi-Fi in de hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

Heb ik een wereldstekker nodig voor Mexico?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Mexico verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.

Kan ik pinnen in Mexico?

In Mexico zijn volop mogelijkheden om te pinnen met een bankpas met Cirrus-logo, zorg er tevens voor dat je bankpas op 'wereld' staat. Het is verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Zorg dat je tijdens je rondreis door Mexico ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollars of euro’s bij je hebt, voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je ook bij sommige banken geld opnemen en je kunt ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan ik vegetarisch eten in Mexico?

Dat kan zeker, het lokale basis voedsel bestaat uit bonen en tortilla's, vaak aangevuld met rijst en groente. Let er wel op dat je specifiek vraagt om eten zonder vlees (carne), vis (pescado) en kip (pollo). Want als je vraagt om vegetarisch eten is de reactie vaak: 'o, dan krijg je toch lekker kip'! Je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken in Mexico vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

De Mexico reizen gaan voor een deel door tropisch laagland en voor een deel door bergland waar een gematigd klimaat heerst met soms koude nachten. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen trui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of een sweater mee en een regenjack, 's nachts kan het behoorlijk afkoelen! Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen te felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen zijn alles wat je voeten vereisen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor zowel de tweekweekse Mexico reis (reiscode: SMX) als de drieweekse Mexico reis (reiscode: SMQ) hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Voor de Maya Route reis (reiscode: SMG) hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.

Wat is het tijdsverschil met Mexico?

Mexico kent verschillende tijdszones:
– In Quintana Roo (Cancun) is het 6 uur vroeger in onze wintertijd. In onze zomertijd is het 7 uur vroeger.
– In Centraal Mexico is het 7 uur vroeger.
– In Noordwest Mexico is het 8 uur vroeger.
– In Baja California is het 9 uur vroeger.
– In Sonora is het 8 uur vroeger in onze wintertijd en 9 uur vroeger in onze zomertijd.

Moet je een goede conditie hebben voor een reis naar Mexico?

De Mexico reizen zijn voor ieder redelijk gezond persoon te maken, maar sommige reisdagen zullen lang zijn. Het wegennet in dit gebied is voor het grootste deel prima, evenals de vervoermiddelen. Lange ritten zullen dus niet al te vermoeiend zijn. Houd er wel rekening mee dat je bij de Maya Route reis (reiscode: SMG) door meerdere ontwikkelingslanden gaat, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook even belangrijk als lichamelijke fitheid. Dit

Voor de zwaarte van de reis verwijzen we je naar het tabblad 'Praktisch' bij de reis.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Is er gelegenheid om te duiken tijdens deze reis?

Zowel in Playa del Carmen als Tulum heb je genoeg mogelijkheden om te duiken. Ook staat het eiland Cozumel, gelegen tegenover de kust van Playa del Carmen, bekend om zijn mooie onderwaterwereld. Als je juist de west-/noordkant van Mexico bezoekt heb je in Puerto Vallarta mogelijkheden om te duiken.

Hoe zit het met fooien?

In hotels en restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. In de prijs van een taxirit zit al een fooi inbegrepen. Gidsen in de archeologische zones leven ten dele van de fooien.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen
 1. Heb ik een visum voor Guatemala nodig?
 2. Wat voor inentingen voor Guatemala heb ik nodig?
 3. Hoe overnachten we in Guatemala?
 4. Hoe reizen we in Guatemala?
 5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 6. Is er Wi-Fi beschikbaar in Guatemala?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig in Guatemala?
 8. Kan ik in Guatemala pinnen?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Guatemala?
 10. Wat kan ik verwachten van het eten in Guatemala?
 11. Wat is de beste reistijd voor Guatemala?
 12. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Wat is het tijdsverschil met Guatemala?
 15. In hoeverre wordt er kennis gemaakt met de lokale bevolking?
 16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 17. Hoe zit het met fooien?
 18. Moet je ook afdingen op markten in Guatemala?
 19. Waar koop je in Guatemala de beste souvenirs?
 20. Is mineraalwater in Guatemala overal verkrijgbaar?
 21. Hoe zit het met fotografie in Guatemala?
 22. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 23. Kan ik mijn reis verlengen?
 24. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 25. De feiten op een rij

Heb ik een visum voor Guatemala nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Guatemala reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot
 maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta.

Wat voor inentingen voor Guatemala heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe overnachten we in Guatemala?

Tijdens de rondreis overnacht je in hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. De meeste hotels hebben een tuin, soms een eigen restaurant en een aantal heeft een zwembad. In Río Dulce betreft het een eenvoudig onderkomen met gedeeld sanitair, verder slaap je in sfeervolle middenklassenhotels.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Guatemala?

In Mexico wordt voor het merendeel gebruik gemaakt van eerste klas openbaar vervoer, bus met gereserveerde zitplaatsen en taxi's. In Guatemala en Honduras, en voor een deel ook in Belize, heb je de beschikking over een goede eigen bus, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. Voor de bootreis over de Río Dulce worden boten afgehuurd en voor het traject Belize City-Caye Caulker-Belize City maak je gebruik van speedboten.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Guatemala vind je onder het tabblad 'Praktisch' en kopje 'Accommodatie en Transport'.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Is er Wi-Fi beschikbaar in Guatemala?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In de grotere steden beschikken de meeste hotels over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig in Guatemala?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Guatemala verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.

Kan ik in Guatemala pinnen?

In Guatemala kun je in de steden en toeristenplaatsen pinnen bij een geldautomaat, een cajero automático. In verband met de veiligheid is het verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Automaten werken niet altijd. Zorg dat je ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollars bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je tijdens je rondreis door Guatemala bij sommige banken geld opnemen. Je betaalt dan wel provisiekosten. Met een creditcard kun je ook terecht in duurdere hotels, restaurants en winkels. Zorg ervoor dat je altijd klein geld op zak hebt. Taxichauffeurs, marktkooplui en sommige winkeliers hebben meestal geen wisselgeld.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Guatemala?

Dat kan zeker, het lokale basis voedsel bestaat uit bonen en tortilla's, vaak aangevuld met rijst en groente. Let er wel op dat je specifiek vraagt om eten zonder vlees (carne), vis (pescado) en kip (pollo). Want als je vraagt om vegetarisch eten is de reactie vaak: 'o, dan krijg je toch lekker kip'! Je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken in Guatemala vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat kan ik verwachten van het eten in Guatemala?

De keuken van Guatemala lijkt een beetje op die van de Mexico. Met veel tortilla’s en taco’s. De dagelijkse pot van veel Guatemalteken is gebaseerd op maïs, dat heilig is voor de Maya’s, geserveerd met een combinatie van rijst, kip, aardappelen, gebakken banaan en bonen. Voor vleesliefhebbers is er de churrasco, een op houtskool geroosterde steak met een saus van tomaat, ui en muntbladeren. Aan de kust vind je heerlijke visgerechten. In maïsbladeren gewikkelde maïskoeken (tamales) zijn een lekkernij die traditioneel met oud & nieuw gegeten worden. Voor de dapperen onder ons is er borracho; cake gedoopt in rum.

Meer informatie over eten en drinken in Guatemala vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat is de beste reistijd voor Guatemala?

De beste reistijd voor Guatemala is in het droge seizoen van half november tot en met half mei, het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In de tropische regen- en nevelwouden regent het zeker negen maanden per jaar veelvuldig. Aan de Caribische kust valt meer regen dan in het binnenland. Laat je niet afschrikken door de regentijd, want de buien vallen meestal in de namiddag en daarna is alles lekker fris.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

Deze reis gaat voor een deel door tropisch laagland en voor een deel door bergland waar een gematigd klimaat heerst met soms koude nachten. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack, 's nachts kan het behoorlijk afkoelen! Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen te felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen zijn alles wat je voeten vereisen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie over de bagage kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat is het tijdsverschil met Guatemala?

Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.

In hoeverre wordt er kennis gemaakt met de lokale bevolking?

In Antigua of Chichicastenango is er op de markt veel gelegenheid om de lokale mensen te ontmoeten. De mensen zijn vrij verlegen, maar met een beetje Spaans en handen en voeten kom je al een heel eind.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Hoe zit het met fooien?

In hotels en restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. In de prijs van een taxirit zit al een fooi inbegrepen.

Moet je ook afdingen op markten in Guatemala?

Ja, dat kun je zeker proberen. De verkopers verwachten het en als je er een spel van maakt waarbij je niet het onderste uit de kan hoeft te hebben, maar er een leuk grapje van maakt, dan hebben jij en de markthandelaar er beiden dubbel plezier van!

Waar koop je in Guatemala de beste souvenirs?

Voor handgeweven kleden kan je het beste de dorpen rond het meer van Atitlán proberen. Maskers, petjes, broeken en tassen koop je bijvoorbeeld in Chichicastenango. In Antigua kun je jade, zilver en blauw glas kopen. Verder zijn er overal marktjes waar allerlei snuisterijen en hebbedingetjes te koop zijn, erg leuk om mee naar huis te nemen.

Is mineraalwater in Guatemala overal verkrijgbaar?

Ja, je kunt in principe overal mineraalwater krijgen.

Hoe zit het met fotografie in Guatemala?

Guatemala is een enorm fotogeniek land dus zorg ook voor voldoende geheugenkaartjes, accu's voor je camera of externe oplader. Om lokalen te fotograferen raden wij altijd aan eerst te vragen of de mensen het wel willen. Niet overal wordt fotografie op prijs gesteld, hetgeen gerespecteerd dient te worden.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website onder het kopje 'Data en Prijzen'.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen