Reiszoeker

Reizen naar Estland

Cultuur Estland

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Esten anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Verjaardagen: Estische Esten vieren jaarlijks hun verjaardag, elke 5 jaar krijg je zeker speciale aandacht. Russische Esten vieren daarnaast ook hun naamdag. Op een naamdagen kalender kun je zien wanneer jouw feestje gevierd zou moeten worden. Heet je bijvoorbeeld Tanja, dan is jouw feestje op 12 januari. Ben jij Lucas, dan hang je de slingers op 18 oktober in je kamer. Het eten van kringel (een zoet Duits brood met noten en rozijnen) is een oude verjaardagtraditie. Bij feestjes en plechtigheden worden vaak bloemen gegeven, Estland heeft daardoor opmerkelijk veel bloemisten.

Heilige bomen: Voordat het christendom zijn intrede deed hadden de Esten animistische geloofsovertuigingen. Hierbij geloven de aanhangers dat alle aardse dingen zoals dieren, planten of zelfs stenen een eigen spirituele kracht bezitten. Er zijn ook nu nog verschillende heilige bomen in Estland.

Van God los: Estland is een van de meest heidense landen ter wereld. Maar liefst 70% van de Esten gelooft niet in God. Leuk weetje: de Estse kerk Oleviste in Tallinn was in 1549 het hoogste gebouw ter wereld.

Schommelen voor volwassenen: Een sport voor echte fanatiekelingen, het zogenaamde kiiking, is uitgevonden in Estland. Je zit daarbij vastgebonden aan een grote schommel. De kunst is om zoveel mogelijk vaart te maken waardoor je met de schommel over de kop gaat. Deze sport wordt sinds 1996 beoefend in heel Estland. Het wereldrecord is een schommel van 70 meter.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.