Reiszoeker

Reizen naar Finland

Cultuur Finland

De beste manier om de Finse cultuur te ervaren is om de cultuur niet van een afstand te bekijken, maar om zelf deel te nemen. Op deze manier word je onderdeel van de cultuur en beleef je Finland op zijn best. Ondanks dat het land zeer koud is en sommige reizigers hierdoor automatisch ook een koele en kille cultuur verwachten, zijn de bewoners van Finland open, warm en hartelijk. Een beetje droge humor op zijn tijd kan dan ook geen kwaad. Wel kunnen Finnen soms het totaal tegenovergestelde laten zien en zeer gereserveerd overkomen. 

Van nature heeft de Finse bevolking een hechte band met de natuur. De natuur is voor de Finnen altijd van levensbelang geweest en tegenwoordig een plaats waar ze zich terugtrekken voor rust. Ook vormt de natuur een grote inspiratiebron voor veel kunstenaars in Finland. De lange zomerdagen en donkere winters zorgen voor veel inspiratie die je terugziet in kunst, architectuur en design. 

De Sami: In het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen, ook wel Lapland genoemd, leeft de inheemse Sami bevolking. Van de Sami bevolking wonen er in Finland ongeveer 10.000. Traditionele handgemaakte producten, liefde voor rendieren en kleurrijke kleding zijn de grootste kenmerken van deze cultuur. Het gehele jaar door zijn er verschillende feestdagen en festivals waar de cultuur van de Sami tentoon wordt gesteld en je deze unieke cultuur van dichtbij kunt ervaren. Zo heb je het Indigenous Peoples’ Film Festival in Inari (Skábmagovat), of het Ijahis idja, de nachtloze nacht in augustus. Inari, Enontekiö en Utsjoki zijn de beste plaatsen in Finland om kennis te maken met de hedendaagse kleurrijke Sami bevolking.