Reiszoeker

Reizen naar Litouwen

Eten en drinken Litouwen

Als je van een beetje stevige maaltijd houdt, dan zit je in Litouwen goed. Veel traditionele gerechten worden gemaakt met als hoofdingrediënt de aardappel en gecombineerd met groente en vlees. Een echte lekkere boerenmaaltijd. Enkele van de meest bekende gerechten zijn Bandelai en Cepelinai. Bandelai zijn rolletjes gemaakt van koolbladeren en worden gevuld met vlees. Cepelinai zijn aardappelknoedels gemaakt van aardappelen en worden gevuld met kaas, gehakt of groente. De vorm van het gerecht lijkt op een zeppelin en daar heeft het dan ook zijn naam aan de danken. Cepelin betekend zeppelin in het Litouws. In veel restaurants zie je beide gerechten op de menukaart staan.

Naast aardappelen is ook brood niet weg te denken uit de Litouwse keuken. Brood afkomstig uit Litouwen is steviger dan het brood dat wij kennen en meer te vergelijken met het brood uit Duitsland. In het zuiden van Litouwen serveren ze brood gemaakt van koolbladeren. Iets wat wij in Nederland en België niet kennen. Daarnaast is ook het roggebrood erg populair, het wordt standaard elke dag gegeten.

Ook zijn de inwoners van Litouwen dol op soep. Saltibarsciai is een koude rode bietensoep die vooral tijdens de zomer wordt gegeten met daarbij wat warme aardappelen.

Een halve liter bier (alus) voor ongeveer 1 euro? In Litouwen is het mogelijk. Zo zijn er meerdere biertenten waar je verschillende soorten bier kunt proberen. Litouwers drinken als het om alcoholische versnaperingen gaat het liefst bier, honinglikeur of wodka.