Reiszoeker

Reizen naar Litouwen

Geldzaken Litouwen

De munteenheid in Litouwen is net als in Nederland en België de euro.

Pinnen: In de toeristische gebieden van Litouwen zijn meer dan voldoende pinautomaten die Nederlandse en Belgische pinpassen accepteren. Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Let op: ook in de eurozone is geld opnemen met een bankpas niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten per transactie in rekening brengen. Deze kosten moeten aangegeven worden op de geldautomaat of op het scherm, maar slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert. Vraag je eigen bank welke geldautomaten kosteloos of het goedkoopst zijn. Uiteraard is het handig om wat contante euro’s mee te nemen vanuit Nederland. Zo heb je altijd wat achter de hand.

Creditcard: Het is mogelijk om met creditcards te betalen in Litouwen. Het zijn echter alleen de grote hotels en restaurants die creditcards accepteren. Ook is het vaak goedkoper om met je pinpas te betalen.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.