Reiszoeker

Reizen naar Polen

Eten en drinken Polen

Doordat vele bevolkingsgroepen eeuwenlang in Polen hebben geleefd kent de Poolse keuken veel invloeden van buitenaf. De culinaire tradities van andere bevolkingsgroepen hebben zich gemengd in de Poolse gerechten. Zo zie je Franse, Italiaanse, maar ook Joodse en Russische genen die de keuken beïnvloeden. Vroeger waren de traditionele Poolse gerechten zeer vet en zwaar op de maag, maar na de val van het communisme in 1989 is de traditionele keuken in een nieuw jasje gestoken. Nieuwe vegetarische, exotische en oosterse gerechten vullen de menukaarten in veel restaurants.

Speciale traditionele gerechten in Polen
Polen zijn er trots op om hun traditionele gerechten zelf te maken en ook met trots te serveren. Bijna elke maaltijd begint met soep waarvan barszcz, rode bietensoep met bonen, gekookte aardappelen of gevulde deegwaren, ongetwijfeld de meest bekende soep is. Een andere smaakvolle soep is promidorowa, gemaakt van verse tomaten. De soep wordt geserveerd met noedels of rijst, dille en zure room.

Naast soep kent het land ook nog andere nationale gerechten zoals bijvoorbeeld bigos en pierogi. De hartige stoofpot bigos, ook wel stoofpot voor jagers, bestaat uit een combinatie van witte kool, zuurkool, champignons en mix van verschillende soorten vlees. Pierogi heeft veel weg van ravioli maar de inhoud van de vulling varieert nogal eens. Zo bestaan er zowel hartige als zoete vullingen. De hartige vullingen bestaan o.a. uit witte kool, zuurkool, paddenstoelen, spinazie, linzen, stukjes rundvlees en uitjes. De zoete pierogi zijn voorzien van zoete kaas, fruit of yoghurt en worden geserveerd met een boter en suiker, zure room of yoghurt met fruit.

Bijzondere Poolse desserts kunnen uiteraard niet ontbreken. Szarlotka is een appeltaart die wordt geserveerd met ijs, slagroom en sernik (cheesecake). Paczek, Poolse donut, wordt vooral gegeten tijdens carnaval en de speciale dag genaamd ‘vette donderdag’, de laatste donderdag voor de vastentijd. Een gemiddelde Pool eet tijdens deze dag wel 2,5 donut, waardoor in heel Polen bijna 100 miljoen donuts gegeten worden.

Drinken in Polen
Polen staat vooral bekend om de nationale drank wodka. Het meest bekende merk in Polen is Zubrowka (Bizon wodka) dat zijn speciale smaak krijgt door het gebruik van bizongras, een kruid dat alleen groeit in het oosten van Polen. Naast wodka wordt er in Polen overdag ook veel thee en koffie gedronken. Koffie, in het Pools kawa, wordt het meest gedronken als een soort cappuccino met melk. Trek in een biertje? In Polen is er een overvloed aan soorten bier. De meeste wijnsoorten komen niet uit Polen zelf maar uit het nabijgelegen Hongarije. Wel van eigen bodem is de honingwijn.