Latijns-Amerikaanse keuken

Proef de lokale specialiteiten van Latijns-Amerika

Eten is een verbindende factor en daardoor een perfect moment om contact te leggen met de locals en de cultuur echt te leren kennen. De Latijns-Amerikaanse eetcultuur heeft zich door de jaren gevormd door vele invloeden van buitenaf, waardoor ieder land zijn eigen specialiteiten heeft ontwikkeld. Om de smaakpapillen alvast te prikkelen nemen wij jou graag mee naar de Cubaanse, Peruaanse en Argentijnse keuken.
 

Cubaans genieten; weinig ingrediënten, maar o-zo lekker!

Cuba staat bij velen bekend om zijn gastvrije bevolking, indrukwekkende historie en karaktervolle steden. Maar over de Cubaanse keuken wordt (onterecht) weinig gesproken. Veelgebruikte ingrediënten in de Cubaanse keuken zijn rijst, (zwarte) bonen, kippenvlees en varkensvlees, welke met simpele specerijen en kruiden op smaak worden gebracht. Groentes worden in Cuba weinig geserveerd, dus échte groenteliefhebbers zijn in Cuba niet aan het goede adres. 

Een lokaal gerecht dat echt de moeite waard is om te proberen is Ropa Vieja, letterlijk vertaald ‘oude vodden’. Het gerecht, bestaande uit draadjesvlees met een saus gebaseerd op paprika, werd vroeger gebruikt om de restjes op te maken, maar is tegenwoordig het nationale gerecht van Cuba. Ondanks de vrij simpele keuken bewijzen de Cubanen maar weer dat met weinig ingrediënten een heerlijk gerecht op tafel getoverd kan worden.

Nu het nationale gerecht is besproken, kunnen we de nationale drank niet overslaan. Wij hebben het natuurlijk over Cubaanse rum (bijproduct van suikerriet). Mojito, Cuba Libre en Daiquiri; dit zijn allemaal populaire cocktails die zonder Cuba niet op onze cocktailkaart hadden gestaan. Een (nieuwe) cocktail waaraan wij je graag willen introduceren is Saoco. De cocktail wordt gemaakt van rum en kokoswater en is een verfrissende cocktail die je (als je het ons vraagt) echt móet proeven tijdens je bezoek aan Cuba. 
 

Alles vers van het Peruaanse land

Peru is een veelzijdig land en heeft in vergelijking met Cuba de ingrediënten voor het uitkiezen. Van verse vis uit de Stille Oceaan tot quinoa vers van het land, Peru heeft het allemaal tot zijn beschikking. De Peruaanse keuken is hierdoor erg divers, waardoor er voor iedereen iets lekkers op het menu staat. Een van de populairste gerechten van Peru is Ceviche. Dit gerecht wordt voornamelijk in de kustplaatsen geserveerd en zorgvuldig bereid met verse vis en citroensap. 

Een ander gerecht dat je niet mag missen tijdens jouw reis door Peru is Lomo Saltado. Deze specialiteit heeft Peru te danken aan de Chinezen die in de 19e eeuw massaal naar Peru kwamen om te werken op de suikerrietplantages. Het gerecht is gebaseerd op rund- of alpacavlees, aardappel, chilipeper, tomaat, ui en sojasaus en wordt vaak geserveerd met witte rijst. Lomo Saltado is enorm populair, waardoor je dit gerecht overal in het land kan bestellen. 

Ook Peru kent vele traditionele drankjes als Cocathee, Inca Kola, Pisco Sour en Chicha Morada. Een heerlijk verfrissend drankje is Chicha Morada. Dit traditionele drankje wordt gemaakt van maíz morado (paarse mais), ananas, kaneel en kruidnagel. Het drankje staat bekend om zijn donkerpaarse kleur en is in Peru bij vele marktkraampjes verkrijgbaar. 
 

Het land van de échte vleeseters: Argentinië

Als men ‘Argentinië’ zegt, dan denkt men aan vlees. Niet zo gek ook, want Argentijnen zijn de grootste vleeseters van de wereld. De kwaliteit van het vlees in Argentinië is fan-tas-tisch waardoor het gebruik van sausjes en pittige kruiden overbodig is. Geef een Argentijn een parrilla (vleesrooster), een goed stuk rundvlees, ui en knoflook en jij kunt genieten van het beste stukje vlees.  

De nationale drank die in Argentinië veel wordt gedronken is Maté. Dit is een kruidenthee gemaakt van een bitter kruid (Yerba) en wordt gedronken uit een unieke beker met metalen rietje. Bij het drinken van Maté gaat de beker de groep rond. Iedereen drinkt de beker in een paar slokken leeg en vult hem vervolgens voor de volgende ronde. Ben je van plan om naar Argentinië te gaan? Dan is dit zeker een unieke ervaring om mee te maken.
 

Met Air Europa naar Latijns-Amerika

Air Europa vliegt dagelijks onder andere naar deze drie prachtige bestemmingen en zorgt voor een goed begin van jouw reis naar Latijns-Amerika. Ook Air Europa houdt van eten en heeft samen met chef-kok Martín Berasategue een Spaans menu samengesteld op basis van biologische en duurzame producten. Hiervoor hebben zij zelfs de Onboard Hospitality prijs gewonnen! 

Net zoals Shoestring besteedt Air Europa aandacht aan duurzaamheid. Om dit te realiseren heeft Air Europa deelgenomen aan het Aire-programma van de Federal Aviation Administration om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens het laatste rapport van Atmosfair is Air Europa zelfs gekozen tot de meest duurzame Europese luchtvaartmaatschappij. Hiermee is deze Air Europa een perfecte match met het duurzaamheidsbeleid van Shoestring!