Eten en drinken Albanië
Albanezen zelf nemen geen uitgebreid ontbijt. Vaak beperken ze zich tot een kop sterke koffie. Voor hun gasten maken ze doorgaans een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, kos (een soort yoghurt), fetakaas en koffie. ’s Middags wordt uitgebreid geluncht, meestal een warme maaltijd met vlees of vis. En 's avonds laat, om een uur of negen/tien, wederom een warme maaltijd. Daarnaast zijn er bij eetstalletjes tussendoortjes verkrijgbaar zoals byrek, bladerdeeg met daarin fetakaas, ui, vlees en spinazie. Je hebt ronde byrek en driehoekige byrek. En er is qoftë (een soort frikadel) en pita (een bladerdeeg pasteitje).
In de grotere plaatsen heb je naast Albanese ook Griekse en Italiaanse (pizza)restaurants. Op het platteland moet je niet verbaasd zijn als men je vraagt of je honger hebt. De tafel is er altijd rijkelijk gedekt met vers vlees of vis, aardappelen of rijst, salade, kaas, eieren, groente en brood. Na de maaltijd is er (voor de goede spijsvertering) een glaasje raki, ook bij de moslims. Die raki wordt zelfs ’s ochtends vroeg gedronken.
Ingrediënten van de Albanese keuken: Er wordt gebruik gemaakt van diverse groenten zoals paprika, tomaten, uien, augurken, aubergines, courgettes en olijven. In de wintermaanden zijn er kool en wortelen. Wat het vlees betreft: er is schapen- en geitenvlees. Dat wordt geroosterd of gegrild. Ook de ingewanden (hart, lever, nieren, hersens) zijn geliefd. Als je met een busje onderweg bent kun je bij eethuisjes langs de weg pilaf (rijst met vleessaus) of geroosterde kebab krijgen. De kebab kan van lams-, varkens- of rundvlees zijn. Vis is er overal en wordt vers geserveerd. In riviertjes heb je forellen. De specialiteit van Shkodër is karper. Langs de kust heb je allerlei soorten vis zoals baars, brasem en heek.
Typisch Albanese gerechten: Albanees lam wordt bereid met boter, eieren, yoghurt, meel, peterselie en dille. Përshesh was oorspronkelijk een armeluis gerecht, maar tegenwoordig een van de topgerechten van bijvoorbeeld het King’s Park Hotel. Oud brood wordt gemengd met ei, zout en olie. Dan gaat de vleesbouillon erin. Die trekt helemaal in het brood. Wordt geserveerd met witte wijn. Een bijzonder toetje is salskosi, gemaakt van huisgemaakte yoghurt die wordt ingedikt. Andere toetjes zijn halva (een zoet gebakje), xupa (notenpudding) of sheqerpare (in brood gebakken deegballetjes).
Drinken in Albanië: Albanezen houden van koffie zoals de Engelsen van thee houden. Ze houden er een hele ceremonie omheen, het is het moment om de dag door te nemen. Van de Turken hebben de Albanezen de Turkse manier van koffie maken overgenomen. De fijngemalen koffie wordt, samen met suiker en water, enige malen gekookt tot het schuimt. Daarnaast is er overal espresso. Behalve koffie wordt er veel thee gedronken, met name de Albanese bergthee. De originele Albanese bergthee wordt met de hand gepluk, heeft een frisse smaak en is erg gezond. Het is biologisch, rustgevend en cafeïnevrij.
De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.