Reiszoeker

Reizen naar Albanië

Feestdagen en festivals Albanië

Albanië kent de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (Viti i Ri, 1 januari), Dag van de Lente (rond 14 maart), Perzisch Nieuwjaar Nevruz (Dita e Novruzit, 22 maart), Dag van de Arbeid (Një Maji, 1 mei), Dag van Moeder Teresa (Dita e Nënë Terezës, 19 oktober), Onafhankelijkheidsdag (Dita e Pavarësisë, 28 november), Bevrijdingsdag (Dita e Çlirimit, 29 november), Dag van de Jeugd (Dita e Rinisë, 8 december).
NB: Voor enkele van deze feestdagen geldt dat als de feestdag op een zaterdag of een zondag valt, de eerstvolgende maandag een vrije dag ter vervanging wordt.

Islamitische feestdagen schuiven jaarlijks 10 à 11 dagen naar voren. De exacte data zijn afhankelijk van de lokale waarneming van de maan en worden kort tevoren aangekondigd. Aan het eind van de ramadan is het Suikerfeest dat wordt gevierd met familie en vrienden. Iedereen komt bij elkaar voor het vroege ochtendgebed in de moskee. Daarna gaat men eten met familie. Ook het islamitische Offerfeest is een feestdag in Albanië.

Ook de christelijke feestdagen zoals (zowel katholiek als orthodox) Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis (alleen 25 december) zijn nationale feestdagen.

Albanië kent verschillende festivals. Beroemd is het Folklore Festival in Gjirokastër, dat eens in de vijf jaar gehouden wordt. Het werd voor de eerste keer gehouden in 1968 en wordt beschouwd als het belangrijkste culturele evenement in Albanië. Ook vinden er jaarlijks verschillende muziekfestivals plaats, met name in de zomer.