Reiszoeker

Reizen naar Albanië

Land en landschap Albanië

De republiek Albanië (Republika e Shqipërisë) ligt in het zuidoosten van Europa aan de Ionische en Adriatische Zee. Albanië grenst aan de buurlanden Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland. Albanië heeft een oppervlakte van 28.748 km² en is daarmee iets kleiner dan België en ongeveer driekwart van Nederland. De maximale afstand van noord naar zuid bedraagt 370 km en de maximale oost-westafstand 170 km. De hoofdstad van Albanië is Tirana.

Albanië is voor bijna driekwart bergachtig te noemen, vaak onherbergzaam en moeilijk toegankelijk. Met een gemiddelde hoogte van 708 meter is Albanië zelfs een van de hoogstgelegen landen van Europa. De hoogste bergtop in het land is de Korab (2763 m), deze bevindt zich in het Korabitgebergte op het drielandenpunt met Noord-Macedonië en Kosovo.

Aan de Adriatische kust ligt de Westelijke laagvlakte met een kustlijn van 362 km, waaronder de Albanese Riviera aan de Ionische Zee. Langs de Adriatische kust zijn er lange zandstranden. Talrijke rivieren komen in de zee uit. Het land beschikt over een overvloed aan waterkracht. Er zijn 11 belangrijke rivieren met 152 zijtakken. In het oosten, aan de grens met Macedonië, zijn een paar grote meren zoals als het Meer van Ohrid en het Prespameer die beide zeer diep en visrijk zijn. De rivieren en meren worden gebruikt voor bevloeiing, voor opwekking van elektriciteit, voor de visvangst en voor toerisme.