Reiszoeker

Reizen naar Albanië

Taal Albanië

Het Albanees (Shqip) is de enige officiële taal van Albanië. De Shkumbinrivier, die het land ruwweg in tweeën verdeelt, scheidt sprekers van het noordelijke dialect (Gegisch) van die van het zuidelijke dialect (Toskisch). Het is dezelfde taal, maar uitspraak en woordenschat vertonen een aantal duidelijke verschillen, net zoals in België een West-Vlaming en een Limburger (of in Nederland een Brabander en een Groninger) een verschillende uitspraak en woordenschat hebben. Andere talen die gesproken worden in Albanië zijn o.a. het Grieks, Macedonisch, Vlach Romani en de Montenegrijnse variant van het Servisch.

Enkele Albanese woorden:
Po - Ja
Jo - Nee
Ndoshta - Misschien
Përshëndetje! - Hallo!
Flet ndonjëri anglisht këtu? - Spreekt hier iemand Engels?

Het Albanees wordt behalve in Albanië en Kosovo gesproken in Zuid-Italië, en ook in delen van Macedonië, Montenegro en Noord-Griekenland. Ook Albanezen in de diaspora (Canada, Verenigde Staten, Europa, Turkije en Egypte) spreken Albanees.

In het noorden en in Tirana spreken veel Albanezen ook Italiaans. In Tirana spreken steeds meer jongeren Engels, en in mindere mate Duits of Frans. In banken en (grotere) restaurants kun je met Engels goed terecht.

Het Albanese schrift: Van A tot Z blijkt in het Albanees een beetje anders te zijn want dit alfabet heeft wel 36 letters. Van A tot Zh dus... Opvallende letters en hun uitspraak:

ç - tj, als in diertje
ë – stomme e, als in praten
gj – dj, als in jeans
zh – als in journalist