Reiszoeker

Reizen naar China

Bagage en kledij China

Het grootste gedeelte van het jaar is het in grote delen van China tropisch warm. Neem daarom dunne kleding mee die je (zo nodig) in lagen kunt dragen. In Yangshuo is een shirt met lange mouwen en een lange broek handig als bescherming tegen de muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist, kun je ter plaatse vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paraplu en een dun regenjack zijn wel handig, het eerste zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Verder is een sweater, een fleece trui en een jasje zeker in het voor- en najaar nodig. Een paar goede, ingelopen (wandel)schoenen met goed profiel en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen.

Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterij/oplader, zaklantaarn, wekker (of je telefoon waarop je een wekker kunt zetten), schrijfwaren, boeken, geldig paspoort met Chinees visum, euro's voor noodgevallen, kopieën van paspoort en reisverzekering (al dan niet digitaal), een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: leeslampje, universele stekker (alleen voor Hong Kong nodig).

Dit alles verpak je het liefst in een reistas op wieltjes of rugzak, een harde koffer raden we af. Denk aan immens grote treinstations waar je vaak een stuk moet lopen met je bagage. Zorg daarom dat je bagage niet te zwaar is, 20 kg is het maximum maar het beste is om je te beperken tot 12 kilo. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. In de treinen zijn de hardsleepers voorzien van beddengoed. Een slaapzak is niet nodig, een lakenzak kan wel handig zijn.