Reiszoeker

Reizen naar China

Festivals China

Festivals en feesten China heeft 9 nationale feestdagen: China kent een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Jeugd (4 mei); Dag van het Kind (1 juni); Dag van de Communistische Partij (1 juli); Dag van de stichting van de PLA (1 augustus); Dag van de Volksrepubliek (1 oktober).

Speciale ceremonies worden gehouden in taoïstische en boeddhistische tempels op vollemaans- en nieuwe maansdagen. Leuk om er dan dus een kijkje te gaan nemen. Kleurrijk is ook het Lantaarnfestival (Yuànxi-o Jié). Mensen maken (of kopen) dan papieren lantaarns en lopen hier 's avonds mee door de straten.

Chinees Nieuwjaar Het Chinese Nieuwjaar valt op de dertigste dag van de twaalfde maanmaand. Voor meer dan een miljard mensen over de hele wereld is het de belangrijkste feestdag van het jaar. Van tevoren maakt iedereen zijn huis goed schoon en lost lopende schulden af. Messen, scharen en naalden gaan achter slot en grendel. Zo kunnen ze niet per vergissing het geluk van het nieuwe jaar kapot maken. In de kamers staan bloemen en op rode papierstroken worden gelukwensen gekalligrafeerd. Op de avond zelf moeten de kwade geesten worden verjaagd. Omdat die bang zijn voor de gelukskleur rood, voor vuur en voor lawaai, steken de mensen ontzettend veel roodgekleurd knalvuurwerk af. Op straat dansen draken en leeuwen. Kinderen hebben nieuwe kleren aan en buigen voor hun ouders die hun geluksgeld geven in rode enveloppen. Ze mogen zoveel snoepen als ze willen en ze krijgen op nieuwjaarsdag nooit straf.

Vakantie in China: De vakantiedagen van de inwoners van China concentreren zich rond drie periodes. Allereerst rond Chinees Nieuwjaar (januari of februari). De exacte week verschilt ieder jaar omdat de Chinese jaartelling gebaseerd is op de stand van de maan. Ook in het voorjaar zijn de Chinezen massaal vrij op May Day en de dagen daar omheen (Golden Week), dit valt van eind april tot begin mei. De laatste periode is rond de nationale feestdag op 1 oktober, dus de eerste week van oktober.

Tijdens vakantieperiodes staat familie centraal en omdat China een groot land is, hebben mensen tijd nodig om naar hun familie te kunnen reizen. Veel Chinezen maken tijdens deze drie vakantieperiodes dan ook van de gelegenheid gebruik om te reizen. Een klein deel van die Chinese reizigers gaat naar het buitenland, een groot deel blijft in eigen land om de binnenlandse toeristische trekpleisters te bezoeken. Treinen en luchthavens, maar ook bezienswaardigheden, zijn dan bijzonder druk en hectisch. Houd daar rekening mee!