Reiszoeker

Reizen naar China

Communicatie China

De postbezorging in China is betrouwbaar. Postzegels zijn bij de meeste hotelrecepties verkrijgbaar. Luchtpost van China naar Nederland doet er ongeveer een week over.

Telefoneren in China
Het telefoonverkeer is de laatste jaren enorm verbeterd. IDD (International Direct Dialing) is vaak mogelijk, ook in kleine plaatsen. Internationaal bellen is vanuit het hotel een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Met een IP (Internet Phone) telefoonkaart kun je via een lokaal nummer en de code die op de kaart staat internationaal telefoneren. Betaal voor deze kaarten nooit de prijs die op de kaart staat. Zo zijn kaarten van 100 yuan vaak 30 tot 50 yuan. Winkels met mobiele telefoons hebben vaak deze telefoonkaarten.

Mobiel bellen vanuit China
China beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Wil je met je mobiel internationaal bellen, informeer dan bij je provider of die een roaming overeenkomst heeft met een Chinese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Heb je een simlock-vrij toestel, dan is het voordeliger om een prepaid simkaart te kopen van China Mobile of China Unicom. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met het geluksgetal ‘8’ erin.

Internet in China
Hotels, restaurants en koffiebarretjes hebben in de regel WiFi. Wil je e-mailen dan kun je naar een internetcafé. Vaak zijn het grote, rokerige zalen vol met computers en gamers. Deze zijn tot diep in de nacht geopend en het kost ongeveer een euro per uur. Laat aan de balie je paspoort zien en je krijgt een inlogcode. Houd er rekening mee dat sommige websites geblokkeerd zijn, zoals Twitter, Facebook, Instagram en Youtube. Bing.com is een redelijk alternatief voor het geblokkeerde Google. Chinezen zelf gebruiken Baidu.com, wat ook voor bijvoorbeeld vertalingen handig kan zijn.

Internet in China
Heb je een simlock-vrij toestel, dan is het handig om een prepaid simkaart te kopen van China Mobile of China Unicom. Neem je paspoort mee bij de aankoop. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met het geluksgetal ‘8’ erin. Met een internetkaart van 2 gigabyte heb je ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. En je bent niet afhankelijk van WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Chinezen gebruiken amper whatsapp, maar vooral weixin. Wie zelfstandig reist doet er goed aan om de Engelse versie van weixin te downloaden. Zo kan je eventueel hulp vragen van de Chinese vrienden die je onderweg maakt.