Reiszoeker

Reizen naar Ecuador

Eten en drinken Ecuador

Eten:
Eet bij voorkeur in drukke restaurants of eettentjes. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten.

Ontbijt (Spaans = desayuno):
Een stevig ontbijt van brood en eieren (huevos) naar keus klaargemaakt komt het meest voor. Vraag om een 'desayuno americano'. Wie dat te zwaar vindt, kan ook een ontbijt met toast, jam en zoete broodjes krijgen. Koffie is bijna altijd oploskoffie. Wil je melk in de koffie vraag dan naar café con leche (= warme melk met oploskoffie) en verder zijn er altijd verse vruchtensappen te krijgen. Let erop dat je puur sap (jugo puro) en niet met water (con agua) krijgt. Er zijn vele soorten vruchtensappen zoals mora (bramen), naranja (sinaasappel), naranjilla (lokaal fruit), maracuya (passie vrucht) en piña (ananas). Wie eens wat anders wil, kan humitas (een soort zoete mais pannekoekjes) proberen. Deze worden vooral in het hoogland geserveerd.

Lunch (almuerzo), diner (cena of merienda) en snacks:
Voor de Ecuadorianen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, voor bezoekers, die vaak onderweg zijn, vaak de minst belangrijke. Vlees, vis of gevogelte is een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn, zeker in de duurdere toeristenrestaurants. Churrasco is een vleesgerecht wat meestal geserveerd wordt met gebakken eieren en frites. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. Wie echt eens wat anders wil proeven kan cuy bestellen. Het is geroosterde cavia, een delicatesse uit het Inca- verleden. Het zou ook een afrodisiacum zijn. Overal in de steden kun je trouwens uitstekend vis eten. Van harte aanbevolen in deze is ceviche, met citroen gemarineerde rauwe vis, garnalen of schelpdieren en die altijd geserveerd wordt met popcorn. Bijna alle gerechten worden geserveerd met rijst. Verder is er in de steden natuurlijk ook westers voedsel zoals pasta's en pizza's te krijgen. In chifa's kun je terecht voor de chinese cuisine. Heerlijke tussendoortjes zijn de llapinggachos gemaakt van gebakken gestampte aardappelen en kaas en soms wortel (voor de kleur) die ook wel worden bereid met stukjes gebakken varkensvlees.

Drinken:
Water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Overal kun je mineraalwater (Agua mineral) kopen. Een belangrijk merk is Güitig, maar er zijn meer merken van goede kwaliteit zoals Agua Linda. Agua mineral con gas is koolzuurhoudend water, sin gas is water zonder bubbels. Verder zijn er natuurlijk de geijkte frisdranken te koop als Coca Cola en Sprite.
Wijn (de lokale wijn is ronduit slecht) wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Lokale biermerken zijn Club en Pilsener. Ecuador's sterkere brouwsels zijn onder meer rum, het lokaal gebrouwen aguardiente (gemaakt van suikerriet) en het hieruit voortvloeiende canelazo. Een heerlijk warm geserveerd drankje!