Reiszoeker

Reizen naar Ecuador

Landschap Ecuador

Ecuador (= Spaans voor evenaar) is acht maal zo groot als Nederland en op dat relatief kleine gebied is een enorme verscheidenheid aan landschappen en cultuur te vinden. Het grootste deel van het land is het laaggelegen Amazone-oerwoud. De Ecuadoriaanse jungle (ook wel 'Selva' genoemd) is altijd warm en vochtig en tevens de woonplaats van zeer veel indianenstammen en kent een zeer gevarieerde flora en fauna. Het gebied wordt doorsneden door een aantal grote rivieren waarvan de Rio Napo de bekendste is. Aan de oostkant ligt Peru terwijl in het westen het imposante Andesgebergte ligt, dat aan de jungle grenst. De plotseling oprijzende Andes, ook wel de 'Sierra' genoemd heeft twee 'cordilleras', ketens. Hier heb je weer een heel ander klimaat. Het hele jaar door heerst hier een lente-achtig klimaat. Deze regio is van oudsher zeer druk bevolkt, omdat het door de vulkanische aarde zeer vruchtbaar is. De Inca's leefden hier, wat nog te zien is bij 'Ingapirca', de belangrijkste Inca-ruïnes van Ecuador. In dit gebied ligt ook de zgn. 'Laan der Vulkanen' die onder andere de beroemde Cotopaxi-vulkaan herbergt, die met 5897 meter de hoogste actieve vulkaan ter wereld is. Een andere beroemde vulkaan van Ecuador is de Chimborazo die met zijn 6310 meter de hoogste berg van dit land is en tevens vanaf het middelpunt van de aarde gezien de hoogste berg ter wereld. Dit komt door de bolling van de aarde bij de evenaar. Verder naar het westen ligt de 'Costa', oftewel de kust. Tot slot zijn er dan nog de Galapagos-eilanden, die zo'n duizend kilometer van het vasteland liggen. Deze archipel in de Stille Oceaan bestaat uit een groep van 13 grote en 6 kleine vulkanische eilanden en vele uit zee opdoemende rotsen. De meeste eilanden hebben twee en soms drie namen, een Spaanse, Engelse en een officiële Ecuadoriaanse naam. Het hele jaar door kun je hier bijzondere vogel- en diersoorten bekijken, zoals de Blauwvoet Jan-van-Gent en de Galápagos-schildpad.

Flora: Ecuador is gezegend met een prachtige en veelzijdige natuur die vooral te danken is aan de vele klimaatzones die het land rijk is. Aan de kust vind je vooral veel mangrovebossen en tropisch woud. Waar de Andes oprijst, ontstaat door de stijgregens tegen de hellingen tropisch nevelwoud. Op de hoogvlaktes van de Andes vind je de 'páramo', een landschap voornamelijk bestaand uit grassen en lage begroeiing. Hier vind je o.a. spectaculaire bromelia's, gentianen en de nationale bloem, de Chuquiragua. In de niches van de bergen vind je polylepisbossen die je doen geloven dat je in een waar sprookje terechtgekomen bent. Dan is er aan de oostkant van de Andes nog het tropische regenwoud met zijn enorme diversiteit in flora en fauna. Gedurende onze rondreis zul je alle bovenstaande landschappen tegenkomen.

Fauna: De dierenwereld is al net zo gevarieerd. Ruim 300 zoogdieren zijn waargenomen op Ecuadoriaans grondgebied waaronder alleen al zo'n 100 soorten vleermuizen. In de Andes komen de zeldzame brilbeer en poema voor. Veel voorkomende dieren van de 'páramo' zijn o.a. herten, konijnen en vossen. In het regenwoud word je gewekt door het geschreeuw van de brulapen en kun je op zoek naar luiaarden, peccaries (wilde varkens), armadillos (gordeldieren), capibara's en miereneters. Rivierdolfijnen worden soms waargenomen in het Amazonegebied. Andere exotische dieren die hier voorkomen, maar die zelden gesignaleerd worden zijn de jaguar, ocelot en tapir. Op vogelgebied is er een keur aan prachtiggekleurde kolibries, vele soorten roofvogels waaronder de condor, ara's en verschillende soorten toekans. Het kleine Ecuador huist meer dan 1500 vogelsoorten en soms worden diep in de jungle nog nieuwe soorten ontdekt. Duizenden insecten zijn reeds beschreven en evenzoveel soorten wachten nog op hun ontdekking. De prachtigste zijn wel de vele vlindersoorten die soms wel 15 centimeter groot worden.

De Galápagos-eilanden zijn voor vogelliefhebbers een waar paradijs. Hier vind je vele endemische soorten waaronder albatrossen, aalscholvers, Darwin-vinken, fregratvogels, pelikanen, flamingo's, blauwvoet jan-van-genten en natuurlijk de Galápagospinguin. Andere dieren die je hier waarschijnlijk zult zien zijn de reuzenschildpadden, land- en zeeleguanen en de zeeleeuw. De Galápagos-fauna kenmerkt zich door het feit dat je de dieren heel dicht kunt naderen, een gevolg van het ontbreken van natuurlijke vijanden. Ook de onderwaterwereld is uniek en liefhebbers kunnen dan ook snorkelen tussen de vele soorten kleurrijke vissen.