Reiszoeker

Reizen naar Ecuador

Veiligheid Ecuador

Je reist naar een ontwikkelingsland waar de verschillen tussen arm en rijk erg groot zijn. Jouw camara is voor velen een jaarsalaris en meer. 
Toeristen zijn een makkelijke prooi omdat ze meestal zorgeloos rondlopen, de stad niet kennen en bovendien aan het genieten zijn van het moois dat ze om zich heen zien. Het volgende verhaal gaat over alertheid en is dus puur preventief. Dus, let op je spullen en laat in geen geval een rugzak of camara onbeheerd achter.

In de steden zijn soms zakkenrollers aan het werk. De zakkenrollers zijn eenvoudig van het lijf te houden: zorg dat je je grote geld en waardepapieren onder je kleding draagt, op een manier die niet zichtbaar is. Houd wat handgeld apart, zodat je niet midden op straat naar je grote geld moet zoeken. Draag je dagrugzak op je buik als er waardevolle zaken inzitten. Draag je camera in je tas zodat deze niet in een oogopslag zichtbaar is. Vooral op plaatsen waar het erg druk is en mensen langs elkaar heen schuifelen, zoals op markten en in busstations is het belangrijk om goed op je eigendommen te letten.

Berovingen vinden een enkele keer plaats. In de grote steden, maar ook langs de kust. Een moment dat je er even niet helemaal bij was met je aandacht, of op een plek die al wat unheimisch aanvoelde. Dwaal niet te ver af naar onbekende straten en wijken, loop niet alleen over straat in het donker en gebruik een goede dosis common sense.

Laat je nooit in met iemand die drugs aanbiedt en ga niet mee met 'politie in burger' zonder juiste identificatie. Spullen zijn in hotelkamers redelijk veilig, maar laat geen geld of waardevolle zaken rondslingeren. Stop ze bij voorbaat in een afgesloten tas of beter nog, geef ze af aan de balie van het hotel. In de hotels die we gebruiken kun je vrijwel altijd je waardevolle zaken veilig achterlaten in een kluisje (caja de seguridad). Zeker in Quito en Guayaquil raden we je aan om alleen wanneer je geld moet wisselen met je paspoort over straat te gaan en dit anders gewoon in de kluis achter te laten. Draag geen waardevolle zonnebrillen of sieraden op straat. Let in restaurants en internetcafe's goed op je tas. Wie zijn gezond verstand gebruikt en alert is hoeft, uitzonderingen daargelaten, geen problemen te verwachten.