Reiszoeker

Reizen naar Ecuador

Fooien Ecuador

De werknemers in restaurants en hotels verdienen weinig. Je kunt aan de armoede in het land geen einde maken, maar wel zorgen dat degenen die voor je werken een goede fooi krijgen. In de restaurants waar je eet, wordt standaard 12% belasting toegevoegd aan de rekening en in de wat duurdere restaurants 10% fooi. Wordt de fooi niet op de rekening vermeld, dan dien je wel minimaal 10% fooi achter te laten. Voor het personeel van hotels is de richtlijn (tenminste als er naar tevredenheid service is geleverd) USD 0,50-1 fooi per reiziger per dag.

Het is voor dit soort fooien handig om een fooienpot te hebben die roulerend door reizigers wordt beheerd in overleg met de reisbegeleider. Die pot kan ook gebruikt worden om kleine versnaperingen voor de hele groep onderweg te betalen. Taxi's hoef je geen fooi te geven. Over het algemeen is de prijs die je voor het ritje betaalt toch al duidelijk hoger dan wat ze normaal krijgen van inlanders.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Shoestring werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 10 USD per dag per groep. Een richtbedrag voor de chauffeur is 3 USD per dag per groep. Wordt er gebruik gemaakt van een lokale gids, dan is een fooi van 5 USD per dag per groep een goed richtbedrag.