Reiszoeker

Reizen naar Italië

Cultuur Italië

De cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Italianen anderzijds zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder is een aantal punten uitgelicht, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de Italianen.

Begroetingen: In Italië gaat een begroeting vergezeld met twee zoenen op de wang. De eerste links, de tweede rechts. Doe je het andersom, dan riskeer je een zoen vol op de mond. Attenzione!

Uiterlijk: Schoonheid in alle mogelijke vormen hoort bij het Italiaanse ‘La dolce vita’ (het goede leven). Het is essentieel er altijd verzorgd uit te zien. Italianen besteden dan ook veel aandacht aan hun kleding, schoeisel en de rest van hun uiterlijk voordat ze het huis verlaten. Of hij/zij nou naar een feestje gaat of een informeel uitje heeft, een Italiaan probeert er altijd tiptop bij te lopen.

Gespreksstof: Voetbal en politiek. Dat zijn de twee onderwerpen waarover Italianen hevige discussies voeren. Voetbal is overduidelijk volkssport nummer één, en politiek is eveneens een heet hangijzer in Italië. De politieke verdeeldheid is in Italië groot, heftige discussies liggen altijd op de loer.

Verkeer: In het verkeer gedragen Italianen zich soms als gekken. Bumperkleven, onophoudelijk claxonneren, onterecht voorrang nemen, ondoordacht inhalen en (obscene) gebaren maken; het lijkt er allemaal bij te horen. Let ook als voetganger dus goed op in het Italiaanse verkeer.

Zwembaden: Veel buitenzwembaden zijn vaak pas vanaf eind mei gevuld, meestal tot ongeveer half september. In buitenzwembaden is een badmuts vaak verplicht.

Werelderfgoedlijst van UNESCO: Er zijn circa vijftig Italiaanse hoogtepunten op deze lijst geregistreerd en dat aantal zal naar alle waarschijnlijkheid toenemen. Enkele van de bezienswaardigheden zijn de historische centra van Rome, Florence, Venetië, Napels en Siena, meerdere prachtige kerken en kathedralen, het Domplein van Pisa, maar ook natuurmonumenten zoals de Dolomieten en de vulkaan de Etna.

Driekoningen: In Nederland en België wordt Sinterklaas als grote kindervriend bestempeld. Italië heeft eenzelfde soort traditie: La Befana is een kleine, oude dame (geen heks!) die in de nacht van 5 op 6 januari op haar vliegende bezem snoep en cadeautjes brengt aan zoete Italiaanse kinderen.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.