Reiszoeker

Reizen naar Italië

Openingstijden Italië

In de belangrijkste steden hebben de grote winkelketens vaak orario continuo, ze zijn doorlopend geopend. De middagsluiting, vaak tussen 12.30 en 15.30 uur, is echter op de meeste plaatsen nog steeds een feit. Veel winkels, ook in de kleinere steden, zijn op maandag gesloten. En supermarkten sluiten één middag per week (deze weekdag verschilt per streek). Op officiële feestdagen en op de feestdagen van de lokale patroonheilige kom je voor gesloten winkeldeuren te staan.

Banken en postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.30 uur en 15.00 tot 16.00 uur. Banken zijn dicht in het weekend, postkantoren zijn wel op zaterdagochtend open, van 8.30 tot 11.30 uur.

Italië telt een groot aantal musea die de moeite waard zijn. Een topmuseum is bijvoorbeeld het Uffizi in Florence. Op maandag zijn de meeste musea (en een aantal bezienswaardigheden) dicht. Openingstijden verschillen per museum: sommige zijn alleen open in de ochtend, andere hebben ook een middagopening, weer andere zijn de gehele dag geopend. Op feestdagen zijn ook de musea gesloten. Musea die staatseigendom zijn geven 60-plussers en jongeren onder de 18 gratis toegang op vertoon van een persoonsbewijs dat de leeftijd aantoont. Voor een aantal zeer populaire bezienswaardigheden is het vooraf reserveren een must.