Reiszoeker

Reizen naar Italië

Eten en drinken Italië

‘La dolce vita’ oftewel ‘het goede leven’ is een uitspraak die veel gebruikt wordt als men het over Italië en de Italianen heeft. Een belangrijk onderdeel daarvan is eten. Lekker eten is namelijk heilig voor Italianen. Eten doe je in Italië het liefst in goed gezelschap van vrienden, maar vooral familie.

Eten: Italiaanse restaurants tref je wereldwijd en iedereen schrijft pizza en pasta toe aan Italië. En ja, er bestaan honderden pizza- en pastasoorten. Maar de Italiaanse keuken biedt veel en veel meer. De keuken varieert van regio tot regio en heeft verschillende lokale specialiteiten. Rond Florence en Pisa vind je bijvoorbeeld de eenvoudige Toscaanse boerenkeuken, waar veel seizoengroenten worden gegeten, uiteraard in combinatie met verse, groene olijfolie. Bonen staan zowat dagelijks op het menu, iets wat de inwoners van Toscane de bijnaam ‘mangiafagioli’(boneneters) heeft gegeven. In Umbrië, de streek vlak in het midden van Italië, is het bekendste voedingsmiddel zonder twijfel de (meestal zwarte) truffel. Deze wordt zowel rauw gegeten, als verwerkt in sauzen, kaas of pasta. In Venetië draait de keuken weer voornamelijk om vis, kruiden en rijst.

IJszaken: IJsliefhebbers moeten in Italië helemaal gek worden. Nergens ter wereld kun je op zoveel plekken verrukkelijk ambachtelijk bereid schepijs eten, zowel in de winter als in de zomer. En dan zoveel smaken…

Koffie: Net als heerlijk eten is een kop koffie een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van veel Italianen. En dan met prachtig klinkende namen zoals espresso, ristretto, cappuccino, caffè macchiato, latte macchiato en caffè lungo. Een in België en Nederland ingeburgerde cappuccino wordt door Italianen alleen maar ’s morgens gedronken. Ze zien cappuccino als een ontbijtkoffie, die soms zelfs in plaats van ontbijt genuttigd wordt. Na 11 uur ’s ochtends bestel je volgens Italiaans gebruik een espresso.

Kraanwater: Dit is in Italië over het algemeen van goede kwaliteit en kan veilig worden gedronken. Wel heeft het water vaak een chloorsmaakje. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘acqua non potabile’ (geen drinkwater) is aangebracht, kun je beter mineraalwater drinken, dat overal verkrijgbaar is.

Restaurants en bars: Het kan lang zoeken zijn naar gezellige restaurants met kaarslicht. De reden? Kaarsen horen volgens Italianen in de kerk en op het kerkhof, niet in een restaurant. Veel Italiaanse gasten (en fel tl-licht) geven een betere garantie op lekker eten. In een bar is het gebruikelijk om eerst af te rekenen aan de kassa. Daarna bestel je met je bonnetje (scontrino) aan de bar. Gooi de bon niet binnen een straal van 50 meter van die plek weg, dat kan je namelijk een boete opleveren.
In Italië wordt de lunch (il pranzo) gewoonlijk geserveerd tussen 13:00 en 14:30 uur en la cena vanaf 20:00 uur. Een aperitivo voor aanvang van het diner is bij veel Italianen gebruikelijk, het gaat dan om een alcoholisch drankje met een hapje aan het begin van de avond, tussen 19:00 en 21:00 uur.
In sommige Italiaanse restaurants wordt ‘coperto’ (een vast bedrag per persoon voor brood en bediening) berekend, een bedrag van meestal tussen €0,50 en €4. Deze ‘coperto’ hoort te zijn aangegeven op de menukaarten.
Ook handig om te weten: Je betaalt in Italië staand aan een bar minder voor je drankjes dan wanneer je aan een tafeltje bediend wordt.