Reiszoeker

Reizen naar Kenia

Cultuur Kenia

Probeer voor vertrek iets te lezen over de plaatselijke levenswijze, zodat je niet al te vreemd opkijkt van de soms primitieve omstandigheden. Dan is de kans groter dat je van de reis zult genieten. Neem je voor te kijken naar wat er allemaal wél is, en niet te lang stil te staan bij wat er eventueel niet is. Daarnaast maken de Kenianen zich niet snel druk om pech, vertraging of de tijd. Tijd is in Afrika een relatief begrip! De mensen leven vaak van dag tot dag en maken zich niet druk om een uur eerder of later! Als Westerse reiziger is het verstandig om je hierin in te leven. Afstanden worden hierdoor vaak uitgedrukt in kilometers in plaats van tijd, daar tijd altijd een schatting is en onder voorbehoud van omstandigheden.

Omgangsvormen: Tijdens een ontmoeting zegt altijd de jongste of lagere in rang als eerste goedendag en hij/zij kan daarbij een lichte buiging maken. De groet wordt gevolgd door een handdruk, àltijd met de rechterhand. Het wordt als zeer beleefd ervaren om, na de handdruk, de rechterhand naar het hart te brengen. Bij een bezoek aan iemand zegt de bezoeker als eerste goedendag, aan het eind van de visite groet de bezoeker wederom als eerste. Iets aanreiken met de linkerhand wordt onbehoorlijk gevonden als de rechterhand intact is, óók als deze iets zou dragen. Links eten is eveneens onbeleefd. Elkaar in het openbaar kussen getuigt eveneens van slechte manieren. Voorkom dat men je beschouwt als een 'beterweter', dit wordt als beledigend ervaren. Beledigen gaat gemakkelijker dan je denkt!

Bedelen: Je zult in grote steden ongetwijfeld worden aangeklampt door bedelaars. Ze vragen om geld, zeep of pennen. Soms om snoep. Enkele bedelaars noemen meteen het bedrag dat van je verlangd wordt. Door hen geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. Als kinderen op deze manier veel geld binnenbrengen, sturen hun ouders ze niet meer naar school. Shoestring houdt er de regel op na kinderen nooit geld te geven, hooguit fruit of iets anders te eten (geen snoep!). Het is geaccepteerd om aan oude of invalide mensen te geven. De werkelijkheid achter elke bedelaar is heel verschillend. Een enkeling bedelt inderdaad voor zijn of haar eten, maar de meesten worden gedwongen om op deze manier hun plekje in een huis te betalen. Daarnaast zijn in de steden steeds meer verslaafden aan alcohol en drugs. Het beste kun je geld geven aan een gerenommeerde charitatieve instelling, in Nederland of ter plaatse.

Aankopen en afdingen: Mogelijke souvenirs zijn sisal manden, sieraden en gebruiksvoorwerpen van nomadenvolken, houtsnijwerk, kalebassen en batik. Sommige dagelijkse gebruiksvoorwerpen die op elke markt te koop zijn, zoals soeplepels van oude conservenblikjes of een halve kokosnoot, zijn grappige souvenirs. Kinderspeelgoed, gemaakt van bierblikjes, ijzerdraad en kroonkurken, is ook een voorbeeld van een souvenir dat misschien leuker staat op de commode dan de obligate Masai-kalebas. En wat te denken van een paar sandalen, gemaakt van een oude autoband? Iets dat je zeker niet mag vergeten mee te nemen is een kanga, een mooi bedrukte lap stof die door elke vrouw in Oost-Afrika wordt gebruikt als wikkelrok, sjaal of draagdoek. Kanga's zijn vaak voorzien van een Swahili spreekwoord of gezegde. Niet vergeten de verkoper de betekenis ervan te vragen! Zowel op markten als in winkels moet je afdingen, waarbij je kunt beginnen met een derde van de vraagprijs. Als je iets echt graag hebben wilt, moet je niet eindeloos blijven afdingen, maar voor jezelf bepalen wat het je waard is.

Cadeautjes: Het komt soms voor dat er tijdens een van onze reizen een schooltje of andere instelling bezocht wordt. Dan zijn schoolbordkrijtjes, kinderkleding, schriften en pennen een welkome gift. Je zult onderweg ook ervaren dat mensen soms iets van je willen hebben. Bedenk echter dat ook in Afrika vaak geldt: "voor wat hoort wat". Als iemand iets voor je doet (je kleren wast of poseert voor een foto) dan kun je in ruil daarvoor best (naast geld) een pen of T-shirt geven.

Muziek: Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van de Oost-Afrikaanse volkeren. Drums in vele toonaarden, allerlei klanken slaghout en uit hout vervaardigde xylofoons spelen een belangrijke rol. Ook dierlijke producten zoals hoorns dienen vaak als basis voor een muziekinstrument. Snaarinstrumenten zijn er in vele variëteiten, vaak met een plantaardige oorsprong, zoals kalebas en kokosnoot.

Dans: De dans heeft altijd een zeer belangrijke plaats ingenomen in de Afrikaanse cultuur. De bevolking gebruikt het als uiting van vreugde of verdriet, maar het is ook een middel ter bestrijding van ziekten en ter verjaging van boze geesten. Met zang en dans, gebruikmakend van traditionele muziekinstrumenten, wordt geprobeerd de goden gunstig te stemmen om zodoende een rijke jacht- of oorlogsbuit binnen te halen. In het verleden was verlies of winst tijdens een treffen tussen twee stammen dan ook vaak een teken van de kracht der goden.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.