Reiszoeker

Reizen naar Kenia

Eten en drinken Kenia

Eten:  De keuken van het vasteland van Kenia is niet besteed aan culinaire fijnproevers. De traditionele basisingrediënten zijn vlees en kip; tomaat, wortel en ui; peper en zout. Dit wordt gegeten met rijst, cassave, kookbananen of 'chipsi' (frites). Aan de kust en aan het Victoriameer wordt dit assortiment uitgebreid met verse vis. Gelukkig heeft de keuken de nodige invloed ondergaan van de in het land wonende Indiërs. Zo kan men nu overal 'chapati' (soort pannenkoek) en 'samosa' (hartig gevuld deegflapje) kopen als heerlijk tussendoortje. Zeker aan de kust en op de eilanden kun je je te buiten gaan aan een heerlijke pilau of curry. In de grote steden vind je natuurlijk een aantal dure restaurants, waar je een maaltijd kunt krijgen die min of meer vergelijkbaar is met wat in Europa wordt geserveerd. Het nuttigen van 'fast food' wint ook in deze landen aan populariteit en het is in vrijwel elke stad mogelijk om snacks te kopen, zoals patat met veel ketchup, hamburgers, worstjes, eieren, 'fish and chips'. Op de markten wordt een grote verscheidenheid aan verse produkten te koop aangeboden en vooral het assortiment tropische vruchten is uitgebreid; mango's, papaja's, ananas, guaves, bananen, kokosnoten en sinaasappels. Zolang het fruit nog ongeschild is kun je het veilig eten.

Drinken: Veel drinken moet in Kenia. Drink in geen geval water uit de kraan. Mineraalwater is overal verkrijgbaar; het wordt verkocht in plastic flessen. Als je grote 5/10 liter flessen koopt, kun je dat overschenken in een kleinere fles zodat je niet de hele tijd plastic flessen hoeft weg te gooien. Frisdranken als Coca Cola en Fanta zijn ook overal te koop, evenals koffie en thee. Op plaatsen waar veel toeristen komen staan vaak verse vruchtensappen op de kaart; een absolute aanrader. In Kenia wordt veel bier gedronken. Bier is in verhouding niet duur. Er zijn verschillende soorten bier (zelfs bananenbier) met een verschillend alcoholpercentage. Wijn raden we je niet aan, hoewel Kenia wel wat wijn produceert, waarvan Naivasha de beste is. Veel supermarkten verkopen sterke drank (whisky, gin, wodka en brandy). Er zijn twee lokale likeuren in Kenia: Kenya Cane, een sterk goedje gebaseerd op suikerriet, en Kenya Gold, een aangename koffielikeur.

Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Er gaat een kok mee op de reis die op plaatsen waar het niet mogelijk is uit eten te gaan de maaltijden (ook ontbijt en lunch) zal bereiden. Het is de bedoeling dat beurtelings een paar mensen helpen bij het snijden van groenten en het doen van de afwas. De reisbegeleider zal aan het begin van de reis een bedrag inzamelen voor het inkopen van de gezamenlijke maaltijden. Hiervan wordt een kasboek bij gehouden wat voor iedereen ter inzage is. Het bedrag dat je kwijt zult zijn voor de gezamenlijke maaltijden is per groep verschillend maar zal afhankelijk van de reis die je boekt tussen de € 200 en € 250 zijn. Met dit bedrag is rekening gehouden in de hoogte van het aanbevolen zakgeld. Op sommige plaatsen is geen water, zodat je aangewezen bent op eigen voorraden. Op deze plaatsen moet zeer zuinig worden omgesprongen met water.