Reiszoeker

Reizen naar Lesotho

Feestdagen en festivals Lesotho

Naast christelijke dagen als Pasen, Hemelvaart en Kerstmis kent Lesotho de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Moshoeshoe Day (11 maart), Commonwealth Day (tweede maandag in maart), Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Africa Day (25 mei), Verjaardag van de koning (17 juli), Onafhankelijkheidsdag (4 oktober), Boxing Day (Tweede Kerstdag, 26 december).

Moshoeshoe dag in Lesotho: Deze jaarlijks nationale feestdag wordt gevierd ter nagedachtenis aan de sterfdag van de stichter van het land op 11 maart 1870. Moshoeshoe I (geboren in circa 1786) was van 1822 tot 1870 stamhoofd van de Basotho en stichter van Basutoland, het tegenwoordige Lesotho. Zijn dynastie regeert tegenwoordig nog steeds over het koninkrijk Lesotho.

Commonwealth Day in Lesotho: Jaarlijks wordt op de tweede maandag in maart door landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk deze dag gevierd. Commonwealth Day herinnert aan de eenheid die ze nu vormen in het 'Gemenebest van Naties'. De datum is neutraal en heeft geen enkele historische betekenis.

Africa Day in Lesotho: 'Afrikadag' (of 'Dag van Afrika') herinnert aan de oprichting van de 'Organisatie van Afrikaanse Eenheid' op 25 mei 1963. De organisatie werd overigens ontbonden in 2002 en opgevolgd door de Afrikaanse Unie.

Verjaardag van de koning van Lesotho: King’s birthday is een feestdag ter ere van de verjaardag van de koning en wordt gevierd op 17 juli. Verwacht echter geen Nederlandse Koningsdag taferelen. Het feest in Lesotho is beduidend meer ingetogen. Letsie III van Lesotho (17 juli 1963), is de huidige koning van het koninkrijk Lesotho.

Cultureel festival in Lesotho: Op het jaarlijks terugkerende Morija Arts & Cultural Festival komen kunstenaars, dansers, musici, toneelspelers en poëten samen om alle facetten van het culturele leven in Lesotho onder de aandacht te brengen en hun kennis en gewoonten uit te wisselen.