Reiszoeker

Reizen naar Letland

Cultuur Letland

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Letten anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Omgangsvormen: Letten zijn erg beleefd en vriendelijk. Toch is het is lastig om contact met hen te krijgen omdat ze erg op zichzelf zijn. In de hoofdstad Riga woont een grote Russische minderheid die misschien wat stug kan overkomen, maar in de contacten zijn ook zij vriendelijk en beleefd.

Folklore: De Letse cultuur hangt aan elkaar van mooie tradities, die vaak hun oorsprong vinden in nabijgelegen bezettende landen zoals Rusland, Zweden of Polen. De invloeden daarvan zie je terug in de klederdracht, die op het platteland van Letland nog steeds actief gebruikt wordt. Ook de sprookjes en sagen die al eeuwenlang van vader op zoon worden doorverteld zijn een belangrijk element in de cultuur, in Letland gebeurt dit ‘vertellen’ soms in de vorm van gezongen gedichten.

Uitgaan: In Letland is uitgaan op de manier zoals je in Nederland en België gewend bent niet echt de standaard. Dorpjes en kleinere steden, zoals bijvoorbeeld Sigulda, kennen geen uitgaansleven. Als je in een stad als Riga verblijft, is uitgaan ineens een stuk normaler. In het centrum van de hoofdstad vind je talloze barretjes en ook wat betreft clubs is er volop keuze. Hier tref je niet alleen Letse jeugd en studenten, maar kom je ook veel buitenlandse reizigers tegen. Riga is wat dat betreft een internationale stad.

Roken: In Letland is het strikt verboden om te roken in hotels en restaurants. Als je je niet aan deze regel houdt loop je de kans een flinke boete te moeten betalen. Er zijn bij de hotels en restaurants wel plekken waar je buiten kunt roken.

Verjaardagen: Letten vieren naast hun verjaardag ook jaarlijks hun naamdag. Naamdagen worden vooral gevierd op het werk of op school, en gasten komen dan ongenodigd. Op de naamdag bereidt het feestvarken hapjes in ruil voor bloemen en cadeautjes. Op een naamdagen kalender kun je zien wanneer jouw feestje gevierd zou moeten worden. Heet je bijvoorbeeld Martijn, dan is jouw feestje op 2 juli. Ben jij Hilde, dan ben je aan de beurt op 27 september.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.