Reiszoeker

Reizen naar Letland

Eten en drinken Letland

Toegegeven, de Letse keuken heeft de wereld nog niet veroverd. Maar wil je een rondreis door Letland maken en heb je geen idee wat je kan verwachten? In de Letse keuken zijn dille en kummel de belangrijkste kruiden. Aan brood, kaas en zuurkool wordt altijd kummel toegevoegd en een salade wordt nooit zonder dille klaargemaakt. Zure room komt ook meer en meer in gerechten voor, zoals in sīpolu sitenis (stoofpotje van rundvlees en uien) en skābeņu zupa (zuringsoep met gekookte eieren). Vleesgerechten worden vaak op smaak gebracht met mierikswortel of pikante mosterd.

De beste plek om de traditionele Letse kost te proeven zijn de krogs (kroegen). Je vindt ze bijna overal. Het interieur is typisch Lets: zeer rustiek, met de bediening vaak gekleed als melkmeisjes en boerendochters. Behalve restaurants met traditionele gerechten vind je in Letland een ruim aanbod aan restaurants met een internationale keuken.

Populaire gerechten in Letland: Als hét ultieme Letse gerecht wordt vaak een stoofpotje van grijze erwten en spek (pelēkie zirņi ar speķi) aangeprezen. Het wordt bereid van een lokale variëteit van droge erwten (lijkt op kikkererwten), gefrituurde ui en blokjes varkensspek. Het recept voor dit gerecht ontstond al lang geleden, tijdens de lange, koude winternachten, waarbij de Letten naar gedroogd en geconserveerd eten zochten, om daarna alles samen in de pot te gooien.

Letten houden erg van roggebrood, dat als extraatje (soms met kruidenboter) wordt geserveerd bij veel maaltijden in de restaurants. Maar roggebrood wordt ook gebruikt in gerechten. Als dessert kun je op je Letland rondreis een soep van gezeefd roggebrood (maizes zupa) uitproberen, waarbij nat roggebrood wordt gemixt met suiker, kruiden en droog fruit en afgewerkt met een toefje zure room. Ook is er nog rupjmaizes kārtojums, een dessert gemaakt van geraspt roggebrood met laagjes room en jam.

Driehonderd jaar onder Russisch bewind laat zijn sporen na, ook op culinair gebied. Een van de populairste Russische snacks is pelmeni, een soort dumpling van vlees, geserveerd met zure room. Als je nog andere Russische specialiteiten wilt uitproberen denk dan eens aan blinis (soort pannenkoek) of borscht (soep van rode bieten).

Drinken in Letland: Het wordt afgeraden om in Letland water uit de kraan te drinken, er zit een voor ons vreemd smaakje aan. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. Alcohol mag gekocht en gedronken worden door mensen vanaf 18 jaar. Alus, zoals bier in Letland wordt genoemd, is een favoriete drank voor veel Letten. Elke stad heeft zijn eigen bier, maar onze favorieten zijn Užavas (uit Ventspils) en Valmiermuižas (uit Valmiera). Kwass is een typisch drankje dat in heel Oost-Europa werd gedronken en wordt gemaakt van gerst, rogge en malt. Daarnaast is Letse kruidendrank populair, Black Balzām. En natuurlijk wodka, verkrijgbaar in verschillende smaken.