Reiszoeker

Reizen naar Letland

Feestdagen Letland

1 januari (Nieuwjaarsdag), Goede Vrijdag, Pasen, 1 mei (Dag van de Arbeid), 4 mei (Herstel van de Onafhankelijkheid), 9 mei (Dag van Europa), Moederdag, 1 juni (Internationale Dag van het Kind), 14 juni (Herdenking voor de slachtoffers van de Sovjetdeportaties in 1941), 23 juni (Ligo, Midzomernacht of Sint-Jansnacht), 24 juni (Ligo, Midzomer), 18 november (Onafhankelijkheidsdag), 25 en 26 december (Kerstmis).

Letland viert tweemaal per jaar de Onafhankelijkheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezette Duitsland Letland. Na de Duitse capitulatie werd op 18 november 1918 de onafhankelijke Republiek Letland uitgeroepen en dat wordt jaarlijks herdacht. Op 4 mei 1990 verklaarde Letland zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie en ook daar wordt jaarlijks bij stilgestaan. In het geval dat 4 mei (Herstel van de Onafhankelijkheid) in het weekend valt, dan wordt deze feestdag verschoven naar de maandag.

Ligo is in Letland het feest van de zonnewende, een voorchristelijk midzomernachtfeest dat officieel twee dagen gevierd wordt maar waarvoor iedere Let graag een week vrij neemt. In de steden worden meestal muziekfestivals georganiseerd. Op het Letse platteland wordt het Ligofeest wat oorspronkelijker gevierd. ’s Nachts, na zonsondergang, moeten vreugdevuren voorkomen dat het donker wordt tijdens de kortste nacht van het jaar. De mensen verzamelen weidebloemen en grashalmen, waaraan een magische werking wordt toegekend. Mannen dragen kransen van eikenbladeren in het haar en vrouwen dragen bloemenslingers. Ook huizen, boerderijen en het vee worden ermee versierd. Bij het eten wordt jânikaas (kummelkaas) geserveerd en er wordt veel zelf gebrouwen gerstebier gedronken. Omdat rondom het Ligofeest veel Letten vrij zijn, kan het voorkomen dat musea, winkels en restaurants in Letland gesloten zijn.