Bevolking Mexico

Mexico telt nu ruim 106 miljoen inwoners, waarvan er alleen al in de hoofdstad Mexico City zo'n 25 miljoen wonen. Het is daarmee qua bevolkingsaantal waarschijnlijk de grootste stad ter wereld. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit mestiezen (kleurlingen met Indiaanse en blanke voorouders), circa 90%. De indígenas (Indianen of Native Americans) vormen ongeveer 10% van de bevolking. Zij staan op de laagste trede van de maatschappelijke ladder. De officiële taal is Spaans, de moedertaal van de meeste Mexicanen. Dan zijn er ook een heleboel mensen die een Indiaanse taal spreken. Er worden in Mexico meer dan 50 Indiaanse talen gesproken, waaronder Nàhuatl (de taal die de Azteken spraken), Yucatàn-Maya, Huichol, Mixteeks, Zapoteeks en Otomí.

Indianen: In verscheidene streken die we op deze reis bezoeken zul je in contact komen met de Indianen. Deze afstammelingen van de Maya's leven volgens hun eeuwenoude tradities en dragen vaak nog hun kleurrijke traditionele klederdracht. De kleding van de Indiaanse bevolking verschilt in kleuren, weeftechnieken, motieven en versieringen. De kleding van de vrouw bestaat uit de huipil (blouse, met vaak een mooi geborduurde halsopening) en een refajo (rok), die door een faja (ceintuur) opgehouden wordt. Sieraden als zilveren oorbellen of halssieraden completeren het geheel. Ook mannen gaan vaak nog traditioneel gekleed in een camisa (hemd) met daarop een saco (kort jasje) en daaronder een broek. De markten zijn enorm bont, zeker als Indianen uit allerlei dorpen elkaar ontmoeten, zoals in San Cristóbal de las Casas, want de verschillende dorpen kennen ook verschillende klederdrachten. De diverse Maya-volken spreken ieder hun eigen taal en kunnen elkaar vaak niet verstaan. In Mexico zijn er o.a. de Tzotzil-, Tzeltzal- en Chol-Indianen.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.