Reiszoeker

Reizen naar Mexico

Cultuur Mexico

De cultuurverschillen tussen Europeanen en inwoners van Centraal-Amerika zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.

Afdingen: Afdingen is alleen gebruikelijk bij het kopen van souvenirs of kunstobjecten. Etenswaren hebben op de markt en in winkels gewoon een vaste prijs.

Beleefdheid: Beleefdheid is een erg belangrijk punt bij de interacties in geheel Centraal-Amerika. Als je iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doet wonderen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Als je een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt, zoals een restaurant of wachtkamer, is het ook beleefd een algemene groet te geven aan iedereen in de ruimte. Een simpele buenos días of buenas tardes voldoet ook hier.

Kleding: Zorg dat je er verzorgd en schoon uitziet. Voor de bevolking van Centraal-Amerika is dit belangrijk. Zelfs arme mensen doen hun best er verzorgd uit te zien. Aangezien je het geld hebt om helemaal vanuit Europa naar Centraal-Amerika te komen, moet je in de ogen van de lokale bevolking wel rijk zijn. Je wint respect als je je netjes kleed. Dit betekent natuurlijk niet dat je in je duurste Armani outfit over de straten moet gaan. Juwelen en dure (nep)sieraden kun je beter thuis laten. Kleed je niet tè bloot, niet iedereen is hier van gediend. Shorts zijn, zowel voor mannen als vrouwen, wel geschikt op de stranden en in enkele kustplaatsen. Zwemkleding moet alleen gedragen worden bij zwembaden en op de stranden. Veel lokale vrouwen zwemmen met een T-shirt over hun zwemkleding (dit vaak om wat minder mannelijke aandacht te krijgen). Kleed je ook netjes als je kerken bezoekt, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur.

Machogedrag: De mythe die mannen typeert als sterk en vrouwen als fragiel en afhankelijk is nadrukkelijk in Centraal-Amerika aanwezig. Een machohouding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, is het het beste dit eenvoudig te negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je conservatief te kleden. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijd duistere plaatsen en eenzame stranden als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier.

Vermaak: Op sportief gebied zijn er diverse mogelijkheden. Op verschillende plaatsen zou je kunnen gaan paardrijden. Indien je kunt surfen, kun je in Puerto Escondido je hart ophalen. Bij Playa del Carmen kan gesnorkeld en gedoken worden en in het nabij Playa del Carmen gelegen Xcaret en Xel Ha kun je zwemmen met dolfijnen (wel prijzig). Uitgaan kan goed in plaatsen als Playa del Carmen, Mérida, San Cristóbal de las Casas en Oaxaca. Daar zijn discotheken en bars.

Feestdagen: Mexico heeft een reputatie voor kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiësta, en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Omdat het een christelijk land betreft, worden de christelijke feesten als Kerstmis (Navidàd), Driekoningen (6 januari) en Pasen uiteraard alom gevierd. Een van de meest karakteristieke feesten van het land is wel de macabere Día de los Muertos, dat wordt gevierd op 2 november (Allerzielen). De zielen van de geliefde overledenen komen volgens de gelovigen op die dag terug naar de aarde, en de week daaraan voorafgaand puilen de markten uit van attributen die gebruikt worden op dit festival, zoals snoepschedeltjes en papier-maché skeletten. Door het hele land verzamelen mensen zich op de kerkhoven om er te picknicken op de graven van hun voorouders en dierbaren. Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de Dia de Virgen de Guadalupe, 's lands grootste religieuze icoon. Dit kleurrijke festival met speciale heilige missen, pelgrims, kermissen en religieuze optochten wordt met name door de indígena bevolking gevierd, in bijvoorbeeld San Cristóbal de las Casas en haar omliggende dorpjes (Zinacantàn en San Juan Chamula).
Andere nationale feestdagen zijn o.a. 1 januari (Nieuwjaar); 5 februari (Constitution Day); 16 september (Onafhankelijkheidsdag); 20 november (Dag van de Revolutie).

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.