Reiszoeker

Reizen naar Mexico

Landschap Mexico

Mexico behoort tot een van de aantrekkelijkste bestemmingen in Latijns-Amerika. Het gebied kent een grote diversiteit aan landschappen en bezit een rijke cultuur. Mexico City is de hoofdstad van Mexico. Het is een hooggelegen stad en met zo'n 23 miljoen inwoners een echte metropool waar je ogen en oren tekort komt. Stadjes als Oaxaca en San Cristóbal de las Casas zijn een erfenis uit de tijd van de Spaanse overheersing. Barokke kerken, rustieke pleinen, groene parken, eeuwenoude kloosters en koloniale woningen bepalen hier het aanzicht. Het gebied waar wij doorheen reizen is overwegend arm. De Tolteken, Zapoteken en Maya's hebben tal van archeologische cultuurschatten achtergelaten in de bergen en jungles van Mexico. Tijdens deze hotelrondreis zie je de mooiste tempels en piramides van hun oude cultuur. Prachtig is ook de contrastrijke bevolking: de Latino's in hun elegante koloniale stadjes, de kleurrijke inheemse bevolking zoals de kleine Yucateekse Maya's. De laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Mexico zijn een lust voor het oog. Deze tocht is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking.

Mexico heeft een oppervlakte van 1.972.547 km². Het land maakte ruim drie eeuwen lang deel uit van het Spaanse koloniale rijk en is al sinds 1824 een republiek. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten, in het zuidoosten aan Guatemala en Belize. Aan de oostkust liggen de Golf van Mexico en de Caraïbische Zee en aan de west- en zuidkust ligt de Grote Oceaan. Vanaf ons beginpunt Mexico City reizen we in zuidoostelijke richting door heuvelig landschap naar de Pacifische kust. Daarna gaan we onder andere door de deelstaat Chiapas en het laatste deel van de reis gaat over het schiereiland Yucatan. Het noordelijke deel van Chiapas, waar Palenque ligt, bestaat uit laagland en lage heuvels en is dunbevolkt. Voor het overige deel bestaat Chiapas uit bergen en vulkanen tot aan de grens met Guatemala. Je ziet veel tropisch regenwoud, maar ook milpas (kleine maïsvelden) en bananenplantages. De oostkust van Yucatàn ligt aan de Caraïbische Zee en kent schilderachtige stranden. Het vlakke Yucatàn heeft een tropisch savannelandschap tot aan het noordelijke topje, waar een droge regio is.

Archeologische plaatsen: De inheemse bevolking is een directe afstammeling van de bouwers van de antieke religieuze centra die je in Teotihuacan, Monte Alban, Palenque en Chichen Itza kunt bezichtigen. Deze archeologische plekken - de belangrijkste in het hele gebied - bewaren de erfenis uit een rijk verleden. Zij zijn de stille getuigen van ruim 2700 jaar beschaving. Beroemd zijn de vele tempels en piramides die hier te bezichtigen zijn. In de vele musea staan de gevonden kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Het eerste complex dat je kunt bezoeken ligt vlakbij Mexico City, Teotihuacan. Daar bevinden zich de bekende en indrukwekkende tempel van de Zon en de tempel van de Maan. Vlakbij Oaxaca zijn de mooie, op een heuvel gelegen, opgravingen van Monte Alban. Een ander belangrijk complex in Mexico is Palenque. Omringd door een emeralden jungle, ligt Palenque schitterend gesitueerd en de Maya-architectuur en decoraties zijn er prachtig. Het is een van de mooiste, grootste en best bewaarde Mayasteden. Datgene wat je ziet is slechts een fractie van de oorspronkelijke stad. Het grootste gedeelte zit nog verborgen onder het groen. Potscherven bewijzen dat de vindplaats al meer dan 1500 jaar geleden bewoond was. De glorietijd van Palenque was van 600 tot 800 n. C., toen de pleinen en gebouwen van deze Mayastad werden gebouwd. In de Tempel van de Inscripties ontdekte de archeoloog Alberto Ruz in 1952 een geheime gang, die leidde naar de grafkamer van de Mayapriesterkoning Pakal. Voorheen werd aangenomen dat een Mayapiramide enkel een ceremoniële functie (cultus- en offerplaats) had, en geen begraafplaats was, zoals in Egypte. Deze zienswijze bleek dus niet te kloppen! De ruïnes zijn toegankelijk van 8.00 tot 17.00 uur. Zorg dat je stevig schoeisel (en evt. een zaklamp) bij je hebt. Het laatste complex dat je kunt bezichtigen is Chichén Itzà. Je ziet spectaculaire ruïnes die zich uitstrekken over 30 ha. De oude stad wordt geheel beheerst door de piramide Kukulkàn (de Spanjaarden noemden het indrukwekkende bouwwerk El Castillo). Het bestaat uit negen terrassen met daarop een tempel. Er gaan trappen met ieder 91 treden naar de top aan elk van de vier zijden. El Castillo was opgedragen aan de zon en werd voor grote plechtigheden gebruikt. Er loopt een brede weg van de piramide naar de heilige offerbron, waar ook mensen geofferd werden. Een bezoek waard zijn ook de Tempel van de Jaguars en de Arenden en de Tempel met de Duizend Zuilen. Chichén Itzà is open van 8.00 tot 17.00 uur.